Συνεντεύξεις

Γ. Νικητιάδης: «Τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο ο Γ. Παπανδρέου για τη χώρα»

Για όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, με επίκεντρο ωστόσο τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ. και τις εξελίξεις που επέφερε σε αυτές η συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, στηρίζοντας εμμέσως  την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, εκφράζοντας παραλλήλως την ικανοποίησή του για τον αριθμό των υποψηφίων αλλά και τις αρετές που ο καθένας διαθέτει.
Επιπλέον στη συνέντευξή του επαναλαμβάνει την επιθυμία του να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής «για να αποκτήσει η Δωδεκάνησος ισχυρή και αποτελεσματική φωνή στην ελληνική Βουλή», που σήμερα δεν έχει -όπως επισημαίνει- και φέρνει ως παράδειγμα το αίτημα για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί στη διάσταση που θα έπρεπε από τους σημερινούς εκπροσώπους του νομού μας στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τις παρεμβάσεις τους ως «μπαλοθιές στον αέρα».

• Κύριε υπουργέ, το Κίνημα Αλλαγής διεξάγει εκλογές στις 5 και 12 Δεκεμβρίου για εκλογή νέου αρχηγού. Εσείς ποιον υποστηρίζετε; Πώς είδατε την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματός σας;
Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο τόσο για τη δημοκρατική παράταξη όσο και για την πατρίδα μας και προφανώς δικαιούται να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος μας. Μη ξεχνάτε ότι λοιδορήθηκε για ενέργειες που θα έπρεπε να έχει επαινεθεί και που όσοι τον κατηγορούσαν, τις ακολούθησαν και μάλιστα όχι με τον καλύτερο τρόπο. Το γεγονός ότι μεγάλα διεθνή πρακτορεία ασχολήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με την απόφασή του, δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Ωστόσο δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τις αρετές που διαθέτουν και οι άλλοι υποψήφιοι. Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος με το δικό τους στίγμα ο καθένας, δικαιούνται και μπορούν επαξίως να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματός μας. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τον Παύλο Γερουλάνο και τους άλλους δύο υποψήφιους. Κανένα άλλο κόμμα δεν διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό εξαιρετικών στελεχών. Για μένα αυτό λέει πολλά. Μετά τις εκλογές μας, τα στελέχη αυτά, παραμένοντας ενωμένα, θα εκτινάξουν τα ποσοστά μας. Εκτιμώ ότι με τα νέα δεδομένα, και το έχετε παρακολουθήσει άλλωστε και εσείς τις τελευταίες μέρες, το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην δημοκρατική παράταξη έλαβε τις πραγματικές του διαστάσεις. Ο κόσμος συνεχίζει να πιστεύει στην παράταξή μας και κείνο που περιμένει είναι πως θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Πώς θα καταφέρουμε αυτό που ήδη επιτυγχάνουν πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσωπικώς το κρίσιμο για μένα ζήτημα δεν είναι ποιον υποστηρίζω εγώ, αλλά πώς αυτή την εκλογική διαδικασία θα την μετατρέψουμε σε μια γιορτή της δημοκρατίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου στις κάλπες. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται και θα θελήσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τον νέο μας αρχηγό, διαθέτουν και γνώση και κρίση και πολιτική ωριμότητα. Είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξουν αυτόν που κατά την άποψή τους θα κάνει ξανά την δημοκρατική παράταξη, το κόμμα μας, πρωταγωνιστή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Εκείνο που πιστεύω και ελπίζω είναι αυτή η διαδικασία, στο τέλος της, να μας βρει όλους ενωμένους και πολύ πιο δυνατούς. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προσφέρω τις όποιες δυνάμεις έχω.

• Για να έρθουμε κύριε υπουργέ και σε θέματα ευρύτερα που απασχολούν όλους μας, εσείς πώς εκτιμάτε την ελληνογαλλική συμφωνία που ψηφίστηκε από την Βουλή; Θεωρείτε ότι αποτελεί όντως μία σημαντική συμφωνία για τη χώρα;
Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζοντας από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης τη συνεπή, υπεύθυνη και κυρίως πατριωτική στάση του, υπερψήφισε τη συμφωνία αυτή που θεωρώ ότι ενισχύει τα μέγιστα την άμυνά μας στο Αιγαίο. Επιπροσθέτως η συμφωνία αυτή εκτιμώ ότι βάζει τα θεμέλια για να αρχίσει επιτέλους να χτίζεται η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Ένα αίτημα που οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες και εμείς μαζί διεκδικούμε εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αυτονόητο ότι με τη συμφωνία αυτή αποκαθίσταται η ισορροπία στο Αιγαίο απέναντι στον επιθετικό γείτονά μας. Αν θα είχα μία ένσταση αυτή συνίσταται στο ότι θα έπρεπε να επιμείνουμε στο να κατασκευάζονται οι φρεγάτες σε δικά μας ναυπηγεία στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, ενώ δόθηκε μία ευκαιρία να δείξουμε και προς τα έξω ότι για τα εθνικά μας θέματα είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά, ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μία φορά, ενήργησε τυχοδιωκτικά, μικροκομματικά και ανεύθυνα καταψηφίζοντας τη συμφωνία. Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς, ευτελίζει το πολιτικό μας σύστημα και την πατρίδα μας. Θέλω να πιστεύω ότι ο κεντρώος κόσμος, οι φίλοι μας και οπαδοί μας που για διάφορους λόγους απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επανεκτιμήσουν σήμερα τη στάση τους αντιλαμβανόμενοι μεταξύ άλλων, ποιοι ασκούν πατριωτική πολιτική και ποιοι βάζουν το κόμμα πάνω από την πατρίδα.
• Ισχύουν τα ίδια και για την ελληνοαμερικανική συμφωνία που υπογράφηκε προσφάτως;
Θεωρώ ότι ισχύουν τα ίδια και δυστυχώς ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ που όταν κυβερνούσε ακολουθούσε ακριβώς την ίδια πολιτική, έρχεται τώρα να καταψηφίσει τη συμφωνία καθαρά για μικροκομματικούς λόγους προκαλώντας μάλιστα και την έκπληξη του Αμερικανού Πρέσβη, όπως τουλάχιστον ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του.


• Προσφάτως παραθέσατε δείπνο με τη σύζυγό σας προς τιμήν του Αμερικανού γερουσιαστή προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ στην οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας. Αλήθεια, πληροφορηθήκατε εκεί κάτι παραπάνω από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικώς με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ που μετά από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν αποτελεί το τρίτο πρόσωπο στην Αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι παραδοσιακός πλέον φίλος της Ελλάδας και ο πλέον φιλέλληνας Αμερικανός πολιτικός. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και σας θυμίζω ότι προ 12ετίας τον είχα φιλοξενήσει για πέντε ημέρες στην Κω. Στο ερώτημα που μου θέσατε πρέπει να σας πω ότι σε ένα δείπνο που διήρκησε μάλιστα τρεις ώρες εκ των πραγμάτων λέγονται πράγματα που δεν θα ειπωθούν ποτέ δημοσίως. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι γίνεται πλέον συνείδηση στις ΗΠΑ ότι η Τουρκία δεν είναι μία αξιόπιστη, συνεπής και έμπιστη σύμμαχος, ενώ η Ελλάδα αντιλαμβάνονται πλέον και οι πιο δύσπιστοι Αμερικανοί ότι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτό συνεπώς οδηγεί σε μια διαφορετική στάση την Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Ξέρετε ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ένας πολύ ανθρώπινος και απλός πολιτικός. Αγαπάει πάρα πολύ την Ελλάδα και δεν δείχνει, σε καμία περίπτωση, να έχει παρόμοια συναισθήματα για την Τουρκία. Βέβαια πολλά πράγματα εξαρτώνται πάντοτε από εμάς τους ίδιους. Ας ελπίσουμε ότι θα εκμεταλλευτούμε αυτή την εξαιρετική συγκυρία επωφελούμενοι όσο γίνεται περισσότερο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Χάρηκα ιδιαιτέρως το ότι ο κ. Δένδιας τίμησε με την παρουσία του το τραπέζι μας, γιατί έτσι είχε κι αυτός την ευκαιρία να συζητήσει έξω από τα πρωτόκολλα και να ακούσει τον γερουσιαστή σε ένα επίπεδο πιο καθημερινό και ανθρώπινο. Στο τέλος καταλήξαμε να μας λέει, ο κ. Μενέντεζ, ιστορίες από όσα υπέφεραν οι συγγενείς του στην Κούβα και να ανταλλάσσουμε ανέκδοτα. Ήταν μία ωραία ανθρώπινη αλλά και βαθιά πολιτική βραδιά. Ο κ. Μενέντεζ μου υποσχέθηκε, βέβαια, ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μου να έρθει διακοπές του χρόνου το καλοκαίρι στην Ρόδο και να πάμε βόλτα και στο Καστελόριζο.


• Παρακολουθούμε να έχετε μία έντονη παρουσία γενικότερα στα κοινά και ειδικότερα στα νησιά μας. Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, επισκεφθήκατε πολλά χωριά της Ρόδου και συναντηθήκατε με πολύ κόσμο και το ίδιο κάνατε και στην Κω και τη Νίσυρο, ενώ γνωρίζω ότι είσαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Μπορώ από αυτές τις κινήσεις σας να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι θα είσαστε ξανά υποψήφιος διεκδικώντας μία έδρα για τον πολιτικό σας χώρο στη Δωδεκάνησο που μετά από 46 χρόνια για πρώτη φορά δεν έχει εκπρόσωπό του στο εθνικό κοινοβούλιο από τα Δωδεκάνησα;
Δεν έχω κρύψει την επιθυμία μου να είμαι υποψήφιος ξανά. Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για μένα να κερδίσει η δημοκρατική παράταξη και το κόμμα μας την έδρα που μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στη Βουλή χάσαμε. Κυρίως, εκείνο που με ενδιαφέρει, είναι να αποκτήσει η Δωδεκάνησος ισχυρή και αποτελεσματική φωνή στην ελληνική Βουλή. Δυστυχώς η φωνή μας δεν ακούγεται κεντρικά. Πάρτε για παράδειγμα τον ΦΠΑ που για μένα αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αίτημα, η μείωσή του. Ποιος έφερε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο; Το ΠΑΣΟΚ. Ποιος διατήρησε για πολλά χρόνια τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο; Το ΠΑΣΟΚ. Ποιος κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος συνέχισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με κατηργημένους τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ; Η Ν.Δ. Ακούω κατά καιρούς τους βουλευτές της Ν.Δ. στη περιοχή μας να αναφέρονται σε μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας. Είναι σαν μπαλοθιές στον αέρα, έτσι για να λένε κάτι. Μειώνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ με όσα κατά καιρούς μας λένε; Όχι. Θα εξαγγείλει κατά την επικείμενη επίσκεψη του στη Ρόδο μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ ο Πρωθυπουργός ; Μακάρι. Όχι ότι θα μας κάνει κάποιο δώρο. Απλώς θα μας επιστρέψουν αυτά που μας πήρανε. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, φωνή και τα Δωδεκάνησα σήμερα δεν έχουν φωνή δυνατή και αποτελεσματική στην Ελληνική Βουλή.
• Να περάσουμε στο φλέγον θέμα της πανδημίας, θα ήθελα το σχόλιό σας για τα χαμηλά ποσοστά του εμβολιασμού στη χώρα και στα νησιά μας.
Κοιτάξτε, η Ν.Δ. έκανε ολόκληρη καμπάνια για την περίφημη «Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία» για τα νησιά μας. Εφτιαξαν και το Μέγα εμβολιαστικό κέντρο στην Ρόδο και δεν προλαβαίναμε να βλέπουμε φωτογραφίες των τοπικών αρχόντων και των βουλευτών στο Κέντρο που θα μας έφερνε την ανοσία. Λυπάμαι αλλά τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ενώ ξεκίνησε καλά αντιμετωπίζοντας τον Covid-19, στη συνέχεια ολιγώρησε και ενώ βλέπουμε σήμερα χώρες όπως η Πορτογαλία να έχουν αντιμετωπίσει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία, στη χώρα μας ακόμα πειραματιζόμαστε. Ας ελπίσουμε ότι γρήγορα ο ιός θα είναι ένα κακό παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, κύριε υπουργέ, η αλήθεια είναι ότι πήγαμε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Βεβαίως, σε σχέση με πέρυσι πήγαμε καλά. Μη ξεχνάτε όμως ότι πολλές από τις ανταγωνιστικές μας χώρες ήταν κλειστές ή ημίκλειστες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν πήγαμε καλά το οφείλουμε στο ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι και ξενοδόχοι έβαλαν τα στήθη μπροστά ρισκάροντας. Διατηρώ την ελπίδα ότι του χρόνου εξαφανιζομένου αργά, αλλά σταθερά του ιού θα αρχίσει ξανά να απογειώνεται ο τουρισμός στα νησιά μας. Τα δομικά, ωστόσο, προβλήματα του τουρισμού μας παραμένουν. Η χώρα πορεύεται στον τουριστικό τομέα χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο και χωρίς καμία στρατηγική. Αυτό, πρωτίστως πρέπει να αλλάξει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου