Τοπικές Ειδήσεις

Η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου συνδιοργανωτής στο 4ο συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΑΣ

Σε ουσιαστικό επίπεδο εξελίσσεται η επιστημονική συνεργασία μεταξύ Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.
Σε πρώτο πλάνο, η ΕΞΡ θα αποτελέσει συνδιοργανωτή στο 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021. Η συγκεκριμένη συνεργασία ξεκίνησε θεσμικά το 2015 από το 1ο Συνέδριο, που είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία στο ξενοδοχείο Atrium Platinum.
Σε δεύτερο επίπεδο, κατόπιν πολύμηνης και σιωπηρής συνεργασίας μεταξύ ΕΞΡ και ΣΑΔ, έχει συσταθεί κοινή επιστημονική επιτροπή μεταξύ των δύο φορέων, η οποία έχει ήδη αναλάβει δράση και προετοιμασία για το 5ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη μεταξύ τους συνεργασία. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για ένα νέο τουριστικό σκέλος αμιγώς βασισμένο στην τουριστική εμπειρία, σε συνάφεια πάντοτε με την αρχιτεκτονική του διάσταση. Την κοινή επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν οι:
Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Μανώλης Μαρκόπουλος Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Κώστας Καλλιουδάκης Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Αλέξανδρος Πασσάλης Εντεταλμένος Σύμβουλος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Η θεματολογία του τουριστικού αυτού σκέλους θα είναι η παρακάτω, ενώ δικαίωμα αποστολής εισηγήσεων θα έχουν όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού και οι αρχιτέκτονες:
1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ.
2. ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ.
3. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.
4. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (SPA).
5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ BRAND IDENTITY – REBRANDING.
Οι εισηγήσεις που θα αποσταλούν από τους ενδιαφερόμενους θα αξιολογηθούν από την κοινή ομάδα εργασίας ΣΑΔ-ΕΞΡ και όσες επιλεγούν, θα παρουσιαστούν στο 5ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού. Περισσότερες πληροφορίες, προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν μετά το πέρας του 4ου Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΞΡ κ Μανώλης Μαρκόπουλος:
«Με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου διατηρούμε άψογη συνεργασία τα τελευταία έτη, ενώ από κοινού αποφασίστηκε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη, μέσα από αλλεπάλληλες επιστημονικές συναντήσεις έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για το 5ο Συνέδριο. Η νέα πτυχή, με την εισροή ενός τουριστικού σκέλους θα προσδώσει μία παράλληλη διάσταση που μπορεί να προσδώσει μία βαρύνουσα σημαία. Προσκαλούμε τα μέλη μας να παρακολουθήσουν το συνέδριο το επόμενο Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς. Συγχαίρουμε τον ΣΑΔ για την πρωτοβουλία του και επιφυλασσόμαστε για κοινές ανακοινώσεις στο άμεσο μέλλον»
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου τονίζει:
« Η συνεργασία μας με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου ξεκίνησε το 2015. Έκτοτε έχουμε μία άψογη σχέση, η οποία αποφασίστηκε από κοινού ότι ήρθε η ώρα να εξελιχθεί επιστημονικά και ουσιαστικά. Τα συνέδριά μας από το 2015 ήταν αμιγώς αρχιτεκτονικά, ενώ πλέον το έδαφος είναι πρόσφορο, ώστε να ακούσουμε και την πλευρά του ξενοδόχου, του επιχειρηματία, του επαγγελματία του τουρισμού. Να δοθεί δηλαδή και μία επιπλέον τουριστική διάσταση. Ο διάλογος μεταξύ των δύο εννοιών, της αρχιτεκτονικής και του τουρισμού, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων, ενώ σίγουρα θα απασχολήσει ολόκληρη την κοινωνία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη από φέτος, στις 4 Σεπτεμβρίου μεταξύ των εισηγητών, θα βρίσκονται νέοι, δραστήριοι επιχειρηματίες και ξενοδόχοι, οι οποίοι από την πλευρά τους θα προσδώσουν μία ενδιαφέρουσα οπτική στο συνέδριο. Πρόκειται για:
• κ Γιάννης Χατζής,
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος θα αναπτύξει την εισήγησή του με τίτλο:
«Προϋποθέσεις εξέλιξης των νησιωτικών ξενοδοχείων 2030» και
• κ Αλέξανδρος Πασσάλης,
Εντεταλμένος Σύμβουλος Βιώσιμου Τουρισμού και Περιβαλλοντικών Θεμάτων Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, θα αναπτύξει την εισήγησή του με τίτλο:
«Η γαστρονομία ως προορισμός και η αναζήτηση της εμπειρίας»

Σημαντική πανελλαδική επιστημονική συμμετοχή συγκεντρώνει το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, που θα λάβει χώρα στη Ρόδο στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021.
Το Συνέδριο ήταν προγραμματισμένο για τις 24 και 25 Οκτωβρίου του 2020 και είχε αναβληθεί λόγω του lockdown. Η επιστημονική συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ), της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Μετά την αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή, στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν 36 εισηγήσεις, με αναμενόμενα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γιώργος Χατζημάρκος «Χαιρετίζω την διεξαγωγή του 4ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο, ένα συνέδριο, στη εδραίωση του οποίου, ως θεσμό που προάγει και αναδεικνύει τη σχέση και την αλληλεπίδραση τουρισμού και αρχιτεκτονικής, συνέβαλε από το ξεκίνημά του, ως συνδιοργανωτής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στον βαθμό που ένας τόπος αναγνωρίζεται και ταυτίζεται με την αρχιτεκτονική του τοπίου του και του δομημένου περιβάλλοντός του, είναι προφανής η άρρηκτη σχέση τουρισμού και αρχιτεκτονικής, που το συνέδριο, κάθε χρόνο πραγματεύεται, αναδεικνύοντας τις αναρίθμητες πτυχές και παραμέτρους της. Η αρχιτεκτονική είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, της παράδοσης, της ιστορίας, του πολιτιστικού και πολιτισμικού επιπέδου ενός τόπου. Είναι αυτή που διαμορφώνει το place branding. Από την άλλη, ο τουρισμός είναι η κυρίαρχη κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Η “συμπόρευση” και αλληλεπίδραση αρχιτεκτονικής και τουρισμού με τρόπο που θα βελτιώνει τις τουριστικές υποδομές τόσο προς όφελος του τουρισμού όσο και προς όφελος των μόνιμων κατοίκων του τόπου, είναι το ζητούμενο και, προς αυτή την κατεύθυνση, το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού έχει πολλά να προσφέρει. Συγχαίρω για μια ακόμη φορά τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου για την πρωτοβουλία του.»
Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ Αντώνης Καμπουράκης αναφέρει «Το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που πλέον έχει γίνει θεσμός για τα νησί μας και θα διεξαχθεί και εφέτος για τέταρτη φορά, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Ρόδο μας στο βαθμό που προάγει τον δημόσιο διάλογο για δύο τομείς στενά συνυφασμένους, με έντονη επίδραση στην διαμόρφωση της τουριστικής μας ταυτότητας. Είμαστε βέβαιοι ότι και αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα του συνεδρίου να ανοίξουν νέους αρχιτεκτονικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς ορίζοντες. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές του, τον δραστήριο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, για την προσπάθεια του να διοργανώσει ένα τόσο σημαντικό συνέδριο στο νησί μας. Οι 36 επιστημονικές διαφορετικού χαρακτήρα εισηγήσεις, αποτελούν το βαρόμετρο για την σίγουρη επιτυχία του.»
Η κ Φανή Βαβύλη, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων τονίζει: «Η συμμετοχή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν. Οι 36 εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν έχουν όλες το ξεχωριστό τους ενδιαφέρον σε μια ολιστική προσέγγιση και μιας πολυδιάστατης εικόνας στη διάδραση Τουρισμού και Αρχιτεκτονικής. Έχει ήδη αποσταλεί αλληλογραφία επιβεβαίωσης προς τους προκριθέντες ομιλητές, προκειμένου να ετοιμάσουν τις τελικές τους εισηγήσεις.»
Από την πλευρά του, ο κ Δημήτρης Ξυνομιλάκης, Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, δηλώνει: «Η Αρχιτεκτονική είναι Πολιτισμός και η πορεία της, όπως θα καταγραφεί τα επόμενα χρόνια, θα είναι ένας αγώνας αναζήτησης, αντιπαράθεσης, διαλόγου, με διακριτά τα σημάδια μιας κρίσης που θα τροφοδοτήσει ριζικές αλλαγές. Πολιτισμός και Τουρισμός θα συνεχίσουν να είναι με τρόπο εμφατικό η αιχμή του δόρατος για την οικονομία του τόπου μας. Ο χώρος διαμονής, οι μετακινήσεις, ο δημόσιος χώρος, το στυλ των κατασκευών, είναι θέματα που θα συζητηθούν, θα προβληματίσουν και εν τέλει θα διαμορφώσουν την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.»
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τμήματος Δωδεκανήσου κ Αντώνης Γιαννικουρής αναφέρει: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΣΑΔ κ. Γιώργο Σκιαδόπουλο, έχουμε θέσει από κοινού ψηλά τον πήχη, ώστε τα πολύτιμα συμπεράσματα των εισηγήσεων να αποτυπωθούν και να αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον της διάδρασης μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού. Συγχαρητήρια στον ΣΑΔ για την πρωτοβουλία και την αφοσίωσή του στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ενώ σύντομα θα ανακοινώσουμε από κοινού τις νέες μας συνεργασίες, οι οποίες θα αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.»

Ο Πρόεδρος
της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος

O Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου Γιώργος Σκιαδόπουλος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου