Ρεπορτάζ

Σ. Kαραταπάνης: Προτείνει την δημιουργία Μονάδων Ιατρικής Αποκατάστασης και Nεογνών

Ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη, στο Δημαρχείο Ρόδου αλλά και στη Νότια Ρόδο, με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστο Ροϊλό, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τους τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές, είναι ο δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου κ. Σάββας Καραταπάνης.
Με δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι τα θέματα που έθεσε ο ίδιος με την ιδιότητα του διευθυντή του ΕΚΑΒ, βρήκαν ‘ευήκοα ώτα’ ενώ μίλησε και για τα θέματα με τις δομές Υγείας στη Νότια Ρόδο:
«Ξεκινώντας από την σύσκεψη στο Δημαρχείο, συζητήθηκαν ευρύτερα θέματα που αφορούν στην Υγεία στην Ρόδο. Προσωπικά, ως διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου, έθεσα κατ’ αρχήν, την ανάγκη ίδρυσης Μονάδας Νεογνών (για να σταματήσουν οι αεροδιακομιδές που δημιουργούν, αφενός πολλούς κινδύνους και αφετέρου, πολλά προβλήματα αφού δεν υπάρχει πουθενά τέτοια μονάδα, σε νοσοκομείο στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου). Τα οφέλη είναι προφανή μαζί και με την οικονομική παράμετρο, αφού μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι ενώ υπάρχει και χώρος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου που θα μπορούσε να διατεθεί γι αυτό τον σκοπό.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσα, ήταν να οργανωθεί η Μονάδα Ιατρικής Αποκατάστασης. Μιλάμε για πολλούς τραυματίες από τροχαία ατυχήματα οι οποίοι ύστερα από δίμηνες ή τρίμηνες νοσηλείες, βγαίνουν με κινητικά προβλήματα τα οποία μόνον σε Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν όσο το δυνατόν καλύτεροι. Και γι αυτό υπάρχει χώρος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, τόσο για την Ρόδο όσο και για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
Επιπλέον, έθεσα το μείζον ζήτημα που αφορά στον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου που παραμένει χωρίς αναισθησιολόγο κ.λπ. Ο κόσμος περιμένει να χειρουργηθεί και δυστυχώς, το Γ.Ν.Ρ. δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Απαιτείται μαζική προκήρυξη (τέσσερις προκηρύξεις συγχρόνως ώστε το υπουργείο να δηλώσει την βούλησή του να δοθεί λύση)».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας στη Νότια Ρόδο, ο κ. Καραταπάνης (ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο κ.λπ.) υπογράμμισε πως υπάρχει η βούληση σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις τις οποίες έδωσε ο ίδιος ο κ. Ροϊλός: «Όπως μας είπε, θα αγοραστούν δύο ασθενοφόρα από τον Δήμο Ρόδου με κάποιου είδους προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμου Ρόδου – ΠΝΑι και 2η ΥΠΕ και να παραχωρηθούν –όχι όμως στο ΕΚΑΒ. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται το αίτημα των κατοίκων της περιοχής ενώ λύνεται και το μεγάλο πρόβλημα με το Κ.Υ. Έμπωνας που είναι απομονωμένη περιοχή».
Σχετικά με την ενίσχυση του Ιατρείου της Νότιας Ρόδου, το οποίο ήταν αντικείμενο συσκέψεως που έγινε αργότερα (σχετικά έγραψε η «δ») με την συμμετοχή αυτοδιοικητικών, των προέδρων τοπικών συμβουλίων, των τεσσάρων κυβερνητικών βουλευτών, τον κ. Χ.Ροϊλό κ.λπ. ο κ. Καραταπάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι διαφαίνεται πως θα δοθεί λύση.
«Ζητήθηκαν δύο θέσεις μονίμων γιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας κι ενός παιδιάτρου για το Γεννάδι. Δεν μιλάμε για τους αγροτικούς, αφού υπάρχουν και ήδη βοηθούν την κατάσταση. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τη θέση παιδιάτρου, να προβλεφθεί μια θέση από το Γ.Ν.Ρ. που να μπορούν να είναι και ‘επισκέπτες’ σε περιοχές απομονωμένες. Ο θεσμός υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί ως εναλλακτική λύση. Το ζήτημα παραμένει η στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν δύο αιτήσεις από νοσηλεύτριες που διαμένουν στην περιοχή (μία ΤΕ και μία ΔΕ) και του ζητήσαμε να τις αξιοποιήσει αρμοδίως. Όλοι έχουμε την προσδοκία ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα από αυτές τις συναντήσεις…», ανέφερε.
Τέλος, υποδείχθηκε η λύση των επικουρικών γιατρών και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Ροϊλός άκουσε τις προτάσεις και δεσμεύτηκε να τις προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου