Τοπικές Ειδήσεις

Ερήτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα αλιέων που ασχολούνται με το συμιακό γαριδάκι

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με την αριθμ.1177/57236/21-03-2019 (ΦΕΚ Β΄1263/15-04-2019) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά «Διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία του είδους συμιακό γαριδάκι (Plesionika narval)», δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στους αλιείς αυτού του είδους, οι οποίοι στην ουσία πρέπει να ακινητοποιηθούν από 1η Μαΐου 2019 λόγω των προδιαγραφών που τους επιβάλλονται για την άσκηση της δραστηριότητάς τους.

Συγκεκριμένα είναι αναγκασμένοι ν’ αλλάξουν όλο τον εξοπλισμό τους, από τη στιγμή που οι χρησιμοποιούμενοι σφαιροειδείς κλωβοί (κιούρτοι) ή οι παραλληλεπίπεδοι κλωβοί έχουν διαφορετική κατασκευή από αυτήν που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση. Επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος παρακολούθησης σκαφών (VMS), τους αναγκάζει σε έξοδα στα οποία είναι δύσκολο ν’ ανταποκριθούν, όπως και στη προμήθεια καινούργιου εξοπλισμού.

Στο όνομα της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων, της ορθολογικής εκμετάλλευσης και της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, οδηγήθηκαν στην καταστροφή χιλιάδες μικρά αλιευτικά σκάφη και εκδιώχθηκαν από το επάγγελμα πολλοί μικροί και μεσαίοι ψαράδες μέχρι σήμερα. Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση της δραστηριότητας στα χέρια λιγότερων και μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων.

Με την παραπάνω υπουργική απόφαση επιβάλλεται η εκδίωξη από την αλιεία της γαρίδας, των φτωχών επαγγελματιών αλιέων που διαθέτουν μικρά σκάφη, αφού είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις διατάξεις της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να μην εκδιωχθούν οι φτωχοί αλιείς από αυτού του είδους την αλιεία και να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα αυτό.

Οι βουλευτές

Σταύρος Τάσσος

Διαμάντω Μανωλάκου

Μανώλης Συντυχάκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου