Τοπικές Ειδήσεις

Η έλλειψη προσωπικού «βραχνάς» για τα τουριστικά καταλύματα

Δύσκολη υπόθεση η εξεύρεση προσωπικού για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα. Οι ελλείψεις εργαζόμενων στον τουρισμό, επηρεάζουν όπως φαίνεται κυρίως τον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων που δεν βρίσκεται στις πρώτες επιλογές όσων αναζητούν εργασία στον κλάδο της φιλοξενίας. Αντίθετα τα πεντάστερα, πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται στις βασικές προτιμήσεις των εργαζόμενων λόγω των καλύτερων απολαβών. Γενικώς, παρατηρείται ότι οι εργαζόμενοι «κυνηγούν» τις καλύτερες προσφορές, ενώ συχνά οι εργοδότες μπαίνουν στη λογική της «πλειοδοσίας» προκειμένου να καλύψουν κενές θέσεις, ιδιαιτέρως σε καίρια και απαιτητικά πόστα.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε το αναγκαίο προσωπικό για να δουλέψουμε αυτή τη σεζόν. Υπάρχουν αρκετά κενά στον κλάδο των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων και είναι αμφίβολο εάν όλες αυτές οι θέσεις καλυφθούν. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από υποψήφιους εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα.
Προσφέρουμε καλούς μισθούς που πολλές φορές μπορεί να υπερβαίνουν και τα όρια των δυνατοτήτων μας. Ωστόσο, ο καθένας θα επιλέξει στο τέλος την πιο συμφέρουσα για εκείνον μισθολογική προσφορά, έστω και αν μιλάμε για 50 ευρώ επιπλέον το μήνα. Τυχαίνει μάλιστα να μας εγκαταλείπουν στη μέση της σεζόν οι εργαζόμενοι επειδή δέχθηκαν μία πιο συμφέρουσα προσφορά και να μην μπορούμε να βρούμε πουθενά αντικαταστάτη. Δυστυχώς, τις μικρές επιχειρήσεις δεν τις προστατεύει κανείς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων) κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Παρόλο που το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αποτελεί «βραχνά» για τα τουριστικά καταλύματα (και για τον κλάδο της φιλοξενίας εν γένει), επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της σεζόν. Οι πληρότητες, στον συγκεκριμένο κλάδο των καταλυμάτων μπορεί να μην είναι ακόμη υψηλές, εκτιμάται όμως ότι τα πράματα θα εξελιχθούν θετικά.
Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων προσβλέπουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αφότου «γεμίσουν» τα πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία.
Η Ρόδος αναμένεται να σημειώσει ένα νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων (ή τουλάχιστον να διατηρήσει τη δυναμική της σεζόν του 2022 σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων), γεγονός που σημαίνει ότι -τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου- δεν πρόκειται να μείνει κανένα ελεύθερο δωμάτιο.
«Δεν θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή η ζήτηση για τα τουριστικά καταλύματα είναι υψηλή. Κατά την διάρκεια της σεζόν και όσο γεμίζουν τα ξενοδοχεία των πέντε και των τεσσάρων αστέρων, τότε θα αυξάνονται οι κρατήσεις και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εν ολίγοις, θα κινηθούμε με last minute κρατήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πω ότι δεν θα εξελιχθεί καλά η σεζόν.
Πιστεύω ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα και φέτος. Χρειάζεται όμως αρκετή υπομονή και μεγάλη προσπάθεια αφού είναι πολλές οι προκλήσεις που υπάρχουν», τόνισε ο κ. Τοκούζης.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι δεν συμμερίζονται όλοι την αισιοδοξία για την θετική έκβαση της σεζόν. Οι ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη και τον ολοένα μεγαλύτερο ανταγωνισμό με τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ωθούν πολλούς ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων καταλυμάτων να βάλουν πωλητήριο. Οι αγγελίες πώλησης αυτού του είδους καταλυμάτων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες συνεχώς πληθαίνουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου