ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ελληνικά θα διδάσκονται ως ξένη γλώσσα σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
300

Τα ελ­λη­νι­κά ως ξένη γλώσ­σα επι­λο­γής θα δι­δά­σκο­νται από την 1η Ια­νουα­ρί­ου 2017 στα σχο­λεία της Ρω­σί­ας. Τη σχε­τι­κή από­φα­ση και έγκρι­ση των εκ­παι­δευ­τι­κών εγ­χει­ρι­δί­ων υπέ­γρα­ψε η Ρω­σί­δα υπουρ­γός Παι­δεί­ας, Όλγα Βα­σί­λιε­βα, στις 10 Νο­εμ­βρί­ου.

Της υπουρ­γι­κής από­φα­σης είχε προη­γη­θεί σχε­τι­κή πρό­τα­ση για τη δι­δα­σκα­λία της νέας ελ­λη­νι­κής ως γλώσ­σας επι­λο­γής από την έδρα Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Φι­λο­λο­γί­ας του Πα­νε­πι­στη­μί­ου του Κου­μπάν στο Κρασ­νο­ντάρ (νότια Ρωσία), στο πλαί­σιο της πο­λι­τι­κής της χώρας για τη δι­δα­σκα­λία των γλωσ­σών των μειο­νο­τή­των της πε­ριο­χής. Τε­λι­κά απο­φα­σί­στη­κε η εκ­παί­δευ­ση στα ελ­λη­νι­κά ως δεύ­τε­ρη /ξένη γλώσ­σα να πα­ρέ­χε­ται σε όλη την επι­κρά­τεια της Ρω­σι­κής Ομο­σπον­δί­ας και συ­γκε­κρι­μέ­να στην Ε΄και Στ΄Δη­μο­τι­κού και στις τρεις τά­ξεις του γυ­μνα­σί­ου.

“Εί­μα­στε πολύ χα­ρού­με­νοι και ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι, γιατί φτά­σα­με σ’ αυτό το ση­μείο, να είναι ορατή η ει­σα­γω­γή της ελ­λη­νι­κής γλώσ­σας για πρώτη φορά στα ρω­σι­κά σχο­λεία. Είναι ένα επί­τευγ­μα που χρειά­στη­κε αρ­κε­τά χρό­νια προ­ε­τοι­μα­σί­ας. Τα εγ­χει­ρί­δια για τη δι­δα­σκα­λία της νέας ελ­λη­νι­κής γλώσ­σας ως γλώσ­σας επι­λο­γής, ως μιας από τις ξένες γλώσ­σες που θα μπο­ρούν να επι­λέ­γουν οι Ρώσοι μα­θη­τές στις τε­λευ­ταί­ες τά­ξεις του δη­μο­τι­κού και στις πρώ­τες του γυ­μνα­σί­ου είναι έτοι­μα. Ετοι­μά­στη­καν με τη δου­λειά που έγινε κυ­ρί­ως στο Πα­νε­πι­στή­μιο Κου­μπάν”, δή­λω­σε ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ, Πε­ρι­κλής Μήτ­κας, σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου, για την πα­ρου­σί­α­ση της νέας προ­σπά­θειας, στην οποία κα­θο­ρι­στι­κή υπήρ­ξε η συμ­βο­λή του στα­θε­ρού προ­γράμ­μα­τος του ΑΠΘ “Ιάσων”, για την ίδρυ­ση και πρα­κτι­κή ενί­σχυ­ση πυ­ρή­νων ελ­λη­νι­κών σπου­δών στα πα­νε­πι­στή­μια της πα­ρευ­ξεί­νιας ζώνης. “Το επί­τευγ­μα αυτό έρ­χε­ται σαν απο­τέ­λε­σμα πο­λύ­χρο­νων προ­σπα­θειών του ΑΠΘ για την προ­ώ­θη­ση της ελ­λη­νι­κής γλώσ­σας στις πα­ρευ­ξεί­νιες χώρες”, ση­μεί­ω­σε ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.