ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τίθεται σε νέα βάση η λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Μαίρη Φώτη 3 λεπτά ανάγνωση
αδεσποτα

Σε νέα βάση τίθεται η λει­τουρ­γία του Κατα­φυ­γίου αδέ­σπο­των ζώων συντρο­φιάς, με μια σειρά από δράσεις και παρεμ­βά­σεις που ανα­λαμ­βά­νει η «ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ ΡΟΔΟΥ ΑΜΚΕ», έπειτα από τη σύμβαση που υπε­γράφη πριν από περίπου έναν μήνα μεταξύ της εται­ρείας και του Δήμου Ρόδου.

Η Αστική μη Κερ­δο­σκο­πική Εται­ρεία ιδρύ­θηκε το 2023 έχοντας κατά βάση πολι­τι­στικό – φιλο­ζω­ικό σκοπό καθώς σύμφωνα με το κατα­στα­τικό σκοποί της εται­ρείας είναι η φρο­ντίδα, μέριμνα και περι­συλ­λογή των αδέ­σπο­των ζώων, η προ­στα­σία τους από κακο­ποί­ηση, η δια­σφά­λιση της καλής δια­βί­ω­σής τους και η διε­νέρ­γεια στει­ρώ­σεων για τον έλεγχο του αριθμού τους.

Μέσα από τις δράσεις και την προ­σφορά τους, με την ιδιό­τητα του εθε­λο­ντή φιλό­ζωου έως τώρα, τόσο οι εταίροι όσα και ο διευ­θυ­ντής της εται­ρείας κ. Γιώργος Κρη­τι­κός, έχουν κατα­φέ­ρει να ευαι­σθη­το­ποι­ή­σουν σημα­ντικό μέρος της τοπικής κοι­νω­νίας αλλά και κατοί­κων και συλ­λό­γων του εξω­τε­ρι­κού.

Στο πλαίσιο της σύμ­βα­σης που υπε­γράφη, η «ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ ΡΟΔΟΥ ΑΜΚΕ» είναι απο­κλει­στικά υπεύ­θυνη για την καθα­ριό­τητα τον χώρου του Κατα­φυ­γίου, την περι­συλ­λογή, στέγαση, σίτιση, απο­πα­ρα­σί­τωση, εμβο­λια­σμό και φαρ­μα­κευ­τική αγωγή των αδέ­σπο­των ζώων (σκυλιά), υιο­θε­σία και επα­νέ­νταξή τους στο περι­βάλ­λον τους και ειδι­κό­τερα:

1) Για την δια­χεί­ριση και λει­τουρ­γία του Δημο­τι­κού Κατα­φυ­γίου σύμφωνα με τα Ν. 4530/2021 δια­θέ­το­ντας το απα­ραί­τητο προ­σω­πικό (εθε­λο­ντικό και μη) για την άρτια λει­τουρ­γία του Κατα­φυ­γίου. Η εται­ρεία έχει την πλήρη ευθύνη σε όλα τα θέματα που αφορούν στο προ­σω­πικό και στους εθε­λο­ντές, μέλη του ή μη, που απα­σχο­λού­νται στο Κατα­φύ­γιο.

2) Για τη δια­τή­ρηση των χώρων καθαρών, εντός και εκτός του κτηρίου και σύμφωνα με τους κανόνες υγιει­νής και ασφά­λειας ώστε όλος ο χώρος να είναι καθαρός, ασφαλής και προ­σβά­σι­μος στους επι­σκέ­πτες.

3) Για την συγκρό­τηση συνερ­γείων και την περι­συλ­λογή των αδέ­σπο­των ζώων από όλες τις περιο­χές του Δήμου και γενικά από όπου προ­κύ­πτει ανάγκη περι­συλ­λο­γής των ζώων αυτών, έπειτα από εντολή απο­κλει­στικά και μόνο της Διεύ­θυν­σης Πρω­το­γε­νούς Τομέα του Δήμου. Τα αδέ­σποτα ζώα μετα­φέ­ρο­νται στο χώρο του Δημο­τι­κού Κτη­νια­τρείου ή εθε­λο­ντή Κτη­νιά­τρου για τις απα­ραί­τη­τες κτη­νια­τρι­κές εργα­σίες και κατόπιν στο χώρο του κατα­φυ­γίου για φιλο­ξε­νία για όσο χρονικό διά­στημα ορίζει ο Ν. 4830/2021 και όχι πέραν τούτου.

4) Για την σίτιση, εμβο­λια­σμό και την κάθε είδους φαρ­μα­κευ­τική αγωγή των φιλο­ξε­νού­με­νων ζώων.

5) Για την συντή­ρηση επι­σκευή και κίνηση των οχη­μά­των που εξυ­πη­ρε­τούν τους σκοπούς του Κατα­φυ­γίου.

6) Για την δημιουρ­γία και τήρηση βιβλίου (Μητρώο φιλο­ξε­νού­με­νων Ζώων) όπου θα κατα­γρά­φο­νται όλα τα ζώα που εισέρ­χο­νται στο κατα­φύ­γιο, ο λόγος εισα­γω­γής, η περι­γραφή του ζώου (φυλή, ηλικία, χαρα­κτη­ρι­στικά), ο αριθμός ηλε­κτρο­νι­κής ταυ­το­ποί­η­σης, η περί­θαλψη που λαμ­βά­νει και η πορεία του στη συνέ­χεια (παρα­μονή στο κατα­φύ­γιο, επα­να­φορά στο φυσικό περι­βάλ­λον ή υιο­θε­σία).

7) Για την προ­ώ­θηση της υιο­θε­σίες των ζώων από ενήλικα άτομα και την πραγ­μα­το­ποί­ηση δράσεων από κοινού με τον Δήμο Ρόδου για την ανά­πτυξη της ζωο­φι­λίας.

8) Για την επα­να­φορά των ζώων στο φυσικό τους περι­βάλ­λον, όπως περι­γρά­φε­ται στις σχε­τι­κές παρα­γρά­φους του Ν. 4830/2021.

9) Για την μετα­φορά των κατα­γε­γραμ­μέ­νων αδέ­σπο­των που ζουν εκτός κατα­φυ­γίου με σκοπό την ετήσια κτη­νια­τρική εξέτασή τους από τον συμ­βε­βλη­μένο με τον Δήμο ή εθε­λο­ντή Κτη­νί­α­τρο, καθώς και την παρέμ­βαση σε περί­πτωση δημιουρ­γίας επι­θε­τι­κής αγέλης αδέ­σπο­των.

10) Για την πραγ­μα­το­ποί­ηση προ­γραμ­μά­των στεί­ρω­σης, σε συνερ­γα­σία με εθε­λο­ντές κτη­νιά­τρους και συλ­λό­γους εσω­τε­ρι­κού ή εξω­τε­ρι­κού, με σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ρόδου

11) Για την τήρηση των βιβλίων που προ­βλέ­πο­νται στον Ν. 604/1977 και στο Π.Δ. 46311978 και ελέγ­χο­νται από την Διεύ­θυνση Κτη­νια­τρι­κής της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου και γενικά για την τήρηση άσων ορίζει η Νομο­θε­σία

12) Η εται­ρεία οφείλει να έχει άριστη συνερ­γα­σία με τον Δήμο Ρόδου και ιδιαί­τερα την πεντα­μελή επι­τροπή παρα­κο­λού­θη­σης, με τον Κτη­νια­τρικό Σύλλογο και με την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου για θέματα προ­μη­θειών, δράσεων, εκδη­λώ­σεων και υπο­δο­μών.

Οι παρα­πάνω δράσεις αφορούν στο διά­στημα από 1-4-2024 έως 31-12-2024.

Η «ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ ΡΟΔΟΥ ΑΜΚΕ» έχει την πλήρη ευθύνη για την λει­τουρ­γία του Δημο­τι­κού Κατα­φυ­γίου το οποίο αυτή τη στιγμή φιλο­ξε­νεί 400 σκυλιά ενήλικα και κου­τά­βια τόσο στους χώρους του Κατα­φυ­γίου όσο και σε φιλο­ξε­νία εθε­λο­ντών υπό την επί­βλεψή της.

Το τελικό αιτού­μενο ποσό επι­χο­ρή­γη­σης από τον Δήμο ανέρ­χε­ται σε 230.000 € και το θέμα θα συζη­τη­θεί στη συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου, την ερχό­μενη Παρα­σκευή.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.