Ρεπορτάζ

Διευκρινίσεις για τις λειτουργίες από τον μητροπολίτη Ρόδου

Στην κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις θείες λειτουργίες, τους ναούς και τα μέτρα προστασίας στη Ρόδο, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
«Η νέα ΚΥΑ (η οποία επεκτείνεται μέχρι την προσεχή Παρασκευή) αναφέρει πως ανεξαρτήτως αν βρισκόμαστε σε ‘βαθύ κόκκινο’ ή σε απλό ‘κόκκινο’, σε κάθε ναό οι θείες λειτουργίες, όπως και οι Χαιρετισμοί, θα γίνονται με την παρουσία εννέα πιστών, εκτός των Μητροπολιτικών Καθεδρικών Ναών στους οποίους επιτρέπεται να παραστούν είκοσι πιστοί. Στις υπόλοιπες ημέρες, η ΚΥΑ δεν ορίζει κάτι συγκεκριμένο, ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή των νέων εξαγγελιών από την κυβέρνηση».
Ερωτηθείς σχετικά με τους περιορισμούς, οι οποίοι ανάγκασαν το ορθόδοξο ποίμνιο να μην εορτάσει το Πάσχα πέρσι και πώς το αντιμετωπίζει η Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ρόδου δήλωσε τα εξής:
«Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων εφόσον βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας. και βεβαίως, πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά του κόσμου μέχρι το Πάσχα. Εμείς, στη Ρόδο από ό,τι φαίνεται δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα και αν προσέξουμε λίγο παραπάνω τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα από επιδημιολογικής απόψεως. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα σε περιοχές οι οποίες δεν είναι τόσο επιβαρυμένες, σχετικά με την λειτουργία των εκκλησιών στο προσεχές διάστημα. Όλοι έχουμε κουραστεί κι εμείς σαν Εκκλησία, δεχόμαστε πάρα πολλές πιέσεις από τους πιστούς. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, αν και καθίσταται δύσκολο. Μετά από ένα χρόνο, υπάρχουν πέραν των θρησκευτικών αναγκών, και οι υπαρξιακές ανάγκες στην ζωή των πιστών. Ελπίζουμε το Πάσχα να είναι τα πράγματα, καλύτερα. Ωστόσο, όσοι εκδίδουν τις ΚΥΑ θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά το ζήτημα και να μην έχουμε –όπως πέρσι- τις εκκλησίες κλειστές. Νομίζω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, ώστε οι πιστοί να μπορέσουν να συμμετέχουν στην λατρευτική ζωή τηρώντας πάντα, τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού». Όσον αφορά στην λειτουργία της Πέμπτης, ο μητροπολίτης Ρόδου διευκρίνισε πως στον Μητροπολιτικό Ναό θα επιτρέπονται 20 άτομα.
Επιπλέον, λόγω της περιόδου των προηγιασμένων λειτουργιών (Τετάρτη και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία, στο πλαίσιο της ενοριακής ζωής, να υπάρχει συνεννόηση ώστε να συμμετέχουν ή να κοινωνήσουν εφόσον το θέλουν –με την προϋπόθεση να μην σημειώνεται συνωστισμός ακόμη κι έξω από τους ναούς.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ Ι.Ν. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με τον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως ο οποίος παραμένει κλειστός εδώ και πάνω από ένα περίπου έτος, ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος δήλωσε τα εξής:
«Ο ναός, είναι ανακηρυγμένο μνημείο γι αυτό και δεν μπορούμε να ενεργήσουμε αυτοβούλως. Πρέπει οτιδήποτε κάνουμε να φέρει την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών. Ξεκινήσαμε για μικρές εργασίες και παρεμβάσεις και στην πορεία των εργασιών, διαπιστώθηκε ότι το κτήριο είχε πάρα πολλά προβλήματα στατικής φύσεως. Ενδεικτικά αναφέρω πως πρέπει να αλλάξουν γύρω στις 300 πέτρες από το οικοδόμημα. Ωστόσο, για να προχωρήσουν οι εργασίες έπρεπε να διαπιστωθεί η ποιότητα των υφισταμένων υλικών και να αποφασιστεί η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Έλαβαν δείγματα, αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου και μας είπαν ποια υλικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν –εφόσον τα εγκρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό θέλει χρόνο. Ο ναός πρέπει να επιδιορθωθεί στατικά ειδάλλως θα είναι επικίνδυνος. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο, ώστε για τα επόμενα 100 χρόνια να μην χρειαστεί καμία επέμβαση. Οι εργασίες αντικατάστασης ξεκινούν άμεσα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δώσουμε σε λειτουργία ένα μέρος του ναού. Υπάρχουν προβλήματα και με τα καμπαναριά και με τις καμπάνες».
Είπε ακόμη πως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα γίνει και ένα συνέδριο για την ιστορία και την εξέλιξη του ναού, καθώς βρέθηκαν ιστορικά και αρχιτεκτονικά ευρήματα.
Εάν προχωρήσουν ομαλά οι εργασίες μέχρι το Πάσχα θα είναι έτοιμος ο ναός.
Τις μελέτες εκπόνησαν ο κ. Χατζημιχαήλ και το γραφείο του κ. Κωνσταντινίδη (ως δωρεές) ενώ το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 150.000 ευρώ.
«Από εκεί και πέρα ο ναός θα μπορέσει να λειτουργήσει, αλλά θα έχει και άλλες ανάγκες, καθώς γίνεται από την αρχή…», είπε ο μητροπολίτης Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου