Ειδήσεις

Με την πλάτη στον τοίχο 65 καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Με την πλάτη στον τοίχο είναι οι περίπου 65 καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, καθώς, όπως λένε, μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθούν στο δρόμο, θέτοντας και κοινωνική διάσταση στο ζήτημα της αξιοποίησης του ιστορικού ακινήτου.
Τα συμβόλαια των περίπου 65 καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Νέα Αγορά, έπειτα από τις εξώσεις, λήγουν τον Ιανουάριο του 2019 και οι ίδιοι εκφράζουν το φόβο ότι μπορεί να βρεθούν στο δρόμο, αν τελικά η δημοτική αρχή εμείνει στην πρόθεσή της να αναλάβει ιδιώτης επενδυτής την αξιοποίηση του ακινήτου.
Όπως αποκάλυψε η «δ», η δημοτική αρχή επιθυμεί να προχωρήσει «πακέτο» με την μαρίνα Μανδρακίου στην αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, καθιστώντας ρυθμιστή το ΤΑΙΠΕΔ, στα χέρια του οποίου έχει περάσει η μαρίνα.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με αίτημα που υπέβαλε προς το ΤΑΙΠΕΔ πρότεινε την από κοινού αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου και του κτηρίου της Νέας Αγοράς, κάτι που φαίνεται πως βλέπει θετικά το Ταμείο Αξιοποίησης, αφού το πακέτο καθίσταται πιο «θελκτικό» για την προσέλκυση επενδυτών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση αποδοχής της πρότασης.
Μιλώντας στην «δ» ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Γιάννης Κοψιάς, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην εμπλοκή ιδιώτη, σημειώνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο οι ίδιοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο αλλά κινδυνεύει να χαθεί η «ταυτότητα» του ιστορικού κτηρίου όπου άλλοτε χτυπούσε η καρδιά της τοπικής αγοράς.
«Εχουμε ζητήσει ραντεβού με τον δήμαρχο προκειμένου να μας ενημερώσει για τις προθέσεις του, αν και έχει επισήμως δηλώσει πως είτε πακέτο με την Μαρίνα Μανδρακίου είτε όχι, η Νέα Αγορά θα δοθεί σε ιδιώτη. Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Είναι δυνατόν 65 ροδίτικες επιχειρήσεις να παραδοθούν σε έναν ιδιώτη ο οποίος μπορεί στο όνομα της αξιοποίησης να κάνει ό,τι θέλει; Μιλάμε για το διαμάντι του κέντρου της πόλεως και η αξιοποίησή του να γνωρίζετε ότι δεν αφορά μόνο εμάς τους καταστηματάρχες αλλά όλη την κοινωνία», σημείωσε ο κ. Γ. Κοψιάς.
Όπως είπε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια μέσα στο ιστορικό συγκρότημα, το οποίο έχουν ως δεύτερό τους σπίτι και που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο ενώ ανέφερε ότι η απόφαση του δημάρχου να προχωρήσει σε εξώσεις σε όσους είχαν οικονομικές εκκρεμότητες ήταν σωστή.
«Αυτές οι 65 επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πρέπει να μείνουν μέσα στη Νέα Αγορά. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει η δημοτική αρχή να κρατήσει το συγκρότημα, να εξεύρει κονδύλια είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από προγράμματα της Περιφέρειας και να προχωρήσει η ίδια στην αξιοποίησή του, μαζί με τη δική μας συνδρομή που είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα που το κτήριο έχει εγκαταλειφθεί. Η δημοτική αρχή προχώρησε μεν στις εξώσεις αλλά δεν σκέφτηκε ότι δίπλα από τις λειτουργούσες επιχειρήσεις υπάρχουν άλλες κλειστές, εγκαταλειμμένες που δημιουργούν μια άσχημη εικόνα. Δεν είναι δυνατόν να περάσει έτσι άλλη μια σεζόν. Θα πρέπει τα κλειστά καταστήματα που είναι περίπου με 40-45, να ξανανοίξουν, να εκπλειστηριαστούν και να μπουν μέσα νέοι ιδιοκτήτες», είπε ο κ. Γ. Κοψιάς.
Περαιτέρω επισήμανε πως στη διάρκεια της σεζόν, πάρα πολλοί τουρίστες επισκέφθηκαν το κτήριο της Νέας Αγοράς το οποίο ακόμα και στην αποκαρδιωτική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, αποτελεί πόλο έλξης. «Φανταστείτε να λειτουργούσαν όλα τα καταστήματα της Νέας Αγοράς πόσους περισσότερους επισκέπτες θα είχαμε», ανέφερε ο πρόεδρος ο οποίος καλεί την δημοτική αρχή να αναθεωρήσει την πρόθεσή της να παραχωρήσει το κτήριο σε ιδιώτη: «Δεν έχει τη δύναμη τόσα χρόνια η δημοτική αρχή να το φτιάξει; Τόσες δημοτικές αρχές που πέρασαν, να μας πουν πού πήγαν τα χρήματα που εισέπραξαν. Γιατί δεν δόθηκαν χρήματα για τη συντήρηση αυτού του κτηρίου που αποτελεί στολίδι για την πόλη μας; Από την θητεία του Σάββα Καραγιάννη έχει να γίνει έργο στη Νέα Αγορά, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στο συγκρότημα».
«Δεν θέλουμε να αναλάβει ιδιώτης την αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου, μπορεί και η ίδια η δημοτική αρχή να το κάνει έστω και τμηματικά. Εμείς ζητάμε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται οι 65 επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό, ηθικό και κοινωνικό ζήτημα. Πού θα πάνε αυτές οι επιχειρήσεις, τι θα γίνουν;», διερωτήθηκε ο κ. Γ. Κοψιάς.
Παρά το γεγονός πως ο δήμαρχος Ρόδου έχει διαβεβαιώσει τους καταστηματάρχες πως ακόμα κι αν δοθεί το κτήριο σε ιδιώτη θα τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, αρκεί βεβαίως να συμφωνήσει και ο επενδυτής, προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται οι συνεπείς καταστηματάρχες, αυτό δεν είναι κάτι που τους καθησυχάζει.
«Αν δεν αναλάβει ιδιώτης, το πλάνο της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς. Γιατί να πλειστηριαστούν αυτά τα 65 καταστήματα που οι ιδιοκτήτες τους είναι συνεπείς και έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε αυτά; Σκεφτείτε να μείνουν στο δρόμο 65 ροδίτικες επιχειρήσεις… Πού θα πάνε; Πρέπει όλοι μαζί να κινηθούμε ώστε το συγκρότημα αυτό να παραμείνει στη δημοτική αρχή και να μην περάσει στα χέρια ιδιώτη ο οποίος δεν ξέρουμε πώς θα το αξιοποιήσει. Ακούγεται μέχρι ότι θα γίνει ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο… Πώς θα διασφαλίσουμε τον ιστορικό χαρακτήρα του κτηρίου αν περάσει στα χέρια ιδιώτη; Πρέπει να μας ενημερώσει η δημοτική αρχή άμεσα για τα σχέδιά της, καθώς το θέμα είναι πρωτίστως κοινωνικό», κατέληξε ο κ. Γ. Κοψιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου