Τοπικές Ειδήσεις

Αντώνης Καμπουράκης: «Να πάει να κάνει μήνυση στην κάλπη ο κ. Φ. Χατζηδιάκος»!

Σε 194.014.346,15 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το οικονομικό έτος 2022. Είναι ισοσκελισμένος και καλύπτει τις ανάγκες όλου του νησιού και κάθε δημοτικής ενότητας.
Η συζήτηση για την έγκκριση του προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο με την μειοψηφία να απέχει από την ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά «κενά» περιεχομένου επιχειρήματα περί έλλειψης οράματος! «Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα μη εφαρμόσιμο, αντιαναπτυξιακό και απλά διαχειριστικό προϋπολογισμό, γι’ αυτό απέχουμε από την ψηφοφορία», δήλωσε λ.χ. ο κ. Χατζηδιάκος.
Καμία όμως από τις παρατάξεις της μειοψηφίας δεν είχε τη δυνατότητα να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αφού δεν κατέθεσε εναλλακτική πρόταση, όπως προβλέπεται (παράγραφος 9 του άρθρου 77 του ν. 4172/2013 Α’ 167). Και αφού δεν κατέθεσαν εναλλακτικές προτάσεις, δεν μάθαμε ποτέ ποιο ήταν το… όραμά τους για τη Ρόδο. Αλλωστε οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, διατελώντας δήμαρχοι στο παρελθόν, είναι αμφίβολο εάν άφησαν το αποτύπωμα του οράματός τους για τη Ρόδο.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς ανέλυσε τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού. Ανέφερε ότι το παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. διαπιστώνει την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού κάνοντας μόνο δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά στην εκ παραδρομής εγγραφή μικρότερου ποσού στον Κ.Α. Εσόδων 0611 ΚΑ.Π. για την κάλυψη γενικών αναγκών (άρθρο 25 του Νόμου 1828/89) στο οποίο εμπεριέχεται εκτός από τους Κ.Α.Π. λειτουργικών αναγκών και οι κατανομές ΚΑΠ για την κάλυψη μισθωμάτων σχολικών μονάδων σύμφωνα με την αρχική κατανομή με Α.Δ.Α.: ΨΜΤΖ46ΜΤΛ6-92Δ.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά εγγραφή σε λανθασμένο Κ.Α. εσόδων. Συγκεκριμένα είχε εγγραφεί στην ομάδα Κ.Α.Ε. 0619 Κ.Α.Π. για λοιπούς σκοπούς (δεν περιλαμβάνονται πιστώσεις από Π.Δ.Ε.) το ποσό των 1.470.447,58 € που αφορά στην είσπραξη από την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. δόσης μηνιαίας παρακράτησης ΚΑΠ Δήμου για την εξόφληση επιχορήγησης προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών και με ανάπτυξη στον Κ.Α. 0619.0011. Η εγγραφή αυτή έπρεπε να διαγραφεί από τον συγκεκριμένο Κ.Α. 0619.0011 καθώς δεν αποτελεί ευθέως κατανομή ή επιχορήγηση από Κ.Α.Π. και να εγγραφεί στον Κ.Α. εσόδων 4219.0004 με την ίδια περιγραφή.
Το 41,6% του προϋπολογισμού (45 εκατ. ευρώ), όπως είπε ο κ. Ταρασλιάς, αφορά στις επενδύσεις. Διευκρίνισε ότι οι απαιτήσεις των προηγούμενων ετών ανέρχονταν στα 64 εκατ. ευρώ. Μετά την εκκαθάριση των βεβαιωμένων οφειλών ποσών που παραγράφηκαν, το ποσό αυτό μειώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ. Ο αντιδήμαρχος οικονομικών, διευκρίνισε ότι το πραγματικό ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 137 εκατ. ευρώ.
Την απαξίωση του έργου που παράγει η δημοτική Αρχή από τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου καυτηρίασε ο αντιδήμαρχος, κ. Στράτος Καρίκης, σημειώνοντας ότι έχει δρομολογηθεί σειρά παρεμβάσεων και έργων και ότι αυτή η δουλειά που καταβάλλεται αξίζει επιβράβευσης.
«Ας μας πει η μειοψηφία τι δεν κάνει καλά η δημοτική αρχή. Είδαμε άλλοτε τόσα έργα δρομολογημένα στη ΔΕΥΑΡ; Είχαν μειωθεί ποτέ τα ανταποδοτικά τέλη; Δεν στηρίξαμε τον ΠΡΟΤΟΥΡ; Ακούσαμε ένα μπράβο για όλα αυτά; Γιατί μέχρι τώρα δεν βγήκε ένας δήμαρχος να πει ότι διαθέτει έστω ένα εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου; Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη έχει εξασφαλίσει 20 εκατομμύρια ευρώ και το έργο έχει δρομολογηθεί και αξίζει ένα μπράβο στο δήμαρχο. Οσο για τη Νέα Αγορά, η λύση ήταν να την δώσουμε σε ιδιώτη, όπως ήθελε ο κ. Χατζηδιάκος; Ας έρθει κάποιος να πει αν υπήρχε κάτι που δεν το κάναμε για τη διαχείριση της πανδημίας. Να μας πείτε μπράβο για τα γήπεδα που θα υπάρχουν σε κάθε χωριό. Να μας πείτε ένα μπράβο για τη γέφυρα της Κρεμαστής που τελειώνει», είπε ο κ. Καρίκης.
«Να κάνει μήνυση στην κάλπη ο κ. Χατζηδιάκος»
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου είναι υποδειγματικός, από τους καλύτερα διατυπωμένους σε όλη την Ελλάδα.
Με αιχμηρό και καυστικό τρόπο σχολίασε, τις δηλώσεις του Φ. Χατζηδιάκου και των εκπροσώπων της μειοψηφίας. Αναφέρθηκε στα μεγάλα στοιχήματα που έχει βάλει η δημοτική Αρχή για τα επόμενα χρόνια με κυριότερο αυτό της καθαριότητας.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν μόνο να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες με τη σημερινή δημοτική αρχή (και σε καλύτερα γερανοφόρα απορριμματοφόρα σαν αυτό που είναι σταθμευμένο μπροστά στο Εθνικό Θέατρο και που το τελευταίο του δρομολόγιο έγινε το 2017), όπως είπε ο κ. Καμπουράκης. Ανέφερε ακόμη ότι η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι μέχρι το Μάιο θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος.
«Σας αρέσει δεν σας αρέσει, θα επιβραβεύω όλους όσους κάνουν καλή δουλειά και θα λέω ότι δεν είναι σωστά όσα υπερασπίζεστε, λες και είμαστε τυφλοί και δεν βλέπουμε ποιοι τα έκαναν. Είναι ώρες ευθύνης, δεν μπορούμε να είμαστε ονειροπαρμένοι.
Να πάει να κάνει μήνυση στην κάλπη ο κ. Χατζηδιάκος, είναι η επόμενη μήνυση, έγκληση ή αγωγή που θα υποβάλει. Υπάρχουν και όρια…!

Θα δώσουμε τον εαυτό μας για το καλό της Ρόδου, σας αρέσει δεν σας αρέσει. Και τον δίνουμε καθημερινά με πολύ ξύλο… Και μπορεί να αξίζουμε το ξύλο, όμως μας κάνει καλύτερους, γιατί έχουμε μάθει να πέφτουμε και να ξανασηκωνόμαστε. Δεν είμαστε βουτυρομπεμπέδες», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου