Ειδήσεις

Μη διαχειρίσιμη η έλευση μεταναστών

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία νομικά αναγνωρισμένη ιδιότητα όσο δεν κάνουν αίτημα ασύλου. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο φιλοξενίας για αυτές τις κατηγορίες, για όσους χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πέρασμα. Δεν υπάρχει καμία σταθερά πάνω στην οποία να μπορούμε να στηριχθούμε για να κάνουμε μεταναστευτική πολιτική. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη». Με αυτά τα λόγια απαντά η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε εκείνους που ζητούν την παρέμβαση του κεντρικού κράτους για τις ομάδες παράνομων μεταναστών που συγκεντρώνονται στην πλατεία Βικτωρίας και την Ομόνοια ή έχουν κατασκηνώσει στο Πεδίον του Αρεως. Βέβαια, εκτός από κενό πολιτικής, υπάρχει και… κενό χρημάτων. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε καταθέσει σε τράπεζα για την Ελλάδα 300.000 ευρώ ως βοήθεια για τους πρόσφυγες, αλλά τα χρήματα λόγω της τραπεζικής αργίας δεν μπόρεσαν να εκταμιευτούν και επέστρεψαν στους δωρητές. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι η εκταμίευση των έκτακτων κονδυλίων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου, το ύψος των οποίων ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό. Υπό αυτή την προϋπόθεση, το υπουργείο, όπως αποκάλυψε στην «Κ» η υπουργός, επεξεργάζεται κάποιες λύσεις, όπως η δημιουργία ενός ανοιχτού κέντρου υποδοχής εντός της Αττικής, όπου θα παρέχονται πληροφορίες και βοήθεια στους μετανάστες που φτάνουν στην πρωτεύουσα «ώστε να μειώσουμε την εκμετάλλευση». Η κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζει ότι δεν πρόκειται για κέντρο φιλοξενίας ή προσφορά καταλύματος, εφόσον προστασία δικαιούνται μόνο όσοι έχουν αναγνωρισμένα την προσφυγική ιδιότητα. «Μιλάμε για έναν χώρο όπου θα μπορούν να πλένουν τα ρούχα τους και να κάνουν ένα μπάνιο. Ισως, σε εξαιρετικές συνθήκες, να μπορούν να παραμείνουν για ένα βράδυ», εξηγεί.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση σε γειτονιές της Αθήνας γίνεται όλο και πιο πιεστική καθώς εκατοντάδες μετανάστες φθάνουν καθημερινά από τα νησιά στο κέντρο της πόλης αναζητώντας κατάλυμα και τροφή.

Κάποιοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεταβούν σε ξενοδοχείο, πολλοί όμως δεν διαθέτουν χρήματα ή προτιμούν να τα φυλάξουν για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του ταξιδιού τους, πληρώνοντας τους διακινητές. Προχθές 1.900 άτομα έφθασαν από τα νησιά. Εως χθες το μεσημέρι οι «νεοεισερχόμενοι» από τον Πειραιά είχαν ξεπεράσει τους 1.200 ενώ ακόμα ένα βραδινό πλοίο αναμενόταν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπολογίζεται ότι από το προηγούμενο Σάββατο έως και χθες έχουν φθάσει στην Αθήνα με τα πλοία της γραμμής από Μυτιλήνη, Χίο, Κω και Ρόδο πάνω από 6.000 μετανάστες.

Ο Δήμος Αθηναίων προτείνει την άμεση λειτουργία ενός κέντρου υποδοχής και με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με την περιφέρεια, στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται, ως πάρκο, το Πεδίον του Αρεως.

Στο Πάρκο καθημερινά στήνονται και νέες σκηνές ενώ τα προβλήματα λύνονται «πυροσβεστικά» με τη συνδρομή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και των περιοίκων.

«Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα και πλέον η κατάσταση είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη», λέει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός και να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό κέντρο, όμως εμείς ως δημοτική αρχή δεν έχουμε αρμοδιότητα να οργανώσουμε κάτι τέτοιο», προσθέτει.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου