ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνας ΥΠΕΞ: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας – Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Δένδιας

«Εμείς δεν ακο­λου­θούμε την οξύτητα, ούτε αντι­δρούμε με τρόπο που θα επι­βά­λει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρί­νουμε, θα οξύ­νουμε επειδή η ελλη­νική κυβέρ­νηση το απο­φα­σί­ζει», είπε ο έλληνας ΥΠΕΞ

Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προ­σπα­θεί να επι­βάλ­λει η Τουρκία, εμείς απο­φα­σί­ζουμε αν πρέπει να οξύ­νουμε την κατά­σταση, τόνισε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Νίκος Δένδιας, σχο­λιά­ζο­ντας την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν στον Κυριάκο Μητσο­τάκη.

«Θα πρό­τεινα να μεί­νουμε στη σοφή απά­ντηση που δόθηκε χθες από ελλη­νι­κής πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να απα­ντή­σουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην δια­δι­κα­σία απα­ντή­σεων», είπε στο ραδιό­φωνο του Σκάι.

Πρό­σθεσε ότι η τοπο­θέ­τηση του πρω­θυ­πουρ­γού, Κυριά­κου Μητσο­τάκη, στο Κογκρέσο ήταν εξαι­ρε­τική, ωστόσο δεν ειπώ­θηκε κάτι εκτός ορίων των πάγιων ελλη­νι­κών θέσεων, επο­μέ­νως δεν κατα­νοεί την τουρ­κική αντί­δραση.

«Η Τουρκία δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με ιδιόρ­ρυθμο τρόπο»

Σημεί­ωσε ότι η Τουρκία μερικές φορές δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με ιδιόρ­ρυθμο τρόπο, εκτός της συνή­θους διπλω­μα­τι­κής πρα­κτι­κής, αλλά δεν θα εξη­γή­σουμε την τοπο­θέ­τηση του Τούρκου προ­έ­δρου. Εμείς ανα­φε­ρό­μα­στε με σεβασμό στον κ. Ερτογάν, όπως αρμόζει σε όλους του ηγέτες, υπο­γράμ­μισε.

«Εμείς δεν ακο­λου­θούμε την οξύτητα, ούτε αντι­δρούμε με τρόπο που θα επι­βά­λει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρί­νουμε, θα οξύ­νουμε επειδή η ελλη­νική κυβέρ­νηση το απο­φα­σί­ζει».

Πρό­σθεσε ότι η τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα απο­τε­λεί απόλυτη τεκ­μη­ρί­ωση των ελλη­νι­κών επι­χει­ρη­μά­των, καθώς «επι­βε­βαιώ­νει αυτά που λέμε».

«Διά­λο­γος με ύβρεις και υπερ­πτή­σεις δε γίνεται»

Ερω­τη­θείς αν υπάρχει πεδίο ελλη­νο­τουρ­κι­κού δια­λό­γου, ο κ. Δένδιας είπε χαρα­κτη­ρι­στικά πως «διά­λο­γος με καθε­στώς ύβρεων, έχει μια δυσχέ­ρεια, για να το πω κομψά».

Πρό­σθεσε ότι εμείς έχουμε δια­τυ­πώ­σει την επι­θυ­μία να υπάρχει επι­κοι­νω­νία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διά­λο­γος, όταν έχουμε υπερ­πτή­σεις.

Για τον Eastmed, με αφορμή και το ταξίδι Τσα­βού­σο­γλου στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε αντίρ­ρηση να συνο­μι­λεί με φίλους μας η Τουρκία, δεν θέλουμε να απο­κλεί­σουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικο­νο­μι­κών στοι­χείων. Το  γεω­πο­λιτκό επι­χεί­ρημα έχει απα­ντη­θεί».

Παράλ­ληλα σημεί­ωσε ότι δεν ζούμε την καλύ­τερη φάση στα ελλη­νο­τουρ­κικά, «είχαμε την προσ­δο­κία ότι θα μπαί­ναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσ­δο­κίες δεν επα­λη­θεύ­τη­καν. Εμείς δεν θα ανε­χθούμε την παρα­βα­τι­κό­τητα, θα υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε το Διεθνές Δίκαιο και θα προ­βά­λουμε την τουρ­κική παρα­βα­τι­κό­τητα για να δεί­ξουμε στους εταί­ρους μας ότι η Ελλάδα απει­λεί­ται».

Για την επί­σκεψη στην Αλβανία σχο­λί­ασε πως ήταν εξαι­ρε­τικά επι­τυ­χη­μένη, ενώ ανα­φο­ρικά με δηλώ­σεις της Αλβα­νί­δας ομο­λό­γου του σημεί­ωσε ότι «η απά­ντηση δόθηκε επί τόπου».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.