Συνεντεύξεις

Αθ. Κωνσταντινίδης: «Το 2023 αποτελεί χρονιά – ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό»

O κ. Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης ανήκει στην πολλά υποσχόμενη “νέα γενιά” των Ρόδιων ξενοδόχων. Αναδείχθηκε Α’ αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΕΞΡ μετά τις πρόσφατες εκλογές, ενώ είναι μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» αναφέρεται στη σημαντική συνδικαλιστική παράδοση και συσπείρωση που επικρατεί στον κλάδο της ροδίτικης ξενοδοχίας. Μιλά για τις κύριες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η τουριστική βιομηχανία τουρισμού, εστιάζοντας στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με την υλοποίηση προγραμμάτων reskilling και upskilling των εργαζόμενων. Επιπλέον, δηλώνει ότι αποτελεί ανάγκη η στροφή στη βιωσιμότητα με τις απαιτούμενες επενδύσεις από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σχολιάζει τέλος την πορεία και τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν, δηλώνοντας ότι το 2023 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Αθηναγόρα Κωνσταντινίδη αναλυτικά:
• Κύριε Κωνσταντινίδη, ξεκινώντας τη συνέντευξη θα ήθελα το σχόλιό σας για τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν και τις προοπτικές της νέας τουριστικής περιόδου.
Παρά τις κρίσεις των φυσικών καταστροφών και του πολέμου στο Ισραήλ, η Ελλάδα είχε μία εξαιρετική τουριστική σεζόν με σημαντικές επιδόσεις σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων και εσόδων. Το 2023 είναι η νέα χρονιά-ορόσημο μετά το 2019. Αποδείχθηκε ότι ο ελληνικός τουρισμός και το brand της Ελλάδας διαθέτουν ισχυρή ανθεκτικότητα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά στην νέα τουριστική σεζόν, η μέχρι στιγμής εικόνα είναι θετική. Η ροή των προκρατήσεων είναι υψηλή, παρουσιάζοντας αύξηση έως 20% συγκριτικά με πέρυσι. Εάν όλα πάνε καλά, θα έχουμε μία καλή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα και στη Ρόδο.
Πρόσφατα στο συνέδριο του ΣΕΤΕ αναδείχθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες τίθεται αντιμέτωπος ο τουριστικός κλάδος. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η κύρια πρόκληση…;
Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι μία από τις βασικές προκλήσεις για τον τουριστικό κλάδο και τον κλάδο φιλοξενίας εν γένει. Για να συνεχίσουμε να είμαστε επιτυχημένοι, απαιτείται να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, το ανθρώπινο δυναμικό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ωστόσο οι δημογραφικές εξελίξεις και οι τεχνολογικές και παραγωγικές εξελίξεις δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις. Αυτές ακριβώς οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις από τον ιδιωτικό τομέα και την κεντρική διοίκηση. Είναι θετικό που η κυβέρνηση αντιλήφθηκε την ανάγκη τολμηρών αποφάσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Θα πρέπει όμως και ο ιδιωτικός τομέας να βοηθήσει με ενέργειες reskilling upskilling των εργαζόμενων.

• H βιωσιμότητα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα στον τουρισμό. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων προς βιώσιμη λειτουργία και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει λ.χ. ο ΣΕΤΕ στην κατεύθυνση αυτή;
H ξενοδοχειακή επιχειρηματική κοινότητα έχει αντιληφθεί πλήρως την ανάγκη της βιώσιμης και πράσινης μετάβασης. Σε ιδιωτικό επίπεδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή με στοχευμένες επενδύσεις και πρωτοβουλίες.
Ο ΣΕΤΕ έχει προσφέρει μεγάλη τεχνογνωσία σε ένα ευρύ φάσμα του τουριστικού κλάδου για τον πράσινο μετασχηματισμό, όπως παρουσιάζεται αναλυτικά στο σχέδιο «Ελληνικός Τουρισμός 2030».
Εξίσου σημαντική είναι όμως η ανάγκη του πράσινου μετασχηματισμού σε επίπεδο προορισμών με τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών. Γι’ αυτό και είναι πρωτοποριακή η πρωτοβουλία και το όραμα του “Rhodes CoLAB” με τις ανάλογες επενδύσεις στη βιωσιμότητα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που απαιτεί το πρόγραμμα.
Η Ρόδος βίωσε το καλοκαίρι που μας πέρασε μία μεγάλη κρίση λόγω των δασικών πυρκαγιών και έλαβε θετικά σχόλια από τον διεθνή τύπο για την αποτελεσματική διαχείριση της έκτακτης κατάστασης. Ποια τα συμπεράσματα και τα διδάγματα από την κρίση αυτή;
Η κρίση του Covid-19 και των φυσικών καταστροφών, μας έχουν μάθει πώς να διαχειριζόμαστε πρωτόγνωρες κρίσεις στον τουρισμό μας.

Η συνεργασία κάτω από δύσκολες συνθήκες μεταξύ του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και φυσικά η εκπληκτική δύναμη της ελληνικής και ροδιακής φιλοξενίας, του φιλότιμου και ανθρωπιάς συνέβαλαν να διαφυλάξουμε τις ανθρώπινες ζωές και στο τέλος να βγούμε νικητές, αποσπώντας όπως είπατε, θετικά σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ. Η επιτυχής διαχείριση της κρίσης συνέβαλε στην ταχεία ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας οι τουριστικές αφίξεις τον Αύγουστο να υπερβούν τις 500.000. Οι κρίσεις είναι μέρος της πραγματικότητας και θα πρέπει να μάθουμε όχι απλά να τις διαχειριζόμαστε αλλά και να τις προλαμβάνουμε.
Πρέπει να εστιάσουμε στην αφιέρωση πόρων στην πρόληψη και στις απαραίτητες δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. Απαιτείται επίσης η εκπόνηση μελέτης και η δημιουργία πλάνου διαχείρισης κρίσεων τριών σταδίων (pre-crisis, response, recovery).
Σε αυτήν την προσπάθεια είναι αναγκαίο να μετέχουν οι βασικοί κλαδικοί φορείς και η Πολιτεία και να θεσμοθετηθούν ομάδες με διακριτούς ρόλους.
• Στις εκλογές της ΕΞΡ αναδείχθηκε η ενότητα και η ομοψυχία που επικρατεί στον κλάδο. Πού οφείλεται η ενότητα αυτή και η υψηλή συσπείρωση κατά την άποψή σας; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η νέα διοίκηση;
Η εξάρτηση της τοπικής μας οικονομίας σε ποσοστό άνω του 90% και η έντονη τουριστική-ξενοδοχειακή δραστηριότητα, καθιστούν μονόδρομο τη συνδικαλιστική συσπείρωση. Οι Ρόδιοι ξενοδόχοι έχουν μακρά παράδοση στο συνδικαλισμό. Το συνδικαλιστικό παράδειγμα της Ρόδου ακτινοβολεί σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο από προέδρους όπως ο Βάσος Μηναΐδης, ο Αντώνης Καμπουράκης και τώρα με το νέο πρόεδρο της ΠΟΞ, Γιάννη Χατζή. Η ενεργή ενασχόληση με τα κοινά σε συνδυασμό με τη συνδικαλιστική παράδοση αποτελούν εγγύηση για το μέλλον του ροδιακού ξενοδοχειακού συνδικαλισμού. Στις προτεραιότητες θα έθετα προσωπικά την ενίσχυση της ελκυστικότητας του ξενοδοχειακού κλάδου, ειδικά στην νέα γενιά. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με στοχευμένα βήματα στην διαχείριση των ανθρώπινων πόρων από τις επιχειρήσεις λ.χ. με τη συνεχή αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και την παροχή κινήτρων από τα ξενοδοχεία στους εργαζομένους ως προς τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Εξίσου σημαντική είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Επιπρόσθετα η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας σε ιδιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο δημοσίων υποδομών είναι μονόδρομος, πράγμα που προϋποθέτει τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τους τοπικούς φορείς. Θα απαιτηθεί στενή συνεργασία με την ΤΑ ώστε και οι τουριστικές (ξενοδοχειακές) επιχειρήσεις και ο προορισμός να έχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα.
• Η σύνθεση της νέας διοίκησης της ΕΞΡ με τον κ. Γιάννη Παπαβασιλείου στο τιμόνι με έμπειρους και καταξιωμένους ξενοδόχους με ευρεία τεχνογνωσία μαζί με νεότερους και καταρτισμένους επαγγελματίες, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αποτελεί εχέγγυο νέων επιτυχιών η συμπόρευση αυτή της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς ξενοδόχων;
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Ρόδο είναι κατά βάση οικογενειακές. Η ΕΞΡ μεταφέρει την αγάπη για τον τουρισμό, την γνώση και εμπειρία στην επόμενη γενιά. Υπάρχει συνέχεια, πράγμα αισιόδοξο και θετικό για το μέλλον του κλάδου φιλοξενίας. Επιπλέον, η νέα γενιά δεν έρχεται να ανατρέψει την προηγούμενη, αλλά να συνθέσει να συνεχίσει τη μακρά παράδοση και να εξελίξει με καινούριες ιδέες και φρέσκια ματιά τον κλάδο.
Ο Γιάννης Παπαβασιλείου είναι τυχερός που έχει την all-star team του ξενοδοχειακού συνδικαλισμού, ένα διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από μεγάλους και μικρούς ξενοδόχους, ανθρώπους με εμπειρία αλλά και νέους με φρέσκιες ιδέες. Αυτό αποτελεί την τέλεια συνταγή για την επιτυχία της ένωσης στο μέλλον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου