τΕ και ΕΕΤ αναμένεται να εξετάσουν τη δυνατότητα χαλάρωσης των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων όσον αφορά τις εισαγωγές. Στόχος να περάσει η διαδικασία ξανά στις εμπορικές τράπεζες. Στον Γ.Στουρνάρα σήμερα όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς.

Το «πράσινο φως» για την απαρχή χαλάρωσης των οικονομικών περιορισμών όσον αφορά τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης, παραπέμποντας το θέμα προς διερεύνηση στην ΤτΕ ΕΛΛ +2,08% και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η πρόθεση είναι να διευρυνθεί το «αυστηρό» πλαίσιο που επέτρεπε εισαγωγές με το «σταγονόμετρο» κυρίως στους ευαίσθητους τομείς του φαρμάκου και των ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, και να συμπεριλάβει και τη δυνατότητα εισαγωγής άλλων πρώτων υλών και ενδιάμεσων προιόντων, απαραίτητων για τη μεταποίηση.

Παράλληλα, στόχος είναι η διαδικασία των εγκρίσεων για διακίνηση κεφαλαίων να περάσει οριστικά και πάλι στις εμπορικές τράπεζες, ξεπερνώντας την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παρόλα αυτά, η όποια χαλάρωση επιτραπεί θα υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς όσον αφορά το ύψος των συναλλαγών, ενώ η διεύρυνση των επιτρεπόμενων εισαγωγών, θα συνεχίσει να εξαρτάται από το πόσο ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες σε φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου περίπου 10.000 αιτήματα για έγκριση συναλλαγών με σκοπό την εισαγωγή αγαθών είχαν συγκεντρωθεί στην αρμόδια Επιτροπή, από τα οποία εγκρίθηκαν μερικώς μόνον 3.000 για ποσά υποπολλαπλάσια των αιτουμένων, καθιστώντας απαγορευτική την εύρυθμη διαδικασία των εισαγωγών και κατ’επέκταση τη λειτουργία της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ ΕΛΛ +2,08% και οι εμπορικές τράπεζες αναμένεται άμεσα να εξετάσουν τις δυνατότητες που έχει το σύστημα ώστε να ανταποκριθεί σε μια έστω μερική χαλάρωση των περιορισμών. Σημειώνεται ότι σήμερα, ο διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ +2,08%, κ.Γ. Στουρνάρας υποδέχεται το σύνολο των θεσμικών οργάνων που εκπροσωπούν την επιχειρηματικότητα (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ), με αντικείμενο τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει τα capital controls στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Πέραν των εγκρίσεων για πληρωμές στο εξωτερικό και άρα την επίτευξη εισαγωγών (που ως επί το πλείστον γίνονται πλέον με μετρητά), οι επιχειρηματικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι αναμένεται να θέσουν θέμα για την αδυναμία ρευστοποίησης εμβασμάτων και επιταγών-που στην ουσία αποστερεί και την ελάχιστη ρευστότητα που διαθέτουν-, τα εμπόδια για κάθε είδους συναλλαγή με το εξωτερικό, αλλά και τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ