Τοπικές Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την «ιδιωτικοποίηση» του νερού

Προβληματισμό αλλά και αντιδράσεις, προκαλεί πλέον η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για το νερό, την περασμένη Τρίτη, 21 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος», αλλά και στα επίμαχα άρθρα που ανοίγουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού υπερψηφίστηκε στη Βουλή, με 156 ψήφους υπέρ και 55 κατά, ενώ της ψηφοφορίας απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑ ΡΟΔΟΥ
Η ψήφιση του νομοσχεδίου έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε όλη την χώρα, ενώ οι εργαζόμενοι στις κατά τόπους ΔΕΥΑ, πραγματοποίησαν χθες κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας –και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Όπως έγραψε η «δ», κινητοποίηση έγινε και στην Ρόδο, από το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Δημήτρης Τσίκκης περιέγραψε την θέση των διοικήσεων, υπογραμμίζοντας προς την «δ» τα εξής:
«Εμείς σαν ΔΕΥΑ δεν έχουμε αντίρρηση για κανέναν έλεγχο. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές όπως η ΡΑΕ κ.λπ. είναι για να ρυθμίσουν –στην ουσία- τον ανταγωνισμό στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς, δεν λειτουργούμε με αυτά τα κριτήρια και σαν ΔΕΥΑ έχουμε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο υπαγόμαστε. Συνεπώς, πώς θα μας αντιμετωπίζουν; Απαιτούνται κάποιες διευκρινίσεις τις οποίες ζητάμε κι εμείς σαν συνδικαλιστικό όργανο των ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα. Η αίσθηση που έχω είναι ότι ‘φοβάμαι για ό,τι πάει να γίνει για εμάς, χωρίς… εμάς’. Το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ δεν έλαβε κάποια απόφαση, ακριβώς επειδή δεν ερωτηθήκαμε. Επιπλέον, το νομοσχέδιο μιλάει και για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ –αλλά αυτό δεν μας αφορά. Και πάλι όμως, το δικό μας παράδειγμα, είναι ενδεικτικό για το εγχείρημα. Δεν θεωρώ ότι είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη στιγμή τις ΔΕΥΑ, να ελεγχθεί από ρυθμιστική αρχή. Αλλού όμως, έπρεπε να κοιτάξουν οι ιθύνοντες της κυβέρνησης και όχι να μας εντάξουν σε μια ρυθμιστική αρχή. Να δουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων που είναι αποδεκατισμένες και απαξιώθηκαν όσον αφορά στο προσωπικό. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις μονίμου προσωπικού, από το 2012 κι έπειτα. Κι αυτό το ζητάμε, αφού εμείς σαν ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πληρώνουμε τα έξοδά μας, το προσωπικό μας από τις εισπράξεις που έχουμε, γιατί να μην μας εγκρίνουν προσλήψεις;».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου