ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Mέτωπο κατά των διακρίσεων

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Μαξίμου

Την ερχό­μενη Πέμπτη, 25 Ιουνίου, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης θα κηρύξει την έναρξη ενός πολύ δια­φο­ρε­τι­κού συνε­δρίου. Στην ουσία πρό­κει­ται για μια δια­δι­κτυακή ημερίδα, αφιε­ρω­μένη στα «Ανθρώ­πινα Δικαιώ­ματα στο εργα­σιακό περι­βάλ­λον» με διορ­γα­νωτή το Enterprise Greece και στόχο να βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών που προ­ω­θούν τη δια­φο­ρε­τι­κό­τητα στους χώρους εργα­σίας. Το συνέ­δριο είναι αφιε­ρω­μένο στα δικαιώ­ματα της ΛΟΑΤΚΙ κοι­νό­τη­τας και τοπο­θε­τή­σεις στην έναρξη θα κάνουν επίσης η πρω­θυ­πουρ­γός της Νορ­βη­γίας Ερνα Σόλ­μπεργκ, η ύπατη αρμο­στής για τα Ανθρώ­πινα Δικαιώ­ματα στον ΟΗΕ Μισέλ Μπα­τσε­λέτ, ο αντι­πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Μαρ­γα­ρί­της Σχοινάς, ο Ρόμπερτ Ολιφαντ, υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών του Καναδά, και η Ντούνια Μιγιά­το­βιτς, επί­τρο­πος Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των στο Συμ­βού­λιο της Ευρώπης.

Κοι­νω­νίες χωρίς απο­κλει­σμούς

Το συνέ­δριο είναι χωρι­σμένο σε τρεις ενό­τη­τες, κυβέρ­νηση, επι­χει­ρή­σεις, κοι­νω­νία. Στο πρώτο πάνελ το θέμα συζή­τη­σης θα αφορά τη «Δημόσια Διοί­κηση: Οικο­δο­μώ­ντας κοι­νω­νίες δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τας χωρίς απο­κλει­σμούς». Σε αυτό θα συμ­με­τά­σχει ο Αλέξης Πατέλης, οικο­νο­μι­κός σύμ­βου­λος του Πρω­θυ­πουρ­γού, και μεταξύ άλλων η ανα­πλη­ρώ­τρια διευ­θύ­ντρια του τομέα ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στο υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Φιν­λαν­δίας Γιανίνα Χάσεν­σον και ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας Ανά­καμ­ψης Ρολφ Βενζέλ. Το δεύτερο πάνελ αφορά το «Εργα­σιακό περι­βάλ­λον: Εται­ρική κοι­νω­νική ευθύνη και ευκαι­ρίες για την προ­ώ­θηση της δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τας και των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των». Στο τρίτο πάνελ το θέμα συζή­τη­σης είναι «Κοι­νω­νία: Εξα­σφα­λί­ζο­ντας μια ασφαλή και ενερ­γο­ποι­η­μένη Κοι­νω­νία των Πολιτών για την προ­ώ­θηση και προ­στα­σία των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των». Εκεί θα συμ­με­τά­σχουν: Ο Μάρκους Μπέ­γιε­ρερ, γενικός διευ­θυ­ντής του Business Europe, η συμ­με­τοχή του οποίου θεω­ρεί­ται επι­τυ­χία των διορ­γα­νω­τών, καθώς ο οργα­νι­σμός αυτός απο­φεύ­γει τέτοιες εκδη­λώ­σεις επειδή δεν θέλει περιο­ρι­σμούς στη δρα­στη­ριό­τητα του ιδιω­τι­κού τομέα. Επίσης, η Κριστίν Γκαρίνα από το European Pride, o Ευάγ­γε­λος Χου­λιά­ρας από το Thessaloniki Pride και ο πρό­ε­δρος του Copenhagen Pride Λαρς Χέν­ρικ­σεν.

Ενας από τους τρεις παρου­σια­στές των συμπε­ρα­σμά­των θα είναι ο γενικός γραμ­μα­τέας Διεθνών Οικο­νο­μι­κών Σχέσεων και Εξω­στρέ­φειας, πρό­ε­δρος του Enterpise Greece, Γρη­γό­ρης Δημη­τριά­δης, ο οποίος διορ­γά­νωσε το συνέ­δριο μαζί με τον Αλέξη Πατέλη. Ο οικο­νο­μι­κός σύμ­βου­λος του Πρω­θυ­πουρ­γού σε συνέ­ντευξη του στην «Καθη­με­ρινή» την προη­γού­μενη Κυριακή είπε ότι ο Πρω­θυ­πουρ­γός έχει γνω­ρί­σει τον σύζυγό του γνω­στο­ποιώ­ντας τη σεξουα­λική του ταυ­τό­τητα, σε ένα τάι­μινγκ που όπως φαί­νε­ται καθόλου τυχαίο δεν ήταν.

Η αρχική ιδέα ήταν να συν­δε­θεί το συνέ­δριο με το Thessaloniki Pride, το πρώτο που θα διορ­γα­νω­νό­ταν στα Βαλ­κά­νια, τον Ιανουά­ριο, αλλά όλα ματαιώ­θη­καν λόγω κορω­νοϊού. Το 2021 η εκδή­λωση Pride θα γίνει στην Κοπεγ­χάγη και τον επόμενο χρόνο στο Βελι­γράδι. Δύο ημέρες μετά το συνέ­δριο της Αθήνας, στις 27 Ιουλίου, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί δια­δι­κτυακά το Global Pride με συνεχή ροή κλιπ και δηλώ­σεων πολι­τι­κών και ακτι­βι­στών.

Πέρα από το γεγονός ότι στα πάνελ των συζη­τή­σεων θα ανοί­ξουν θέματα ταμπού, τα οποία δύσκολα συζη­τού­νται στη χώρα μας και μάλιστα σε αυτό το επίπεδο, από πολι­τι­κούς και διευ­θύ­νο­ντες συμ­βού­λους επι­χει­ρή­σεων, η εκδή­λωση έχει έντονα πολι­τικό υπό­βα­θρο. Σε πολλές ευρω­παϊ­κές χώρες ο αγώνας κατά των δια­κρί­σεων απο­τε­λεί ένα καυτό ζήτημα που δεν φεύγει ποτέ από την ατζέντα της επι­και­ρό­τη­τας. Αλλά και στις ΗΠΑ προ­σφά­τως το  Ανώτατο Δικα­στή­ριο έλαβε μια ιστο­ρική απόφαση για την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΟΑΤΚΙ κοι­νό­τη­τας. Απο­φάν­θηκε ότι ο νόμος απα­γο­ρεύει στους εργο­δό­τες να απο­λύ­σουν έναν εργα­ζό­μενο απλά και μόνο γιατί είναι γκέι, λεσβία ή τρανς και θωρά­κισε εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζο­μέ­νους απέ­να­ντι στις δια­κρί­σεις και στη ρητο­ρική του Ντό­ναλντ Τραμπ που υπο­στή­ριζε ότι ο νόμος για τα Πολι­τικά Δικαιώ­ματα, ο οποίος απα­γο­ρεύει τις δια­κρί­σεις με βάση το φύλο, δεν αφορά την ταυ­τό­τητα φύλου και τον σεξουα­λικό προ­σα­να­το­λι­σμό του κάθε ατόμου. Οι πολυ­ε­θνι­κές επι­χει­ρή­σεις τα τελευ­ταία χρόνια προ­ω­θούν τη δια­φο­ρε­τι­κό­τητα στους χώρους εργα­σίας, γιατί δια­πί­στω­σαν ότι βοηθά τις συν­θή­κες εργα­σίας, τη λήψη απο­φά­σεων και τελικά την κερ­δο­φο­ρία τους.      


Ηπια διπλω­μα­τία προς τις χώρες του Βορρά

Μέσω του συγκε­κρι­μέ­νου συνε­δρίου η Ελλάδα ασκεί ήπια διπλω­μα­τία προς τις χώρες του Ευρω­παϊ­κού Βορρά, οι οποίες έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την προ­στα­σία της δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τας και την εξά­λειψη των δια­κρί­σεων. Στη διάρ­κεια της δεκα­ε­τούς οικο­νο­μι­κής κρίσης, η Φιν­λαν­δία μας έδειξε πολλές φορές τα δόντια της, με κορυ­φαία την απαί­τηση παροχής εγγυ­ή­σεων από τη χώρα μας για να συμ­με­τά­σχει στο δεύτερο μνη­μό­νιο το 2011. Η συγκε­κρι­μένη χώρα έχει θέσει στόχο της εξω­τε­ρι­κής της πολι­τι­κής την προ­στα­σία της δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τας σε όλον τον κόσμο ως μέρος των αρχών και των αξιών της και το γεγονός ότι συμ­με­τέ­χει στο συνέ­δριο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών είναι πιο σημα­ντικό από όσο φαί­νε­ται εκ πρώτης όψεως. Ακόμα και σήμερα, οι κεντρο­ευ­ρω­παϊ­κές χώρες και οι χώρες του Βορρά αντι­τί­θε­ται στις προ­τά­σεις του Νότου για το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και τέτοια εργα­λεία διπλω­μα­τίας θεω­ρεί­ται ότι μπορεί να προ­σφέ­ρουν περισ­σό­τερα από την παρα­δο­σιακή πολι­τική.

Ενδια­φέ­ρον έχει, επίσης, ότι ο κ. Μητσο­τά­κης διεκ­δι­κεί ευθέως ένα κομμάτι της προ­νο­μια­κής ατζέ­ντας της Αρι­στε­ράς, άρα και το αντί­στοιχο ακρο­α­τή­ριο, το οποίο είχε συσπει­ρω­θεί σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αγνωστο, βέβαια, είναι τι είδους αντι­δρά­σεις θα έχει από τους δεξιούς συντη­ρη­τι­κούς ψηφο­φό­ρους σε αυτή την «πολύ­χρωμη» επα­νά­σταση που επι­χει­ρεί.

Πηγή: tovima.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.