Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντικές δράσεις για την ανάδειξη του «Xρονικού της Λίνδου» – Tο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

Σάρκα και οστά παίρνει η πρωτοβουλία για την σημαντική καμπάνια που αφορά στην ανάδειξη του «Χρονικού της Λίνδου», ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της ροδιακής κοινωνίας και τιμώντας την ιστορία του νησιού, όπως είχε προαναγγείλει και παρουσιάσει αναλυτικά η «δημοκρατική».
Πρόκειται για μια συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο της Ρόδου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την πολύτιμη συμβολή και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρόδου, με επίκεντρο «Τα Ελγίνεια της Ρόδου» για την οποία έχουν δημοσιευθεί δεκάδες άρθρα και περιλαμβάνεται σε πολλά ιστορικά βιβλία, της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο αντιδήμαρχος Λινδίων και Νότιας Ρόδου κ. Νίκος Καραμαρίτης, ο οποίος συνεργάζεται με τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρο Συρόπουλο, παρουσίασε τις προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις, προκειμένου να εγκριθούν από το σώμα, στο πλαίσιο της ανάδειξης του πλούσιου πολιτισμικού υποβάθρου της περιοχής ευθύνης του.
Στην εισήγηση, που επρόκειτο να παρουσιάσει χθες το απόγευμα στο σώμα, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καραμαρίτης, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«…έχουν γίνει επαφές και ανταλλαγή απόψεων για την ανάδειξη ευρημάτων των ανασκαφών που έλαβαν χώρα στη Λίνδο και στη Νότια Ρόδο (1902 -1914) από αρχαιολογική Δανική Αποστολή, που χρηματοδότησε η Δανική εταιρεία Carlsberg, με επικεφαλής τους Δανούς Αρχαιολόγους Κ. Kinch και Chr. Blinkeberg. Εκτός από τις περιοχές της Λίνδου: Άγιος Στέφανος, Ακρόπολη Λίνδου, κ.λπ. οι ίδιοι έκαναν ανασκαφές στην περιοχή «Εξοχή της Λόρδου» και στις θέσεις της Νότιας Ρόδου: Βάτι, και Βρουλιά.
Τα πορίσματα των ανασκαφών αυτών είναι αναλυτικά δημοσιευμένα στη σειρά «LINDOS-ΙΙΙ» (1931 -1960), όπως εκδόθηκαν από τους παραπάνω Δανούς αρχαιολόγους. Οι τόμοι αυτοί βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, μια ομολογουμένως αξιόλογη εργασία, γραμμένη στη γαλλική γλώσσα. Στα παραπάνω ευρήματα συγκαταλέγονται πολύ αξιόλογα και μοναδικά ευρήματα ιδιαίτερης πολιτισμικής και ιστορικής αξίας. Ενδεικτικά αναφέρεται το «Χρονικό της Λίνδου», τις στήλες που αναγράφονται αναλυτικά τα ονόματα των Ιερέων του Ναού της Λινδίας Αθηνάς αλλά και δωρητών του Ναού, όπου συγκαταλέγονται σημαντικότατες ιστορικές προσωπικότητες της εποχής. Τα ευρήματα των ανασκαφών μετεφέρθησαν από τη Δανική αποστολή στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη όπου και εκτίθενται σε ιδιαίτερο τμήμα.
Το εύρος της συλλογής, η θέση τους στον τοπικό πολιτισμό της περιοχής μας και οι ιστορικές παράμετροί της, δεν είναι ευρέως γνωστά στους συμπολίτες μας, ενώ η ανάδειξή τους, σίγουρα θα εμπλουτίσει και το διαθέσιμο πολιτισμικό περιεχόμενο της περιοχής, κινώντας το ενδιαφέρον και των πολυάριθμων επισκεπτών μας.
Σε αυτή τη φάση, προτείνεται η οργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών γι αυτό το κομμάτι της ιστορίας και η θέσπιση μιας ετήσιας πολιτιστικής δράσης που θα επιτρέπει τη συνεχή επαφή μας με τις ιστορικές αφετηρίες μας. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων προτείνεται:

– Η δημιουργία πιστών αντιγράφων του περίφημου «Χρονικού της Λίνδου», ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της Ρόδου αλλά και οι επισκέπτες μας να έχουν εικόνα των σπουδαίων ευρημάτων, τα οποία παρά το ότι ανήκουν στο νησί μας, εκτίθενται στη Δανία. Η μετάφραση της προαναφερόμενης σειράς «LINDOS-ΙΙΙ» (1931 -1960), καθώς και των εκδόσεων του Εθνικού Μουσείου της Δανίας στην Κοπεγχάγη: «Lίndos. Fouίlles et recherches. Volumes Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV» και περιγράφουν αναλυτικά τις ανασκαφές εκείνης της περιόδου, καθώς και ό,τι άλλο σχετικό έντυπο, τυχόν έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
– Εθιμοτυπική συνάντηση με τους υπεύθυνους του Μουσείου, για την ανταλλαγή απόψεων, τη συνδρομή τους στη δημιουργία των προαναφερόμενων πιστών αντιγράφων και προβολή των εκθεμάτων στη Ρόδο, με πιθανή συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και βεβαίως ενημέρωση για τις επικείμενες δράσεις και εν γένει της πρωτοβουλίας μας στη δανική κοινωνία.
– Διοργάνωση πολιτισμικής ημερίδας με τους επιστημονικούς συνεργάτες μας, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου. ‘Εκδοση λευκώματος των αρχαιοτήτων που εκτίθενται στο εξωτερικό. Φιλοξενία αρχαιολόγων και ιστορικών επιστημόνων, που μπορούν να βοηθήσουν στα παραπάνω.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2021, έχει ήδη ζητηθεί από το Τμήμα Προϋπολογισμού της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, η συμπερίληψη κονδυλίου για την κάλυψη των εξόδων των παραπάνω με ιδίους πόρους, ενώ είναι δυνατή και η χρήση και των διαθέσιμων χώρων και διαμερισμάτων του Πνευματικού Κέντρου «Ιωάννης Ζίγδης», κάνοντας έτσι πράξη και τη βούληση του αείμνηστου πολιτικού ανδρός, για τον τρόπο χρήση του συγκεκριμένου κληροδοτήματος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου