Ειδήσεις

Η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητεί να της δοθεί «ψήφος εμπιστοσύνης»

«Οι πολίτες πρέπει να δώσουν στις ευρωεκλογές ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΗΜΑΡ, που είναι η κύρια δύναμη ευθύνης, που έχει προτάσεις και βλέπει την Ευρώπη ως χώρο δημιουργικού συμβιβασμού».

Αυτό υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου χθες, στο ξενοδοχείο «Rodos Palace», ο επίκουρος καθηγητής κ. Γιάννης Σπιλάνης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς κκ. Πάρις Τσάρτας Μανώλης Σαββής και Γεράσιμος Γιαννιώτης.
Τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για τη νησιωτικότητα ανέλυσε ο κ. Γιάννης Σπιλάνης.

«Η ΔΗΜΑΡ είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει προτάσεις για τη νησιωτική πολιτική. Ήδη από τις εκλογές του 2012 είχε ειδικό πρόγραμμα για το θέμα αυτό που είχε να κάνει με την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος. Το διακύβευμα δεν είναι μόνο οι εκλογές της αυτοδιοίκησης αλλά οι ευρωεκλογές. Πρέπει να στείλουμε νησιώτες στην Ευρωβουλή. Πρέπει να υπάρχουν εκεί άνθρωποι που γνωρίζουν τα προβλήματα των νησιών και θα τα υπερασπιστούν. Στην συνεδρίαση της CRPM τέθηκε το θέμα της εκπροσώπησης των νησιωτικών περιοχών στην Ευρωβουλή», δήλωσε ο κ. Γιάννης Σπιλάνης και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να εκλεγούν ευρωβουλευτές από τα νησιά.

«Τα νησιά πρέπει έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση σε ό,τι αφορά τους πόρους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι και σήμερα δεν θέλει να εφαρμόσει το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισσαβώνας που αναφέρεται στην ιδιαίτερη μεταχείριση που θα πρέπει να έχουν τα νησιά. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα ακόμη και για το Νότιο Αιγαίο που θεωρείται αναπτυγμένο. Είναι ανάγκη να εφαρμοσθούν ειδικές κλαδικές πολιτικές», τόνισε ο κ. Σπιλάνης που αναφέρθηκε και στην ανάγκη διακίνησης στην Ευρώπη των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στα νησιά.
«Χρειαζόμαστε ειδική ενεργειακή πολιτική για το νησιωτικό χώρο. Είναι ανάγκη να υπάρχει πολιτική για τις μεταφορές. Ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η ΔΗΜΑΡ έχει προτάσεις και τοποθετήθηκε για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος. Επιβάλλεται οι προτάσεις αυτές να συζητηθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένη πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη μέλη όμως δεν θέλουν την εφαρμογή ειδικής νησιωτικής πολιτικής», εξήγησε ο κ. Γιάννης Σπιλάνης και πρόσθεσε πως οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο κ. Σπιλάνης αναφέρθηκε και στις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν για τον τουρισμό.

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως ο τουρισμός, αν συνδυαστεί με την αγροτική παραγωγή, μπορεί να αντιμετωπίσει σε σημαντικό βαθμό το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καλή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι ανάγκη να παράγουμε προϊόντα ποιότητας τα οποία μπορούμε να διακινήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και να είναι ανταγωνιστικά», δήλωσε ο κ. Σπιλάνης και πρόσθεσε πως ορισμένα θέματα προσκρούουν σε νομοθεσίες και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

«Χρειάζεται συνέργεια της πολιτικής και λύσεις. Το τρίπτυχο που συζητά η ΔΗΜΑΡ είναι ποιοτικά νησιά, πράσινα νησιά και νησιά, ίσων ευκαιριών. Δεν μπορούμε να έχουμε χαμηλές τιμές. Η διαχείριση των φυσικών πόρων πρέπει να γίνεται με προσοχή. Πρέπει οι νησιώτες να μην αισθάνονται πως είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να εφαρμοσθεί μια άλλη πολιτική», τόνισε ο κ. Γιάννης Σπιλάνης.

Τους λόγους που τον οδήγησαν να είναι υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές εξήγησε στη συνέχεια ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας.

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ΔΗΜΑΡ έχει προϊστορία εξαιρετικά σημαντική και διαχρονική στο χώρο της Ευρωβουλής. Έκανε παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που ήταν καθοριστικές για την Ελλάδα. Αναφερόμαστε στην Ευρώπη συνδέοντάς την με τα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του μνημονίου. Δεν είναι σωστό αυτό. Πρέπει να δούμε και αυτά που έγιναν», δήλωσε ο κ. Πάρις Τσάρτας και πρόσθεσε πως στοίχισε στην Ελλάδα η μη εκλογή στην ευρωβουλή τα τελευταία χρόνια βουλευτή από την ανανεωτική αριστερά.

«Στο χώρο του ευρωκοινοβουλίου κυριαρχεί η έννοια του διαλόγου. Υπάρχει ανάγκη να επιδιώκονται θετικοί έντιμοι συμβιβασμοί που τελικά ωφελούν τις χώρες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί εκφράζει και τη ΔΗΜΑΡ που είναι ο χώρος του μέτρου. Στην περίοδο που περνάμε η πολιτική προσεγγίζεται με τρόπους που οδηγούν στην απόσυρση, στον καναπέ και στη μιζέρια. Είναι ευκαιρία να υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση, να ψηφίσει ο κόσμος και να δει πόσο σημαντική είναι η παρουσία της αριστεράς όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Το αναφέρω αυτό γιατί εκτιμώ πως δεν τελειώνει τίποτε με τις ευρωεκλογές», δήλωσε ο κ. Πάρις Τσάρτας.

«Δύο σημαντικοί πυλώνες είναι ο τουρισμός και η παιδεία. Ο τουρισμός τώρα ανακαλύπτεται. Ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε πως την επόμενη προγραμματική περίοδο θα έχουμε ως βασικούς πυλώνες τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Για μένα είναι τιμή και χαρά να είμαι παρών στη διαδικασία αυτή», δήλωσε ο κ. Τσάρτας και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει επίτροπος στην Ευρώπη που να εμπλέκεται μόνο με τον τουρισμό.

«Βρέθηκα στα Δωδεκάνησα πριν από δώδεκα χρόνια και έζησα από κοντά τα προβλήματα των νησιωτών. Μέσα σε ένα πόλεμο που ζούμε εδώ και τέσσερα χρόνια υπάρχουν απώλειες που πλήττουν τη μεσαία τάξη. Το πρώτο μέλημα είναι ο τομέας της Υγείας μέσα από ένα νησιωτικό σύστημα ενταγμένο στο ΕΣΥ. Να διεκδικήσουμε οι Υγειονομικές Περιφέρειες να εντάσσονται στις διοικητικές Περιφέρειες”, δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Γεράσιμος Γιαννιώτης και προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν την ελπίδα που εκπροσωπεί η ΔΗΜΑΡ.

«Πιστεύουμε πως η κοινωνία θα κάνει θετική επιλογή. Εκτιμούμε πως η ΔΗΜΑΡ θα κερδίσει την εμπιστοσύνη ως κύρια δύναμη ευθύνης και ως κόμμα που καταθέτει προτάσεις και βλέπει την ΕΕ ως χώρο δημιουργικού συμβιβασμού», δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Σαββής και πρόσθεσε πως το Αιγαίο εκπροσωπείται δυναμικά στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ.

«Δεν είδαμε κάτι ανάλογο σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων», τόνισε ο κ. Σαββής. «Η ΔΗΜΑΡ έφερε στην επιφάνεια το θέμα της διασύνδεσης της εργασίας με τον τουρισμό. Αναφέρομαι στο επίδομα ανεργίας που πήγε να καταργηθεί. Το 2012 το κόμμα έθεσε το θέμα στη Βουλή και τόνισε πως δεν γίνεται να εφαρμόζονται οριζόντιες πολιτικές στα νησιά», δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Σαββής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου