Τοπικές Ειδήσεις

Τίθεται σε νέα βάση η λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Σε νέα βάση τίθεται η λειτουργία του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις που αναλαμβάνει η «ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ ΡΟΔΟΥ ΑΜΚΕ», έπειτα από τη σύμβαση που υπεγράφη πριν από περίπου έναν μήνα μεταξύ της εταιρείας και του Δήμου Ρόδου.
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ιδρύθηκε το 2023 έχοντας κατά βάση πολιτιστικό – φιλοζωικό σκοπό καθώς σύμφωνα με το καταστατικό σκοποί της εταιρείας είναι η φροντίδα, μέριμνα και περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, η προστασία τους από κακοποίηση, η διασφάλιση της καλής διαβίωσής τους και η διενέργεια στειρώσεων για τον έλεγχο του αριθμού τους.
Μέσα από τις δράσεις και την προσφορά τους, με την ιδιότητα του εθελοντή φιλόζωου έως τώρα, τόσο οι εταίροι όσα και ο διευθυντής της εταιρείας κ. Γιώργος Κρητικός, έχουν καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και κατοίκων και συλλόγων του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη, η «ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ ΡΟΔΟΥ ΑΜΚΕ» είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθαριότητα τον χώρου του Καταφυγίου, την περισυλλογή, στέγαση, σίτιση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και φαρμακευτική αγωγή των αδέσποτων ζώων (σκυλιά), υιοθεσία και επανένταξή τους στο περιβάλλον τους και ειδικότερα:
1) Για την διαχείριση και λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου σύμφωνα με τα Ν. 4530/2021 διαθέτοντας το απαραίτητο προσωπικό (εθελοντικό και μη) για την άρτια λειτουργία του Καταφυγίου. Η εταιρεία έχει την πλήρη ευθύνη σε όλα τα θέματα που αφορούν στο προσωπικό και στους εθελοντές, μέλη του ή μη, που απασχολούνται στο Καταφύγιο.
2) Για τη διατήρηση των χώρων καθαρών, εντός και εκτός του κτηρίου και σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ώστε όλος ο χώρος να είναι καθαρός, ασφαλής και προσβάσιμος στους επισκέπτες.
3) Για την συγκρότηση συνεργείων και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων από όλες τις περιοχές του Δήμου και γενικά από όπου προκύπτει ανάγκη περισυλλογής των ζώων αυτών, έπειτα από εντολή αποκλειστικά και μόνο της Διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου. Τα αδέσποτα ζώα μεταφέρονται στο χώρο του Δημοτικού Κτηνιατρείου ή εθελοντή Κτηνιάτρου για τις απαραίτητες κτηνιατρικές εργασίες και κατόπιν στο χώρο του καταφυγίου για φιλοξενία για όσο χρονικό διάστημα ορίζει ο Ν. 4830/2021 και όχι πέραν τούτου.
4) Για την σίτιση, εμβολιασμό και την κάθε είδους φαρμακευτική αγωγή των φιλοξενούμενων ζώων.
5) Για την συντήρηση επισκευή και κίνηση των οχημάτων που εξυπηρετούν τους σκοπούς του Καταφυγίου.
6) Για την δημιουργία και τήρηση βιβλίου (Μητρώο φιλοξενούμενων Ζώων) όπου θα καταγράφονται όλα τα ζώα που εισέρχονται στο καταφύγιο, ο λόγος εισαγωγής, η περιγραφή του ζώου (φυλή, ηλικία, χαρακτηριστικά), ο αριθμός ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, η περίθαλψη που λαμβάνει και η πορεία του στη συνέχεια (παραμονή στο καταφύγιο, επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον ή υιοθεσία).
7) Για την προώθηση της υιοθεσίες των ζώων από ενήλικα άτομα και την πραγματοποίηση δράσεων από κοινού με τον Δήμο Ρόδου για την ανάπτυξη της ζωοφιλίας.
8) Για την επαναφορά των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως περιγράφεται στις σχετικές παραγράφους του Ν. 4830/2021.
9) Για την μεταφορά των καταγεγραμμένων αδέσποτων που ζουν εκτός καταφυγίου με σκοπό την ετήσια κτηνιατρική εξέτασή τους από τον συμβεβλημένο με τον Δήμο ή εθελοντή Κτηνίατρο, καθώς και την παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας επιθετικής αγέλης αδέσποτων.
10) Για την πραγματοποίηση προγραμμάτων στείρωσης, σε συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους και συλλόγους εσωτερικού ή εξωτερικού, με σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ρόδου
11) Για την τήρηση των βιβλίων που προβλέπονται στον Ν. 604/1977 και στο Π.Δ. 46311978 και ελέγχονται από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και γενικά για την τήρηση άσων ορίζει η Νομοθεσία
12) Η εταιρεία οφείλει να έχει άριστη συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου και ιδιαίτερα την πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης, με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για θέματα προμηθειών, δράσεων, εκδηλώσεων και υποδομών.
Οι παραπάνω δράσεις αφορούν στο διάστημα από 1-4-2024 έως 31-12-2024.
Η «ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ ΡΟΔΟΥ ΑΜΚΕ» έχει την πλήρη ευθύνη για την λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 400 σκυλιά ενήλικα και κουτάβια τόσο στους χώρους του Καταφυγίου όσο και σε φιλοξενία εθελοντών υπό την επίβλεψή της.
Το τελικό αιτούμενο ποσό επιχορήγησης από τον Δήμο ανέρχεται σε 230.000 € και το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Παρασκευή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου