Ειδήσεις

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

Σε καίρια ζητήματα που θα απασχολήσουν το Νότιο Αιγαίο στο προσεχές χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε, σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών της 34ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής των Νησιών της CPRΜ που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Rodos Palace ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn.

Είχε προηγηθεί το πρωί συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου με τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη στο γραφείο του προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα σχετιζόμενα με την κατανομή των κοινοτικών πόρων, οι οποίοι στην τρέχουσα συγκυρία αποτελούν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.

Ακολούθησε συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορείς του νησιού μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού κκ. Βασίλης Υψηλάντης και Μάνος Κόνσολας. Την συνέντευξη τύπου άνοιξε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Johannes Hahn τόνισε πως είναι η έβδομη φορά που συναντά τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

«Έχουμε μια στενή σχέση συνεργασίας με τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη. Δεν αρχίσαμε τώρα τη συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίο. Με τον κ. Γ. Μαχαιρίδη έχουμε συζητήσει το θέμα των αποβλήτων.Ξέρουμε πως υπάρχουν 16 ΧΑΔΑ σε διάφορα νησιά. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμα. Έχουμε διαθέσει ένα προϋπολογισμό για να αποκατασταθούν οι χώροι και να μετατραπούν σε ΧΥΤΑ. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν όσο υπάρχει προϋπολογισμός. Διανύουμε την τελευταία περίοδο όπου επιτρέπεται η διάθεση χρημάτων για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Το θέμα επείγει γιατί πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που δημιουργούν τα πρόστιμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο κ. Johannes Hahn αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν για το μέλλον που θα πρέπει να φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τουρισμό και στις δυνατότητες που δίνει η διασύνδεσή του με τον πολιτισμό.

«Μιλήσαμε όμως και για το μέλλον που θα πρέπει να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Συμφωνήσαμε πως η απόφαση να προκρίνετε τις επενδύσεις στον τουρισμό είναι καλή. Όταν μιλάμε για τουρισμό μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό και επέκταση της τουριστικής περιόδου. Θα μπορούσε σε κάποια νησιά ο τουρισμός να καλύπτει όλη τη χρονιά. Στην Περιφέρειά σας δεν προσφέρετε μόνο ήλιο, άνεμο και θάλασσα. Έχετε την πολιτιστική σας κληρονομιά. Μπορούμε να εντάξουμε τον ιατρικό και συνεδριακό τουρισμό. Για να το καταφέρετε πρέπει να κάνετε τις επιλογές σας ώστε να επικεντρώσετε τα κονδύλια εκεί που χρειάζεται. Για την επόμενη περίοδο δεν θα μιλάμε για επενδύσεις στις υποδομές αλλά και για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού προς το συμφέρον όλων», δήλωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας στα νησιά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Johannes Hahn, δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας των νησιών γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Ένας αγροτικός γιατρός και ένας ιατρός παθολόγος που θα μπορεί να κάνει ακτινογραφίες και να χειριστεί τα σύγχρονα συστήματα τηλεϊατρικής μπορούν να δώσουν λύσεις.

«Συζητήσαμε περιπτώσεις ιατρικών περιστατικών σε διάφορα νησιά. Είπαμε πως δεν θα είναι ρεαλιστικό να υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τηλεϊατρική από παθολόγο ιατρό που θα στέλνει τις εξετάσεις σε άλλα νοσοκομεία και να κρίνει αν θα μεταφέρονται οι ασθενείς. Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα αλλά θα απαλύνει την κατάσταση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος που αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για την εκπαίδευση.

«Θα υπάρχουν δυνατότητες μάθησης on line και πρόσβασης στην ηλεκτρονική διοίκηση. Αυτό εννοώ όταν ομιλώ για πολλές ευκαιρίες. Σε αυτά μπορεί να έχουν πρόσβαση οι νησιώτες και να έχουν ένα καλύτερο βιοτικό και εργασιακό επίπεδο. Εγκρίναμε έργο για την ευρυζωνική κάλυψη στις νησιωτικές περιοχές. Υπέγραψα αποφάσεις για την ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση και το ψηφιακό σχολείο.

Τώρα εξαρτάται από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες των Περιφερειών πώς θα εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Τα κονδύλια είναι προς διάθεση. Θα πρέπει να τα αξιοποιήσετε. Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι απόφαση της Ελλάδος τι θα γίνει. Για την τηλεϊατρική θα πρέπει να εκπαιδευθεί το προσωπικό. Πιστεύω πως όλα είναι ανοικτά και δυνατά», δήλωσε ο κ. Johannes Hahn.
Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τον ΦΠΑ στην εστίαση και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε:

«Τα φορολογικά θέματα είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών. Αποτελεί η στήριξη της οικονομίας μια από τις βασικές προσπάθειες που θα κάνει η αναθεωρημένη περιφερειακή πολιτική. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες και από τα 70 δις της προηγούμενης περιόδου θα έχουμε 140 δις διαθέσιμα. Βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών που κάνουμε. Εμείς ζητήσαμε από τις Περιφέρειες να μας καταθέσουν μια στρατηγική για την ευφυή εξειδίκευση. Οπότε θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιους τομείς θα επικεντρώσουν την προσοχή τους. Πρόσφατα λάβαμε τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και είναι αρκετά ώριμες και επικεντρώνονται κυρίως στον τουριστικό κλάδο».

«Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε στους φορείς για τις δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά την επόμενη περίοδο 2014-2020 των χρηματοδοτικών εργαλείων. Συζητήσαμε για τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον πολιτισμό και τον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Πάνος Καρβούνης και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η δέκατη κατά σειρά που έχει επισκεφθεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Το πρωί είχαμε επίσημη συνάντηση στην Περιφέρεια. Τέθηκαν τα ζητήματα που μας απασχολούν. Έγινε ανασκόπηση του ΕΣΠΑ 1 καθώς τον Ιούνιο αρχίζει η μορφοποίηση του ΕΣΠΑ2. Μιλήσαμε για ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τους ΧΑΔΑ που θα πρέπει να κλείσουν. Μας ανέλυσε πώς βλέπει την κατάσταση και τόνισε πως το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο και στον τουρισμό. Συζητήσαμε και για τη διαχείριση των πόρων της νέας περιόδου και την υπερδέσμευση που υπάρχει και πρέπει να ξεκαθαριστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χωρίς υπερβάσεις», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση που κατατέθηκε στην σύσκεψη από την Τήλο για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Εγινε αναφορά στην δρομολόγηση του Sea Star και ζητήθηκε η ενίσχυση της λειτουργίας δυο πλοίων που θα κτισθούν για την εξυπηρέτηση των νησιών του Αιγαίου.

Οι φορείς της περιοχής μίλησαν για τις ανισότητες που δημιουργεί η νησιωτικότητα και τόνισαν την ανάγκη, η Ευρώπη να κατανοήσει τα προβλήματα και να δώσει την στήριξή της.

Κατάργηση του ΦΠΑ στον τομέα των μεταφορών για τις νησιωτικές περιοχές, πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας στον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Johannes Hahn.
Στα προβλήματα της νησιωτικότητας αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου