Τοπικές Ειδήσεις

Εγινε δεκτή η ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του Φράγματος Κρητηνίας

Με απόφαση, που εξέδωσε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έγινε δεκτή η ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του έργου: “Κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών Φράγματος Κρητηνίας Νήσου Ρόδου”, προϋπολογισμού: 12.000.000 € με ανάδοχο την κοινοπραξία “ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ – ΕΡΓΟΡΟΗ ΑΤΕ”.

Της αποφάσεως προηγήθηκε η από 12 Αυγούστου 2019 Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών – Όχληση της αναδόχου Κοινοπραξίας (με αρ. πρωτ. Δ/νσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου 3625/12-08-2019) με την οποία δηλώνει ότι διακόπτει την εκτέλεση των εργασιών του έργου του θέματος, με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής για τους κάτωθι λόγους:
– Αδυναμία εκτέλεσης του έργου λόγω μη πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου
– Έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων
– Αλλαγή του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος
– Προβλήματα με όμορες ιδιοκτησίες
Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος προβλέπεται στο άρθρο 39 της Γενικής – Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων (Τεχνικός Σύμβουλος – Εργαστήριο σκυροδέματος – εδαφομηχανικής).
Επιπλέον η υφιστάμενη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) με αριθμ. πρωτ.: 106820/3.7.2008 ΚΥΑ του έργου είναι σε ισχύ, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ.: ΟΙΚ 252/03-01-2019 (σχετ. 78041/2018) έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου – Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου.
Οποιαδήποτε αλλαγή στη μελέτη θα πρέπει να προκύψει μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση στην Υπηρεσία του Τεχνικού Συμβούλου ενώ οι ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων που εφάπτονται στην οδό πρόσβασης από την επαρχιακή οδό Ρόδου – Κρητηνίας (οδός Α) και στην οδό προς τον οικισμό Έμπωνα (οδός Β), έχουν συναινέσει για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών εντός των ιδιοκτησιών τους και δεν έχουν εκφράσει ουδεμία αντίρρηση μέχρι και σήμερα, ούτε έχουν προκαλέσει οποιοδήποτε εμπόδιο στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών του έργου.
Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί εργασίες κατασκευής τεχνικών έργων (σωληνωτοί και κιβωτοειδείς οχετοί) στην οδό Α, μήκους 2.090,00m.
Στο διατακτικό της απόφασης αναφέρονται τα εξής:
«Αποδεχόμαστε την ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του έργου: “Κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών Φράγματος Κρητηνίας Νήσου Ρόδου”, Αναδόχου: Κοινοπραξίας “ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ – ΕΡΓΟΡΟΗ ΑΤΕ”, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 62, παρ. 3, του Ν.3669/2008 με τις επισημάνσεις όπως αυτές αναφέρονται στο ανωτέρω σκεπτικό, και μόνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού για την ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου.
Την αποδοχή του δικαιώματος όχλησης του άρθρου 36, παρ. 11, του Ν.3669/2008 με την από 12-8-2019 υποβολή της, το περιεχόμενο της οποίας θα εξεταστεί μετά την οριστικοποίηση του χρονικού διαστήματος της διακοπής των εργασιών και μετά την Υποβολή του Σχετικού Αιτήματος Αποζημίωσης του Αναδόχου.

Η παρούσα απόφαση δεν απαλλάσσει την ανάδοχο κοινοπραξία από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όσον αφορά τη συντήρηση της απαιτούμενης εργοταξιακής σήμανσης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου