ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου συνδιοργανωτής στο 4ο συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
400
Μέγεθος γραμμάτων

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΣΕ­ΠΤΕΜ­ΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΞΕ­ΝΟ­ΔΟ­ΧΕΙΟ ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΑΣ

Σε ου­σια­στι­κό επί­πε­δο εξε­λίσ­σε­ται η επι­στη­μο­νι­κή συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου και Συλ­λό­γου Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου.

Σε πρώτο πλάνο, η ΕΞΡ θα απο­τε­λέ­σει συν­διορ­γα­νω­τή στο 4ο Συ­νέ­δριο Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Του­ρι­σμού, που θα λάβει χώρα στο ξε­νο­δο­χείο Ρόδος Παλάς στις 4 και 5 Σε­πτεμ­βρί­ου 2021. Η συ­γκε­κρι­μέ­νη συ­νερ­γα­σία ξε­κί­νη­σε θε­σμι­κά το 2015 από το 1ο Συ­νέ­δριο, που είχε πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με επι­τυ­χία στο ξε­νο­δο­χείο Atrium Platinum.

Σε δεύ­τε­ρο επί­πε­δο, κα­τό­πιν πο­λύ­μη­νης και σιω­πη­ρής συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ ΕΞΡ και ΣΑΔ, έχει συ­στα­θεί κοινή επι­στη­μο­νι­κή επι­τρο­πή με­τα­ξύ των δύο φο­ρέ­ων, η οποία έχει ήδη ανα­λά­βει δράση και προ­ε­τοι­μα­σία για το 5ο Συ­νέ­δριο Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Του­ρι­σμού, εγκαι­νιά­ζο­ντας ένα νέο κε­φά­λαιο στη με­τα­ξύ τους συ­νερ­γα­σία. Ου­σια­στι­κά, θα πρό­κει­ται για ένα νέο του­ρι­στι­κό σκέ­λος αμι­γώς βα­σι­σμέ­νο στην του­ρι­στι­κή εμπει­ρία, σε συ­νά­φεια πά­ντο­τε με την αρ­χι­τε­κτο­νι­κή του διά­στα­ση. Την κοινή επι­στη­μο­νι­κή επι­τρο­πή απαρ­τί­ζουν οι:

Γιώρ­γος Σκια­δό­που­λος Πρό­ε­δρος Συλ­λό­γου Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου

Μα­νώ­λης Μαρ­κό­που­λος Πρό­ε­δρος Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου

Γιώρ­γος Περ­νά­ρης Αντι­πρό­ε­δρος Συλ­λό­γου Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου

Κώ­στας Καλ­λιου­δά­κης Εντε­ταλ­μέ­νος Αντι­πρό­ε­δρος Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου

Αν­θού­λα Τσιώ­κα Μέλος ΔΣ Συλ­λό­γου Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου

Αλέ­ξαν­δρος Πασ­σά­λης Εντε­ταλ­μέ­νος Σύμ­βου­λος Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου

Η θε­μα­το­λο­γία του του­ρι­στι­κού αυτού σκέ­λους θα είναι η πα­ρα­κά­τω, ενώ δι­καί­ω­μα απο­στο­λής ει­ση­γή­σε­ων θα έχουν όλοι οι επαγ­γελ­μα­τί­ες του του­ρι­σμού και οι αρ­χι­τέ­κτο­νες:

1. ΔΗ­ΜΙΟΥΡ­ΓΙΑ ΕΜΠΕΙ­ΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙ­ΣΚΕ­ΠΤΗ.

2. ΜΕΣΑ ΚΟΙ­ΝΩ­ΝΙ­ΚΗΣ ΔΙ­ΚΤΥΩ­ΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟ­ΠΟΙ ΠΡΟ­ΒΟ­ΛΗΣ.

3. ΑΙ­ΣΘΗ­ΤΙ­ΚΗ – ΛΕΙ­ΤΟΥΡ­ΓΙ­ΚΗ – ΕΝΕΡ­ΓΕΙΑ­ΚΗ ΑΝΑ­ΒΑΘ­ΜΙ­ΣΗ ΥΦΙ­ΣΤΑ­ΜΕ­ΝΩΝ ΤΟΥ­ΡΙ­ΣΤΙ­ΚΩΝ ΜΟ­ΝΑ­ΔΩΝ.

4. ΛΕΙ­ΤΟΥΡ­ΓΙ­ΚΟΣ ΚΑΙ ΑΙ­ΣΘΗ­ΤΙ­ΚΟΣ ΣΧΕ­ΔΙΑ­ΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑ­ΤΟ­ΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕ­ΝΤΡΩΝ ΑΝΑ­ΖΩ­Ο­ΓΟ­ΝΗ­ΣΗΣ (SPA).

5. ΔΗ­ΜΙΟΥΡ­ΓΙΑ ΞΕ­ΧΩ­ΡΙ­ΣΤΩΝ BRAND IDENTITY – REBRANDING.

Οι ει­ση­γή­σεις που θα απο­στα­λούν από τους εν­δια­φε­ρό­με­νους θα αξιο­λο­γη­θούν από την κοινή ομάδα ερ­γα­σί­ας ΣΑΔ-ΕΞΡ και όσες επι­λε­γούν, θα πα­ρου­σια­στούν στο 5ο Συ­νέ­δριο Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Του­ρι­σμού. Πε­ρισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες, προ­θε­σμί­ες και χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα, θα πα­ρου­σια­στούν και θα συ­ζη­τη­θούν μετά το πέρας του 4ου Συ­νε­δρί­ου, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 4 και 5 Σε­πτεμ­βρί­ου στο ξε­νο­δο­χείο Ρόδος Παλάς.

Όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά δη­λώ­νει ο Πρό­ε­δρος της ΕΞΡ κ Μα­νώ­λης Μαρ­κό­που­λος:

«Με τον Σύλ­λο­γο Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου δια­τη­ρού­με άψογη συ­νερ­γα­σία τα τε­λευ­ταία έτη, ενώ από κοι­νού απο­φα­σί­στη­κε ότι ήρθε η ώρα να αλ­λά­ξου­με κε­φά­λαιο. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι ήδη, μέσα από αλ­λε­πάλ­λη­λες επι­στη­μο­νι­κές συ­να­ντή­σεις έχου­με προ­ε­τοι­μά­σει το έδα­φος για το 5ο Συ­νέ­δριο. Η νέα πτυχή, με την εισ­ροή ενός του­ρι­στι­κού σκέ­λους θα προσ­δώ­σει μία πα­ράλ­λη­λη διά­στα­ση που μπο­ρεί να προσ­δώ­σει μία βα­ρύ­νου­σα ση­μαία. Προ­σκα­λού­με τα μέλη μας να πα­ρα­κο­λου­θή­σουν το συ­νέ­δριο το επό­με­νο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο στο ξε­νο­δο­χείο Ρόδος Παλάς. Συγ­χαί­ρου­με τον ΣΑΔ για την πρω­το­βου­λία του και επι­φυ­λασ­σό­μα­στε για κοι­νές ανα­κοι­νώ­σεις στο άμεσο μέλ­λον»

Ο Σύλ­λο­γος Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου το­νί­ζει:

« Η συ­νερ­γα­σία μας με την Ένωση Ξε­νο­δό­χων Ρόδου ξε­κί­νη­σε το 2015. Έκτο­τε έχου­με μία άψογη σχέση, η οποία απο­φα­σί­στη­κε από κοι­νού ότι ήρθε η ώρα να εξε­λι­χθεί επι­στη­μο­νι­κά και ου­σια­στι­κά. Τα συ­νέ­δριά μας από το 2015 ήταν αμι­γώς αρ­χι­τε­κτο­νι­κά, ενώ πλέον το έδα­φος είναι πρό­σφο­ρο, ώστε να ακού­σου­με και την πλευ­ρά του ξε­νο­δό­χου, του επι­χει­ρη­μα­τία, του επαγ­γελ­μα­τία του του­ρι­σμού. Να δοθεί δη­λα­δή και μία επι­πλέ­ον του­ρι­στι­κή διά­στα­ση. Ο διά­λο­γος με­τα­ξύ των δύο εν­νοιών, της αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και του του­ρι­σμού, θα είναι ιδιαί­τε­ρα εν­δια­φέ­ρων, ενώ σί­γου­ρα θα απα­σχο­λή­σει ολό­κλη­ρη την κοι­νω­νία.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι ήδη από φέτος, στις 4 Σε­πτεμ­βρί­ου με­τα­ξύ των ει­ση­γη­τών, θα βρί­σκο­νται νέοι, δρα­στή­ριοι επι­χει­ρη­μα­τί­ες και ξε­νο­δό­χοι, οι οποί­οι από την πλευ­ρά τους θα προσ­δώ­σουν μία εν­δια­φέ­ρου­σα οπτι­κή στο συ­νέ­δριο. Πρό­κει­ται για:

• κ Γιάν­νης Χα­τζής,

Ανα­πλη­ρω­τής Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Ξε­νο­δό­χων, ο οποί­ος θα ανα­πτύ­ξει την ει­σή­γη­σή του με τίτλο:

«Προ­ϋ­πο­θέ­σεις εξέ­λι­ξης των νη­σιω­τι­κών ξε­νο­δο­χεί­ων 2030» και

• κ Αλέ­ξαν­δρος Πασ­σά­λης,

Εντε­ταλ­μέ­νος Σύμ­βου­λος Βιώ­σι­μου Του­ρι­σμού και Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών Θε­μά­των Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου, θα ανα­πτύ­ξει την ει­σή­γη­σή του με τίτλο:

«Η γα­στρο­νο­μία ως προ­ο­ρι­σμός και η ανα­ζή­τη­ση της εμπει­ρί­ας»

Ση­μα­ντι­κή πα­νελ­λα­δι­κή επι­στη­μο­νι­κή συμ­με­το­χή συ­γκε­ντρώ­νει το 4ο Συ­νέ­δριο Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Του­ρι­σμού, που θα λάβει χώρα στη Ρόδο στις 4 και 5 Σε­πτεμ­βρί­ου 2021.

Το Συ­νέ­δριο ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο για τις 24 και 25 Οκτω­βρί­ου του 2020 και είχε ανα­βλη­θεί λόγω του lockdown. Η επι­στη­μο­νι­κή συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ του Συλ­λό­γου Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου (ΣΑΔ), της Πα­νελ­λή­νιας Ένω­σης Αρ­χι­τε­κτό­νων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και του ελ­λη­νι­κού τμή­μα­τος της Διε­θνούς Ένω­σης Αρ­χι­τε­κτό­νων (UIA), απο­τε­λεί μια με­γά­λη επι­τυ­χία. Μετά την αξιο­λό­γη­ση που διε­νερ­γή­θη­κε από την Ορ­γα­νω­τι­κή και Επι­στη­μο­νι­κή Επι­τρο­πή, στο Συ­νέ­δριο θα πα­ρου­σια­στούν 36 ει­ση­γή­σεις, με ανα­με­νό­με­να εν­δια­φέ­ρο­ντα συ­μπε­ρά­σμα­τα.

Όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά δη­λώ­νει ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος «Χαι­ρε­τί­ζω την διε­ξα­γω­γή του 4ου Συ­νε­δρί­ου Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Του­ρι­σμού στη Ρόδο, ένα συ­νέ­δριο, στη εδραί­ω­ση του οποί­ου, ως θεσμό που προ­ά­γει και ανα­δει­κνύ­ει τη σχέση και την αλ­λη­λε­πί­δρα­ση του­ρι­σμού και αρ­χι­τε­κτο­νι­κής, συ­νέ­βα­λε από το ξε­κί­νη­μά του, ως συν­διορ­γα­νω­τής, η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου. Στον βαθμό που ένας τόπος ανα­γνω­ρί­ζε­ται και ταυ­τί­ζε­ται με την αρ­χι­τε­κτο­νι­κή του το­πί­ου του και του δο­μη­μέ­νου πε­ρι­βάλ­λο­ντός του, είναι προ­φα­νής η άρ­ρη­κτη σχέση του­ρι­σμού και αρ­χι­τε­κτο­νι­κής, που το συ­νέ­δριο, κάθε χρόνο πραγ­μα­τεύ­ε­ται, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τις ανα­ρίθ­μη­τες πτυ­χές και πα­ρα­μέ­τρους της. Η αρ­χι­τε­κτο­νι­κή είναι ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι του πο­λι­τι­σμού, της πα­ρά­δο­σης, της ιστο­ρί­ας, του πο­λι­τι­στι­κού και πο­λι­τι­σμι­κού επι­πέ­δου ενός τόπου. Είναι αυτή που δια­μορ­φώ­νει το place branding. Από την άλλη, ο του­ρι­σμός είναι η κυ­ρί­αρ­χη κι­νη­τή­ριος δύ­να­μη της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Η “συ­μπό­ρευ­ση” και αλ­λη­λε­πί­δρα­ση αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και του­ρι­σμού με τρόπο που θα βελ­τιώ­νει τις του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές τόσο προς όφε­λος του του­ρι­σμού όσο και προς όφε­λος των μό­νι­μων κα­τοί­κων του τόπου, είναι το ζη­τού­με­νο και, προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση, το Συ­νέ­δριο Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Του­ρι­σμού έχει πολλά να προ­σφέ­ρει. Συγ­χαί­ρω για μια ακόμη φορά τον Σύλ­λο­γο Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου για την πρω­το­βου­λία του.»

Ο Δή­μαρ­χος Ρόδου, κ Αντώ­νης Κα­μπου­ρά­κης ανα­φέ­ρει «Το Συ­νέ­δριο Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Του­ρι­σμού που πλέον έχει γίνει θε­σμός για τα νησί μας και θα διε­ξα­χθεί και εφέ­τος για τέ­ταρ­τη φορά, απο­τε­λεί ιδιαί­τε­ρη τιμή για τη Ρόδο μας στο βαθμό που προ­ά­γει τον δη­μό­σιο διά­λο­γο για δύο το­μείς στενά συ­νυ­φα­σμέ­νους, με έντο­νη επί­δρα­ση στην δια­μόρ­φω­ση της του­ρι­στι­κής μας ταυ­τό­τη­τας. Εί­μα­στε βέ­βαιοι ότι και αυτή τη φορά, τα απο­τε­λέ­σμα­τα του συ­νε­δρί­ου να ανοί­ξουν νέους αρ­χι­τε­κτο­νι­κούς, πο­λι­τι­στι­κούς και του­ρι­στι­κούς ορί­ζο­ντες. Οφεί­λω ένα με­γά­λο ευ­χα­ρι­στώ στους διορ­γα­νω­τές του, τον δρα­στή­ριο Σύλ­λο­γο Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου, για την προ­σπά­θεια του να διορ­γα­νώ­σει ένα τόσο ση­μα­ντι­κό συ­νέ­δριο στο νησί μας. Οι 36 επι­στη­μο­νι­κές δια­φο­ρε­τι­κού χα­ρα­κτή­ρα ει­ση­γή­σεις, απο­τε­λούν το βα­ρό­με­τρο για την σί­γου­ρη επι­τυ­χία του.»

Η κ Φανή Βα­βύ­λη, Πρό­ε­δρος του ελ­λη­νι­κού τμή­μα­τος της Διε­θνούς Ένω­σης Αρ­χι­τε­κτό­νων το­νί­ζει: «Η συμ­με­το­χή της ελ­λη­νι­κής επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας είναι ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κή, δε­δο­μέ­νων των συν­θη­κών που επι­κρα­τούν. Οι 36 ει­ση­γή­σεις που θα πα­ρου­σια­στούν έχουν όλες το ξε­χω­ρι­στό τους εν­δια­φέ­ρον σε μια ολι­στι­κή προ­σέγ­γι­ση και μιας πο­λυ­διά­στα­της ει­κό­νας στη διά­δρα­ση Του­ρι­σμού και Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής. Έχει ήδη απο­στα­λεί αλ­λη­λο­γρα­φία επι­βε­βαί­ω­σης προς τους προ­κρι­θέ­ντες ομι­λη­τές, προ­κει­μέ­νου να ετοι­μά­σουν τις τε­λι­κές τους ει­ση­γή­σεις.»

Από την πλευ­ρά του, ο κ Δη­μή­τρης Ξυ­νο­μι­λά­κης, Πρό­ε­δρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, δη­λώ­νει: «Η Αρ­χι­τε­κτο­νι­κή είναι Πο­λι­τι­σμός και η πο­ρεία της, όπως θα κα­τα­γρα­φεί τα επό­με­να χρό­νια, θα είναι ένας αγώ­νας ανα­ζή­τη­σης, αντι­πα­ρά­θε­σης, δια­λό­γου, με δια­κρι­τά τα ση­μά­δια μιας κρί­σης που θα τρο­φο­δο­τή­σει ρι­ζι­κές αλ­λα­γές. Πο­λι­τι­σμός και Του­ρι­σμός θα συ­νε­χί­σουν να είναι με τρόπο εμ­φα­τι­κό η αιχμή του δό­ρα­τος για την οι­κο­νο­μία του τόπου μας. Ο χώρος δια­μο­νής, οι με­τα­κι­νή­σεις, ο δη­μό­σιος χώρος, το στυλ των κα­τα­σκευών, είναι θέ­μα­τα που θα συ­ζη­τη­θούν, θα προ­βλη­μα­τί­σουν και εν τέλει θα δια­μορ­φώ­σουν την αρ­χι­τε­κτο­νι­κή του μέλ­λο­ντος.»

Ο Πρό­ε­δρος του ΤΕΕ τμή­μα­τος Δω­δε­κα­νή­σου κ Αντώ­νης Γιαν­νι­κου­ρής ανα­φέ­ρει: «Το Τε­χνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Δω­δε­κα­νή­σου βρί­σκε­ται σε κα­θη­με­ρι­νή συ­νερ­γα­σία με τον Σύλ­λο­γο Αρ­χι­τε­κτό­νων. Σε συ­νερ­γα­σία με τον Πρό­ε­δρο του ΣΑΔ κ. Γιώρ­γο Σκια­δό­που­λο, έχου­με θέσει από κοι­νού ψηλά τον πήχη, ώστε τα πο­λύ­τι­μα συ­μπε­ρά­σμα­τα των ει­ση­γή­σε­ων να απο­τυ­πω­θούν και να απο­τε­λέ­σουν οδηγό για το μέλ­λον της διά­δρα­σης με­τα­ξύ Αρ­χι­τε­κτο­νι­κής και Του­ρι­σμού. Συγ­χα­ρη­τή­ρια στον ΣΑΔ για την πρω­το­βου­λία και την αφο­σί­ω­σή του στο συ­γκε­κρι­μέ­νο εγ­χεί­ρη­μα, ενώ σύ­ντο­μα θα ανα­κοι­νώ­σου­με από κοι­νού τις νέες μας συ­νερ­γα­σί­ες, οι οποί­ες θα αφο­ρούν ολό­κλη­ρη την κοι­νω­νία.»

Ο Πρό­ε­δρος

της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Ρόδου Μα­νώ­λης Μαρ­κό­που­λος

O Πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου Γιώρ­γος Σκια­δό­που­λος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.