Τα σχέδια του κροίσου ομογενή Μ. Αγγελιάδη και του κύπριου επιχειρηματία Ν. Νικολαΐδη για τη «Ριβιέρα» της Ρόδου, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης

Ξεκίνησε από τη Σύμη τη δεκαετία του ’60 για να δουλέψει ως μαραγκός στην Αμερική, αλλά κατάφερε να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία, δημιουργώντας την πέμπτη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη Νέα Υόρκη, με τζίρο που αγγίζει τα 300 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Σήμερα το όνομα του κροίσου ομογενή Μερκούριου Αγγελιάδη είναι συνυφασμένο με μια υπόσχεση για τη μεταμόρφωση της Αφάντου της Ρόδου σε Ριβιέρα.

Η εταιρεία Μ.Α. Angeliades Inc. προσέφερε 26,9 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Golf» στη Βόρεια Αφάντου, ενώ, από την άλλη, η εταιρεία Aegean Sun Investments του κυπριακών συμφερόντων ομίλου Νικολαΐδη προσέφερε 15,2 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής•» στη Νότια Αφάντου. Επικεφαλής της Atlantica Hotels and Resorts, που αποτελεί τον εκπρόσωπο της TUI Travel στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο Νικολής Νικολαίδης γνωρίζει καλά την αγορά της Ρόδου, όπου φέρεται να σχεδιάζει την υλοποίηση νέων μονάδων. Ήδη διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Κύπρο και Αίγυπτο, ενώ μόνο στην Ελλάδα μετρά συνολικά 19 ξενοδοχεία, από τα οποία πέντε βρίσκονται στη Ρόδο, επτά στην Κρήτη, ένα στην Κέρκυρα και έξι στην Κω. Τώρα σχεδιάζει, από κοινού με τον όμιλο της TUI, την κατασκευή τριών πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων.

Καιρός για χάσιμο δεν φαίνεται να υπάρχει. Το στοίχημα είναι να ξεκινήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία έκδοσης των οριστικών οικοδομικών αδειών, που, με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν στην έναρξη κατασκευής των μονάδων. Εφόσον όλα κυλήσουν χωρίς προβλήματα και εγκριθούν γρήγορα οι όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τότε η κατασκευή των τριών νέων ξενοδοχείων θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο και θα τεθεί ως στόχος ένα τους τμήμα να λειτουργήσει και στη σεζόν του 2015.

Υψηλών προδιαγραφών

Χρειάστηκαν συνολικά 15 χρόνια και πέντε διαγωνισμοί χωρίς αποτέλεσμα μέχρι οι δύο επενδυτές να πάρουν στα χέρια τους την τύχη της Αφάντου.  Το 2013 ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την έκταση κατέληξε δύο φορές άγονος, καθώς δεν υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Η αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή αποτελεί, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στη χώρα, με το σύνολο της επένδυσης να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα στη Βόρεια Αφάντου και 255 στρέμματα στη Νότια Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με τον θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν το γκολφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.

Μετά και την εξαίρεση 286 στρεμμάτων ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι περιλαμβάνει δασική και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγροτόπου, η υπόλοιπη έκταση περιμένει πλέον να υποδεχθεί τα νέα υπερπολυτελή resorts της Μεσογείου και παραθεριστικές κατοικίες υψηλού επιπέδου.

Υπολογίζεται ότι, από την επένδυση, περίπου 2.600 νέες κλίνες υψηλών προδιαγραφών θα προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, θέτοντας τις βάσεις για να εξελιχθεί η Ρόδος σε νέο ευρωπαϊκό προορισμό πολυτελείας.

Capital

2 σχόλια στο Η Αφάντου μεταμορφώνεται σε τουριστικό μαγνήτη

  1. Avatar Ο/Η Αρχαγγελίτης λέει:

    ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ.

  2. Avatar Ο/Η κλέων λέει:

    την ιδιωτική παραλία όμως δεν την αναφέρει κανείς…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ