Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο πραγματοποίησε χθες εκδήλωση για τις εξελίξεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα κόκκινα δάνεια με ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Χρέους, κο Φώτη Κουρμούση. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Κουρμούσης πριν την εκδήλωση, κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και τα εργαλεία που παρέχει.
Τον ειδικό γραμματέα προλόγισε ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου, Αντώνης Αποστολίδης, ο οποίος δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλωσορίζει για δεύτερη φορά στη Ρόδο τον ειδικό γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται και να απευθύνονται σε όσους είναι αρμόδιοι. Δεν θα πρέπει να στέκονται στην ενημέρωση από μεμονωμένα πρόσωπα… Το νομικό πλαίσιο καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Είναι μία προστατευτική ομπρέλα που καλύπτει όσους βρίσκονται πραγματικά σε αδυναμία. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα βοηθήσουν να επιλεγούν σε κάθε περίπτωση τα σωστά εργαλεία».
Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, μπορεί να έχει επικρατήσει η άποψη ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, στην πραγματικότητα όμως το μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων βρίσκεται σε ύφεση. «Ο κ. Κουρμούσης είναι εδώ για να λύσει απορίες και να βοηθήσει στη διαχείριση των ρυθμίσεων που απαιτούνται. Η περιοχή μας μοιάζει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, όμως πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις περνούν βαθιά κρίση. Συνεπώς η παρουσία του ειδικού γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, είναι πολύ χρήσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης ότι η διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων, αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, έπειτα από την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων. Η διάσωση της πρώτης κατοικίας βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, ενώ εξίσου σημαντικό θέμα είναι και η διάσωση των τραπεζών που βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού» λόγω της περιορισμένης ρευστότητας και των απαιτήσεων που έχουν συσσωρευθεί από τα κόκκινα δάνεια. Συνεπώς, όπως εξήγησε ο κ. Γάκης, οι ρυθμίσεις που θα πετύχει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, θα εγγυηθεί την μη κατάσχεση της Α’ κατοικίας.
Από την πλευρά του ο κ. Κουρμούσης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν τα θετικά οφέλη του εξωδικαστικού συμβιβασμού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά εύχρηστα εργαλεία για να εκμεταλλευθεί κανείς.
«Βρίσκομαι στη Ρόδο στο πλαίσιο μίας πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης των επιχειρήσεων και των συνεργατών τους, σχετικά με το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τους νόμους που υπάρχουν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή όπου αλλού. Το θεσμικό πλαίσιο έχει ευνοϊκές λύσεις, με αποπληρωμή σε μακροχρόνιες δόσεις και με τη διαγραφή των προστίμων, των προσαυξήσεων και των πανωτοκίων.
Βέβαια, για να έχει κανείς όλα αυτά τα οφέλη, διενεργούνται έλεγχοι μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, κυρίως για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κρυφή περιουσία στο εξωτερικό. Σε τέτοια περίπτωση δεν προχωρά καμία ρύθμιση και δεν γίνεται κανένα κούρεμα των οφειλών. Εάν λοιπόν υπάρχει οικονομική αδυναμία, ο οφειλέτης καλείται να καταβάλει το ποσό που δύναται, αφού πρώτα καλύπτει τα απαραίτητα για τη διαβίωσή του ή για τη λειτουργία της επιχείρησης».
Σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο καθώς ο πρώτος νόμος περιείχε εμπόδια και προϋποθέσεις που έθεταν οι θεσμοί και που δύσκολα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα από μικρές επιχειρήσεις. Πλέον, έπειτα από διαπραγμάτευση και πιέσεις, αναβαθμίστηκε η σχετική πλατφόρμα και παρέχει πολλές διευκολύνσεις. Από τα 27 δικαιολογητικά λ.χ. που έπρεπε να προσκομίσει κανείς, πλέον χρειάζονται μόνο τρία. Τα υπόλοιπα τα βρίσκει κανείς στην πλατφόρμα. Διευκρίνισε ότι έχουν αρθεί όλα τα όρια που ίσχυαν στο παρελθόν και ότι ανεξαρτήτως του ποσού, μπορεί κανείς (ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ομόρρυθμοι εταίροι) μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ