Ειδήσεις

Mέτωπο κατά των διακρίσεων

Την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κηρύξει την έναρξη ενός πολύ διαφορετικού συνεδρίου. Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικτυακή ημερίδα, αφιερωμένη στα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον» με διοργανωτή το Enterprise Greece και στόχο να βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών που προωθούν τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τοποθετήσεις στην έναρξη θα κάνουν επίσης η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ, η ύπατη αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ρόμπερτ Ολιφαντ, υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς

Το συνέδριο είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, κοινωνία. Στο πρώτο πάνελ το θέμα συζήτησης θα αφορά τη «Δημόσια Διοίκηση: Οικοδομώντας κοινωνίες διαφορετικότητας χωρίς αποκλεισμούς». Σε αυτό θα συμμετάσχει ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, και μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια διευθύντρια του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας Γιανίνα Χάσενσον και ο διοικητής της Τράπεζας Ανάκαμψης Ρολφ Βενζέλ. Το δεύτερο πάνελ αφορά το «Εργασιακό περιβάλλον: Εταιρική κοινωνική ευθύνη και ευκαιρίες για την προώθηση της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο τρίτο πάνελ το θέμα συζήτησης είναι «Κοινωνία: Εξασφαλίζοντας μια ασφαλή και ενεργοποιημένη Κοινωνία των Πολιτών για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Εκεί θα συμμετάσχουν: Ο Μάρκους Μπέγιερερ, γενικός διευθυντής του Business Europe, η συμμετοχή του οποίου θεωρείται επιτυχία των διοργανωτών, καθώς ο οργανισμός αυτός αποφεύγει τέτοιες εκδηλώσεις επειδή δεν θέλει περιορισμούς στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, η Κριστίν Γκαρίνα από το European Pride, o Ευάγγελος Χουλιάρας από το Thessaloniki Pride και ο πρόεδρος του Copenhagen Pride Λαρς Χένρικσεν.

Ενας από τους τρεις παρουσιαστές των συμπερασμάτων θα είναι ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, πρόεδρος του Enterpise Greece, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος διοργάνωσε το συνέδριο μαζί με τον Αλέξη Πατέλη. Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» την προηγούμενη Κυριακή είπε ότι ο Πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγό του γνωστοποιώντας τη σεξουαλική του ταυτότητα, σε ένα τάιμινγκ που όπως φαίνεται καθόλου τυχαίο δεν ήταν.

Η αρχική ιδέα ήταν να συνδεθεί το συνέδριο με το Thessaloniki Pride, το πρώτο που θα διοργανωνόταν στα Βαλκάνια, τον Ιανουάριο, αλλά όλα ματαιώθηκαν λόγω κορωνοϊού. Το 2021 η εκδήλωση Pride θα γίνει στην Κοπεγχάγη και τον επόμενο χρόνο στο Βελιγράδι. Δύο ημέρες μετά το συνέδριο της Αθήνας, στις 27 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Global Pride με συνεχή ροή κλιπ και δηλώσεων πολιτικών και ακτιβιστών.

Πέρα από το γεγονός ότι στα πάνελ των συζητήσεων θα ανοίξουν θέματα ταμπού, τα οποία δύσκολα συζητούνται στη χώρα μας και μάλιστα σε αυτό το επίπεδο, από πολιτικούς και διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων, η εκδήλωση έχει έντονα πολιτικό υπόβαθρο. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο αγώνας κατά των διακρίσεων αποτελεί ένα καυτό ζήτημα που δεν φεύγει ποτέ από την ατζέντα της επικαιρότητας. Αλλά και στις ΗΠΑ προσφάτως το  Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε μια ιστορική απόφαση για την προστασία των εργαζομένων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Αποφάνθηκε ότι ο νόμος απαγορεύει στους εργοδότες να απολύσουν έναν εργαζόμενο απλά και μόνο γιατί είναι γκέι, λεσβία ή τρανς και θωράκισε εκατομμύρια εργαζομένους απέναντι στις διακρίσεις και στη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ που υποστήριζε ότι ο νόμος για τα Πολιτικά Δικαιώματα, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το φύλο, δεν αφορά την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό του κάθε ατόμου. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια προωθούν τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας, γιατί διαπίστωσαν ότι βοηθά τις συνθήκες εργασίας, τη λήψη αποφάσεων και τελικά την κερδοφορία τους.      


Ηπια διπλωματία προς τις χώρες του Βορρά

Μέσω του συγκεκριμένου συνεδρίου η Ελλάδα ασκεί ήπια διπλωματία προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την προστασία της διαφορετικότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων. Στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η Φινλανδία μας έδειξε πολλές φορές τα δόντια της, με κορυφαία την απαίτηση παροχής εγγυήσεων από τη χώρα μας για να συμμετάσχει στο δεύτερο μνημόνιο το 2011. Η συγκεκριμένη χώρα έχει θέσει στόχο της εξωτερικής της πολιτικής την προστασία της διαφορετικότητας σε όλον τον κόσμο ως μέρος των αρχών και των αξιών της και το γεγονός ότι συμμετέχει στο συνέδριο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είναι πιο σημαντικό από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Ακόμα και σήμερα, οι κεντροευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του Βορρά αντιτίθεται στις προτάσεις του Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης και τέτοια εργαλεία διπλωματίας θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρουν περισσότερα από την παραδοσιακή πολιτική.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί ευθέως ένα κομμάτι της προνομιακής ατζέντας της Αριστεράς, άρα και το αντίστοιχο ακροατήριο, το οποίο είχε συσπειρωθεί σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αγνωστο, βέβαια, είναι τι είδους αντιδράσεις θα έχει από τους δεξιούς συντηρητικούς ψηφοφόρους σε αυτή την «πολύχρωμη» επανάσταση που επιχειρεί.

Πηγή: tovima.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου