Ειδήσεις

Η εθελοντική αιμοδοσία, μια ανάσα αισιοδοξίας στην Ελλάδα της κρίσης

Μία ελπιδοφόρα αλλαγή διαφαίνεται εν μέσω κρίσης στον τομέα αιμοδοσίας στη χώρα μας: περισσότερες από τις μισές μονάδες που συλλέγονται πλέον είναι από εθελοντές αιμοδότες που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ξεπεράσει σε «επιδόσεις» τούς συγγενείς και φίλους ασθενών που καλούνται να προσφέρουν αίμα, όταν ο δικός τους άνθρωπος χρειαστεί να χειρουργηθεί. Μπορεί η κεφαλή να είναι ιδιαίτερα «βραχεία», ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οπως αναφέρει στην «Κ» η νέα πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ. Χάρις Ματσούκα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα συλλέγονται περί τις 600.000 μονάδες αίματος που καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών. Το 51% αυτών των μονάδων προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες, το 42% από αιμοδότες αντικατάστασης, το 2% από τις ένοπλες δυνάμεις και το 5% εισάγεται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. «Πλέον οι εθελοντές έχουν περάσει ‘‘μπροστά’’», σημειώνει η κ. Ματσούκα, υπενθυμίζοντας ότι πριν από δύο χρόνια οι αιμοδότες αντικατάστασης ήταν περισσότεροι από τους εθελοντές, οι οποίοι προσέφεραν το 47% των αναγκών σε αίμα της χώρας μας.

«Αυτό θέλουμε ως στρατηγικό σχέδιο. Να είναι οι εθελοντές όσο περισσότεροι γίνεται. Και γι’ αυτό χρειάζεται στρατηγική προσέλκυσης. Στις προτεραιότητές μας είναι να προωθήσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αιμοδοσία, βασικός άξονας του οποίου θα είναι η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση να ξεκινάει από τα σχολεία. Οι Ελληνες είναι ευαίσθητος λαός. Οταν γίνονται καλέσματα για άτομα που έχουν ανάγκη, τρέχουν όλοι. Ομως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Θέλουμε σταθερή ροή από τακτικούς εθελοντές αιμοδότες». Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται, αναμένεται άμεσα να αυξηθούν τα μηνύματα για την αξία της αιμοδοσίας μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ενώ επιχειρείται και η επαφή με το υπουργείο Παιδείας για μαθήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παράδοξο. Τα τμήματα αιμοδοσίας είναι υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να μην μπορούν να λειτουργήσουν το απόγευμα, παρά τις «οδηγίες» του υπουργείου Υγείας για το ωράριο διενέργειας αιμοληψιών που θα πρέπει να είναι από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. τις καθημερινές. Μάλιστα, ενόψει καλοκαιριού, οπότε συνήθως καταγράφεται εποχική έλλειψη αίματος, ειδικά τις ημέρες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, απέστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία, με την οποία ζητεί αυστηρή τήρηση του ωραρίου και τη μη απασχόληση του προσωπικού των υπηρεσιών αιμοδοσίας σε αλλότρια καθήκοντα. «Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας δεν διαθέτουν γιατρό σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους, το κενό αυτό θα πρέπει να καλύπτεται από τον εφημερεύοντα γιατρό του μικροβιολογικού ή παθολογικού τμήματος του νοσοκομείου», αναφέρει.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου