Τοπικές Ειδήσεις

Καταζητείται για απάτη «μαμούθ» η δημιουργός του κρυπτονομίσματος OneCoin

Με 4 δισ. δολάρια «στα χέρια της» έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης η επικεφαλής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων OneCoin, Ρούγια Ιγκνάτοβα, με τις αρχές του FBI να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να ανακαλύψουν πού κρύβεται.
Η υπόθεση έχει αντικείμενο και στη Ρόδο καθώς είναι δεκάδες τα άτομα που έχουν επενδύσει στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα ενώ υπήρξαν σεμινάρια σε τοπικό γραφείο σε υποψήφιους επενδυτές. Το συγκεκριμένο γραφείο δεν λειτουργεί πλέον.

Η Ιγκνάτοβα είχε δημιουργήσει έναν τεράστιο μύθο γύρω από το δικό της κρυπτονόμισμα, το OneCoin, προβάλλοντάς το ως τον μεγάλο ανταγωνιστή του Bitcoin και υποσχόμενη τεράστια κέρδη σε επενδυτές.
Σε μεγάλη έρευνα και σε ντοκιμαντέρ που διενήργησε το BBC αναφέρεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη στα χρονικά σε ό,τι αφορά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Η Ιγκνάτοβα, μέσω ενός μοντέλου επιχειρηματικού μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων που θυμίζει πυραμίδα αλλά και χάρη στις δυναμικές παρουσιάσεις της σε μικρά συνέδρια, τα οποία χρηματοδοτούνταν ακόμα και από τον «Economist», κατάφερε να πείσει επενδυτές από 175 χώρες να επενδύσουν συνολικά 4 δισ. δολάρια στην OneCoin, με την ίδια να εξαφανίζεται λίγο καιρό αργότερα.
Οι Αρχές του FBI έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης από το 2017 αναζητώντας τη Ρούγια Ιγκνάτοβα. Πριν από λίγες μέρες ο αδερφός της, Κοσταντίν, ο οποίος έχει συλληφθεί από το FBI για κατηγορίες διαδικτυακής απάτης αλλά και για ξέπλυμα χρήματος, φέρεται να συμφώνησε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στην Αμερική.
Κάπου εδώ αρχίζει το ελληνικό ενδιαφέρον της υπόθεσης, αφού οι αμερικανικές Αρχές αρχίζουν και ψάχνουν ποιοι ήταν οι Ελληνες που διοργάνωσαν τη μεγάλη παρουσίαση της συγκεκριμένης εταιρείας σε ξενοδοχείο της Κηφισιάς το καλοκαίρι του 2016.
Πάνω από δέκα άτομα ελληνικής καταγωγής φέρεται να έχουν έλθει σε επαφή με τις Αρχές, δίνοντας διευθύνσεις και ονόματα που, αν επαληθευτούν, η ζωή της χώρας θα ασχολείται με αυτά για μήνες.
Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για τα πρόσωπα που πιθανότατα φυγάδευσαν τη Βουλγάρα «μετρ της απάτης», απόφοιτο της Οξφόρδης, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν έφτασε, προτού εξαφανιστεί οριστικά από προσώπου Γης με πτήση της Ryanair από τη Βουλγαρία.
Το OneCoin χαρακτηρίστηκε ως «σαφής απάτη ψεύτικων στοιχείων» στην Ινδία τον Ιούλιο του 2017, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από τις ιταλικές Αρχές την ίδια χρόνια. Πολλοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για την αποφυγή του, υποστηρίζοντας ότι δεν λειτουργούσε καν με νόμιμη αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση. Επιπλέον, δεν είχε δημόσιο ημερολόγιο και μετά την επιδρομή των Αρχών στα γραφεία της Βουλγαρίας και την κατάσχεση των υπολογιστών οι ανά τον κόσμο Αρχές μίλησαν για μια μαζική απάτη.
Το 2016 πάνω από 30 εκατ. δολάρια κατασχέθηκαν από την Κίνα, που διερεύνησε τη λειτουργία του OneCoin στη χώρα. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι έχει λάβει επίσημη άδεια στο Βιετνάμ, αλλά αυτό αργότερα διαψεύστηκε από την κυβέρνηση της χώρας.
Περισσότερες από πέντε χώρες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές για τους κινδύνους που ενέχουν οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως η Ταϊλάνδη, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.
Η διάδοση του OneCoin βασίστηκε στις πρακτικές του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ συστάσεων, γνωστού και ως δικτυακού μάρκετινγκ. Ροδίτης είχε υποστηρίζει ότι είχε βρει την ιδέα μιας εναλλακτικής οικονομίας «εξαιρετική».
Έγινε ανεξάρτητος συνεργάτης του δικτύου προώθησης OneLife το 2016. Διοργάνωναν εβδομαδιαία ενημερωτικά και μηνιαία εκπαιδευτικά σεμινάρια. Λέει ότι το προϊόν τους ήταν μια εκπαιδευτική ακαδημία για τα χρηματοοικονομικά. Οι συμμετέχοντες αγόραζαν εκπαιδευτικά πακέτα αξίας από 140 έως 5.500 ευρώ. Με κάθε πακέτο λάμβαναν ως «δώρο» έναν αριθμό «tokens», τα οποία τους έδιναν πρόσβαση στη δημιουργία του ιδιωτικού νομίσματος. Τα μέλη τους στην Ελλάδα έφταναν τις 3.500.
Η δημιουργός του OneCoin λατρεύεται, ακόμη και σήμερα παρά τις αποκαλύψεις και την εξαφάνισή της, σε πολλά σημεία του κόσμου.
Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία στις ΗΠΑ, όποιος έφερνε νέα μέλη λάμβανε ως προμήθεια το 10%-25% της αξίας του εκπαιδευτικού πακέτου που αγόραζε ο νεοεισερχόμενος. Ωστόσο μόνο το 60% αυτού του ποσού μπορούσε να εισπραχθεί σε μετρητά. Το υπόλοιπο 40% αντιστοιχούσε είτε σε OneCoins ή σε «tokens».
Ο Ροδίτης λέει ότι αγόρασε ένα εκπαιδευτικό πακέτο αξίας 5.530 ευρώ και έφτασε να έχει 50.000 OneCoins. Η βουλγαρική εταιρεία υποστηρίζει ότι ένα ψηφιακό νόμισμά της αντιστοιχεί σήμερα σε περίπου 30 ευρώ. Θεωρητικά λοιπόν ο Ροδίτης θα ήταν σήμερα εκατομμυριούχος, εάν βέβαια υπήρχε τρόπος να μετατρέψει σε κάποιο ανταλλακτήριο το υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα σε μετρητά. Επί χρόνια η Ιγκνάτοβα υποσχόταν ότι κάποια στιγμή θα λειτουργήσει αυτό το ανταλλακτήριο. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί.
Τον Αύγουστο του 2016 ο Ροδίτης λέει ότι γνώρισε την Ιγκνάτοβα στη Σόφια, σε μια κλειστή συνάντηση 50 ανεξάρτητων συνεργατών. «Η ομιλία της ήταν σύντομη, ηγετική και αυστηρή. Έκανε συστάσεις για τον τρόπο που θα έπρεπε να επικοινωνούμε την ιδέα και μας ζήτησε να εστιάσουμε στην Ακαδημία, όχι στο νόμισμα. Με εντυπωσίασε οφείλω να ομολογήσω και με έκανε να αισθανθώ πως μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το τόσο απαιτητικό εγχείρημα», είπε στην «Καθημερινή». «Μου έδωσε την εντύπωση ενός ευφυούς επιχειρηματία και με έπεισε για το όραμά της. Σήμερα καταλαβαίνω πως έκανα λάθος».

Ο Ροδίτης λέει ότι σταμάτησε να προωθεί ενεργά την OneLife τον Απρίλιο του 2019. Πριν από τρεις μήνες ενημέρωσε την εταιρεία ότι διακόπτει τη συνεργασία του και έκλεισε την ιστοσελίδα OneLife Hellas. Λέει ότι αποχώρησε γιατί είχε βασικές διαφωνίες με τον τρόπο ανάπτυξης του δικτύου. «Δεν μου δόθηκε κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο ή ρόλος από την εταιρεία», διευκρινίζει.
«Δυστυχώς οι ιδρυτές και εμπνευστές της ιδέας ήταν αυτοί που την κατέστρεψαν στο τέλος. Με μεγάλη μου λύπη και έκπληξη διάβασα όσα ομολόγησε ο κ. Ιγκνάτοφ στην Αμερική. Η εταιρεία μέσω των εκπροσώπων της μας έδινε όλες τις διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος και μας καθησύχαζε σχετικά με όλες τις φήμες που κυκλοφορούσαν», είπε ο Ροδίτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου