Τοπικές Ειδήσεις

Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη

Γράφει ο Εμμανουήλ Μοράρης  Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν και σας βοηθήσουν στην αποθήκευση πληροφοριών.
Μέσα από τη διατροφή, μπορείτε να βοηθήσετε τη μνήμη σας, ώστε να σας βοηθάει και εκείνη.

Οι τροφές για την ενίσχυση της μνήμης είναι:
Λιπαρά ψάρια
Περίπου το 60% του εγκεφάλου μας αποτελείται από λιπαρά, τα μισά των οποίων είναι ω-3. Αυτά χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλό μας για να τροφοδοτεί τα νευρικά μας κύτταρα και συμβάλλουν, εν τέλει, στην προσπάθεια μας να μάθουμε ή να θυμηθούμε κάτι.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, έχουν αναντίρρητα θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου μας και αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στη βελτίωση των γνωστικών μας λειτουργιών.
Ξηροί Καρποί
Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αναρίθμητα οφέλη για τον οργανισμό μας. Στην λειτουργία του εγκεφάλου μας και τη μνήμη, οι ξηροί συμβάλλουν όχι μόνο προάγοντάς την, αλλά και δρώντας ως σύμμαχοι στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών που τις επηρεάζουν.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, με σημαντικά παραδείγματα τα αντιοξειδωτικά και τη βιταμίνη Ε- συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τον εγκέφαλο.
Σε μια έρευνα που έγινε μάλιστα σε γυναίκες, φάνηκε ότι όσες κατανάλωναν μακροχρόνια και σε τακτική βάση ξηρούς καρπούς είχαν αποδεδειγμένα καλύτερη μνήμη από τις αυτές που δεν τους συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους.
Μπορεί οι περισσότεροι ξηροί καρποί να είναι καλοί για την υγεία μας, όμως το γεγονός ότι τα καρύδια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα καθιστά προτιμότερα όταν έχουμε ως στόχο να βελτιώσουμε τη μνήμη μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα καρύδια, αν τα παρατηρήσουμε, μοιάζουν με ένα μικρό εγκέφαλο.

Μαύρη σοκολάτα
Η αγαπημένη σοκολάτα, όταν περιέχει μεγάλα ποσοστά κακάο, μπορεί και γίνεται ένας καλός σύμμαχος της λειτουργίας του εγκεφάλου μας και της καλής μας μνήμης.
Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές έρευνες με το συγκεκριμένο αντικείμενο μελέτης και όλες συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η μαύρη σοκολάτα, λόγω της μεγάλης ποσότητας μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχει, συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της μνήμης μας, ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να επιδρά σημαντικά και στη διάθεση μας.
Αυγά
Τα αυγά, είναι μια πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών για τον οργανισμό μας.
Όσων αφορά τον εγκέφαλό μας, τα αυγά συμβάλλουν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του, λόγω κυρίως της βιταμίνης B12 και της χολίνης που περιέχουν.
Η χολίνη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται με τη μνήμη μας. Η Β12, με τη σειρά της, παίζει καίριο ρόλο στον εγκέφαλο μας, καθότι όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να επιδρά αρνητικά στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Σημαντικό είναι εδώ να θυμόμαστε ότι όταν στόχος μας είναι η βελτίωση της μνήμης, χρειάζεται να καταναλώνεται ολόκληρο το αυγό και όχι μόνο το ασπράδι, καθώς η πλειονότητα των θρεπτικών συστατικών βρίσκεται στον κρόκο.
Μύρτιλα
Τα μύρτιλα, ή αλλιώς γνωστά και ως blueberry, είναι φρούτα, το μέγεθος των οποίων σίγουρα δεν προδίδει και τα αναρίθμητα οφέλη τους για τον οργανισμό μας. Κυριότερο εξ αυτών, η προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο μας.
Από το χαρακτηριστικό μπλε-μοβ τους χρώμα, καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε ανθοκυανίνες, μια ομάδα φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές αλλά και αντιφλεγμονώδεις δράσεις για το σώμα μας.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, είναι αρωγοί στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου μας , ενώ, παράλληλα, σε έρευνες που έγιναν σε ζώα, φανερώθηκε ότι μπορούν και βελτιώνουν σημαντικά και τη μνήμη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου