ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγώνας δρόμου από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την προώθηση της αποκατάστασης των ζημιών στο νησί

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ΒΡΟΧΗ ΙΑΛΥΣΟΣ

• Τσού­βα­λης: Στα 40εκ. ευρώ η έκ­θε­ση για τις ζη­μιές στη Ρόδο • Ασπρά­κης: Δεν χά­νου­με λεπτό για την απο­κα­τά­στα­ση της γέ­φυ­ρας στο Φα­λη­ρά­κι – Η πε­ζο­γέ­φυ­ρα θα είναι έτοι­μη σύ­ντο­μα

Σε «αγώνα δρό­μου» έχουν επι­δο­θεί οι υπη­ρε­σί­ες του Δήμου Ρόδου αλλά και της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, με στόχο να προ­χω­ρή­σουν οι απο­κα­τα­στά­σεις των ζη­μιών που προ­κά­λε­σε η θε­ο­μη­νία Bora στο νησί της Ρόδου. Αν και θε­ω­ρεί­ται ένα πολύ δύ­σκο­λο εγ­χεί­ρη­μα, αφε­νός λόγω της με­γά­λης έκτα­σης των κα­τα­στρο­φών, αφε­τέ­ρου λόγω των δια­δι­κα­σιών για την εκτέ­λε­ση των έργων και οι δύο πλευ­ρές ερ­γά­ζο­νται συ­στη­μα­τι­κά για να προ­λά­βουν να είναι έτοι­μα τα έργα, όσο το δυ­να­τόν γρη­γο­ρό­τε­ρα.

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: ΣΤΑ 40ΕΚ. ΕΥΡΩ Η ΕΚ­ΘΕ­ΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗ­ΜΙΕΣ

Στον Δήμο Ρόδου, έληξε (και τυ­πι­κά) η προ­θε­σμία που είχε δώσει στους υπη­ρε­σια­κούς, ο δή­μαρ­χος Ρόδου, κ. Αλέ­ξαν­δρος Κο­λιά­δης να του πα­ρα­δώ­σουν ολο­κλη­ρω­μέ­νη ει­κό­να για τις ζη­μιές στο νησί της Ρόδου, που προ­κά­λε­σαν το προη­γού­με­νο διά­στη­μα τα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να.

Όπως έγρα­ψε η «δ» η σχε­τι­κή προ­θε­σμία, έληξε (κα­νο­νι­κά) την Πα­ρα­σκευή 17 Ια­νουα­ρί­ου 2025, οπότε και πα­ρα­δό­θη­κε η σχε­τι­κή έκ­θε­ση. Σύμ­φω­να με όσα δή­λω­σε προς την “δ”, ο κ. Σταύ­ρος Τσού­βα­λης αντι­δή­μαρ­χος Πο­λε­ο­δο­μί­ας, Τε­χνι­κών έργων και Υπο­δο­μών:

«Ολο­κλη­ρώ­θη­κε η δια­δι­κα­σία κα­τα­γρα­φής και απο­τύ­πω­σης και όπως είπε ο δή­μαρ­χος Ρόδου, έπρε­πε να συ­μπε­ρι­λη­φθούν οι κα­τα­στρο­φές και οι ζη­μιές που έγι­ναν: στο οδικό δί­κτυο, στην αγρο­τι­κή οδο­ποι­ία, στο Ρο­δί­νι, στις πα­ρα­λί­ες, στα πάρκα, στα γή­πε­δα, σε όλα τα χωριά, ακόμη και στα ηλε­κτρο­λο­γι­κά δί­κτυα, φω­τει­νούς ση­μα­το­δό­τες κ.λπ. Μην ξε­χνά­με πως η Ρόδος πα­ρα­μέ­νει σε κα­τά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης μέχρι το τέλος του Ια­νουα­ρί­ου.

Τα με­γα­λύ­τε­ρα προ­βλή­μα­τα πα­ρου­σιά­ζει το οδικό δί­κτυο στο νησί και σε ση­μεία όπου ση­μειώ­θη­καν κα­το­λι­σθή­σεις και απαι­τού­νται έργα αντι­στή­ρι­ξης.

Το με­γα­λύ­τε­ρο πα­ρά­δειγ­μα, είναι η Φι­λέ­ρη­μος όπου υπάρ­χουν πολ­λές ζη­μιές καθώς και ο δρό­μος που ξε­κι­νά­ει από την πε­ριο­χή της Φα­νε­ρω­μέ­νης και ανε­βαί­νει προς το Μή­δεια –όπου απαι­τού­νται να γί­νουν τοι­χία αντι­στή­ρι­ξης. Επι­πλέ­ον, κα­τα­γρά­ψα­με ζη­μιές σε σχο­λεία, στους αύ­λειους χώ­ρους, τα­ρά­τσες κ.ο.κ.

Η έκ­θε­ση, η οποία ολο­κλη­ρώ­θη­κε και πα­ρα­δό­θη­κε, εκτι­μά ότι το ποσόν για τις ζη­μιές, ανέρ­χε­ται στα 40εκ. ευρώ (κοι­νό­χρη­στοι χώροι, όχι νοι­κο­κυ­ριά) και προ­ω­θή­θη­κε προς το αρ­μό­διο υπουρ­γείο. Μόλις έχου­με τις εγκρί­σεις, θα προ­χω­ρή­σου­με άμεσα στην εκ­πό­νη­ση των απα­ραί­τη­των με­λε­τών, και θα ξε­κι­νή­σου­με όσο το δυ­να­τόν γρη­γο­ρό­τε­ρα με τους δια­γω­νι­σμούς για να γίνει και η εγκα­τά­στα­ση των ερ­γο­λά­βων.

Σί­γου­ρα, τα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα δεν μας επι­τρέ­πουν να έχου­με ολο­κλη­ρώ­σει τις πα­ρεμ­βά­σεις μέχρι την έναρ­ξη της κα­λο­και­ρι­νής σεζόν. Συ­νε­πώς, θα εκτε­λού­νται ερ­γα­σί­ες μέχρι το τέλος του έτους. Για πα­ρά­δειγ­μα, στη Φι­λέ­ρη­μο υπάρ­χουν πολ­λές ζη­μιές που ξε­περ­νούν τα 5,5εκ. ευρώ και θα απαι­τη­θεί πολύς και­ρός. Οι ζη­μιές στα σχο­λεία ή μι­κρό­τε­ρης κλί­μα­κας, θα είναι πιο εύ­κο­λο να απο­κα­τα­στα­θούν μέσα στο κα­λο­καί­ρι χωρίς να ενο­χλη­θεί η του­ρι­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα.

Υπάρ­χει άμεση συ­νερ­γα­σία και με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, για μία σειρά από πα­ρεμ­βά­σεις που θα πρέ­πει να κάνει λόγω αρ­μο­διό­τη­τας π.χ., όπως ο δρό­μος Ρόδου – Καλ­λι­θέ­ας και η γέ­φυ­ρα στο Φα­λη­ρά­κι» ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο αντι­δή­μαρ­χος Πο­λε­ο­δο­μί­ας, Τε­χνι­κών έργων και Υπο­δο­μών.

Ση­μειώ­νε­ται πως μέσα στην έκ­θε­ση που ανα­φέ­ρει ο κ. Τσού­βα­λης, δεν πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται τα έργα απο­κα­τά­στα­σης των ζη­μιών που θα ανα­λά­βει η ΔΕΡ­ΜΑΕ για την Κοι­λά­δα των Πε­τα­λού­δων και το Ρο­δί­νι, όπως και η ΔΕΥΑΡ που έχει ανα­λά­βει τις βλά­βες αρ­μο­διό­τη­τάς της.

Η ΠΕ­ΡΙ­ΦΕ­ΡΕΙΑ ΝΟ­ΤΙΟΥ ΑΙ­ΓΑΙΟΥ

Την ίδια ώρα, στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, οι δια­δι­κα­σί­ες τρέ­χουν επί­σης με γορ­γούς ρυθ­μούς. Σε δή­λω­σή του ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, μετά την πρώτη τα­κτι­κή συ­νε­δρί­α­ση της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Επι­τρο­πής με αντι­κεί­με­νο τις πα­ρεμ­βά­σεις απο­κα­τά­στα­σης των ζη­μιών από τη θε­ο­μη­νία Bora στη Ρόδο, όπου κα­τα­κυ­ρώ­θη­κε ο δια­γω­νι­σμός για την κα­θαί­ρε­ση της κα­τε­στραμ­μέ­νης γέ­φυ­ρας στο Φα­λη­ρά­κι κι εντός των ημε­ρών εγκα­θί­στα­ται ο ανά­δο­χος, το­νί­ζει ότι στις αρχές Φε­βρουα­ρί­ου προ­χω­ρά­ει η δη­μο­πρά­τη­ση των πρώ­των έργων απο­κα­τά­στα­σης.

Αυτά, είναι του­λά­χι­στον πέντε και γί­νε­ται αγώ­νας δρό­μου για δύο ακόμη. Φα­λη­ρά­κι, Πε­τα­λού­δες, Τσα­ΐ­ρι-Αε­ρο­δρο­μί­ου, Μα­ρι­τσά, Λάρ­δος και Πα­στί­δα, είναι οι πρώ­τες πε­ριο­χές πα­ρέμ­βα­σης.

Ταυ­τό­χρο­να, έγινε η κα­τα­γρα­φή και ο έλεγ­χος σε 238 επι­χει­ρή­σεις που υπέ­στη­σαν ζη­μιές και τα στοι­χεία προ­ω­θού­νται στις Υπη­ρε­σί­ες Κρα­τι­κής Αρω­γής, ενώ τρέ­χουν και τα εκα­το­ντά­δες ερ­γο­τά­ξια που είναι ανε­πτυγ­μέ­να στα νησιά μας. «Η μάχη με τον χρόνο είναι σκλη­ρή αλλά οι συ­νερ­γά­τες μας είναι εκ­παι­δευ­μέ­νοι στα δύ­σκο­λα», ση­μειώ­νει κα­τα­λή­γο­ντας ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος.

Ο ΑΠΟ­ΣΤΟ­ΛΟΣ ΑΣΠΡΑ­ΚΗΣ

Βέ­βαιος ότι α διευ­κο­λυν­θεί η προ­σβα­σι­μό­τη­τα στη γέ­φυ­ρα στο Φα­λη­ρά­κι, με την κα­τα­σκευή πε­ζο­γέ­φυ­ρας, η οποία θα είναι έτοι­μη για την κα­λο­και­ρι­νή σεζόν, εμ­φα­νί­σθη­κε ο ανα­πλη­ρω­τής πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Από­στο­λος Ασπρά­κης.

Όπως δή­λω­σε προς τη “δ”:

«Κα­τα­λα­βαί­νου­με όλοι μας, ότι η γέ­φυ­ρα στο Φα­λη­ρά­κι, δεν μπο­ρεί να γίνει μέσα σε ένα μήνα. Στη συ­νε­δρί­α­ση της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Επι­τρο­πής κα­τα­κυ­ρώ­θη­κε ο δια­γω­νι­σμός για την κα­θαί­ρε­ση της κα­τε­στραμ­μέ­νης γέ­φυ­ρας στο Φα­λη­ρά­κι οπότε και προ­χω­ρούν οι δια­δι­κα­σί­ες.

Το πρό­βλη­μα που απα­σχο­λεί τους κα­τοί­κους και επι­χει­ρη­μα­τί­ες της πε­ριο­χής, είναι η προ­σβα­σι­μό­τη­τα μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση των έργων καθώς, ξε­κι­νά­ει σε λί­γους μήνες, η νέα του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δος. Απο­φα­σί­στη­κε να γίνει μία ιρ­λαν­δι­κή διά­βα­ση για τα αυ­το­κί­νη­τα ενώ για τους πε­ζούς, θα γίνει μία πε­ζο­γέ­φυ­ρα για να διευ­κο­λύ­νε­ται η διέ­λευ­ση. Αυτά εκτι­μά­ται ότι θα έχουν ολο­κλη­ρω­θεί τον Μάρ­τιο.

Προς τιμήν κά­ποιων επω­νύ­μων επι­χει­ρη­μα­τιών (ξε­νο­δό­χων), οι οποί­οι δέ­χτη­καν να πα­ρα­χω­ρή­σουν –χωρίς δεύ­τε­ρη σκέψη- μέρος των ιδιω­τι­κών τους πε­ριου­σιών, για να γί­νουν οι απα­ραί­τη­τες κα­τα­σκευ­ές. Εί­μα­στε εντός των χρο­νο­δια­γραμ­μά­των γιατί δεν θέ­λου­με να χαθεί ούτε λεπτό για την απο­κα­τά­στα­ση των ζη­μιών. Θέ­λου­με να προ­λά­βου­με την του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο θέ­το­ντας προ­τε­ραιό­τη­τες.

Οι πα­ρεμ­βά­σεις που επεί­γουν και θα γί­νουν άμεσα είναι στο Φα­λη­ρά­κι. Από εκεί και πέρα, θα δου­λέ­ψου­με σκλη­ρά, για να φέ­ρου­με εις πέρας, ό,τι ανα­λά­βου­με για τις ζη­μιές στα ση­μεία που έχου­με αρ­μο­διό­τη­τα. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η Πε­ρι­φε­ρεια­κή Αρχή Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, έχει απο­δεί­ξει εδώ και χρό­νια, πως ό,τι ανα­λαμ­βά­νει, το απο­πε­ρα­τώ­νει και είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.