Ρεπορτάζ

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Ρόδου για το Πάσχα και άλλα θέματα

Για τις άγιες ημέρες που διανύουμε μέχρι και την επόμενη Μεγάλη Εβδομάδα με κορύφωση το Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού, αλλά και για μια σειρά από άλλα θέματα, μίλησε χθες, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
Συγκεκριμένα, ο Δεσπότης δήλωσε τα εξής:
«Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τελείωσε (ουσιαστικά από χθες) ενώ γιορτάζουμε, αύριο Σάββατο την Ανάσταση του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Αυτές οι δύο ημέρες, είναι ένα αναστάσιμο προμήνυμα αφού κατόπιν, μπαίνουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα –στην τελική πορεία προς το Άγιο Πάσχα. Ο Νυμφίος, τα Άγια Πάθη, ο Επιτάφιος… Η Εκκλησία, μας προσκαλεί όλη αυτή την περίοδο, να αποκτήσουμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να υποδεχτούμε το Πάσχα και να το ζήσουμε ως αληθινοί, ορθόδοξοι χριστιανοί. Εδώ, θέλω να κάνω μια επισήμανση: Πάσχα, δεν γιορτάζεται με το να ακούσουμε, απλά το ‘Χριστός Ανέστη’. Το Πάσχα, γιορτάζεται με την συμμετοχή μας στην λειτουργία την μεταμεσονύχτια της Κυριακής του Πάσχα, και τη συμμετοχή μας στην Θεία Κοινωνία, εάν είμαστε έτοιμοι. Αυτός είναι ο εορτασμός του Πάσχα, ο οποίος εμπλουτίζεται από πολλά εξωτερικά στοιχεία –αυτά τα οποία ονομάζουμε έθιμα του κάθε τόπου. Και βέβαια, από το πασχαλινό τραπέζι, όπου όλη η οικογένεια καθόμαστε γύρω από αυτό και συνεχίζουμε αυτό το οποίο έγινε στη Θεία Λειτουργία. Το Τραπέζι της Αγάπης».
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ –
ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Είναι γεγονός πως μετά την λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πιστοί επέστρεψαν στους ναούς.
Μιλώντας για το θέμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου, τόνισε τα εξής: «Η περίοδος της πανδημίας, μας ταλαιπώρησε –μας δίχασε, εν μέρει. Λογικό είναι αφού τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν προβλήματα. Πιστεύω ότι σιγά σιγά, τα ξεπερνάμε. Και αυτό αποδεικνύεται από την συμμετοχή των πιστών μας, όλη αυτή την περίοδο (της Μεγάλης Τεσσαρακοστής) στους ναούς. Αυτό που παρατηρήσαμε, είναι ότι η συμμετοχή των πιστών στις ακολουθίες των Χαιρετισμών αλλά και σε άλλες μεγάλες ημέρες (π.χ. Σταυροπροσκυνήσεως κ.λπ), ήταν πολύ μεγάλη. Μπορούμε να πούμε πάντως, ότι ήταν σε επίπεδα της προ-πανδημίας εποχής. Να μην ξεχνάμε όμως ότι ακόμη υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που αποφεύγουν να έρθουν στην εκκλησία, αφού φοβούνται είτε τον κορωνοϊό, είτε τις ιώσεις κ.λπ. και θέλουν να προφυλαχθούν. Ωστόσο, εκτιμώ πως έχουμε πλέον επανέλθει στους κανονικούς μας ρυθμούς».
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα και δράσεις, πανηγύρια κ.λπ. μετά το Πάσχα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κύριλλος είπε τα εξής: «Η συμμετοχή σε αυτές τις εορτές, μπορούμε να πούμε ότι και πέρσι ήταν σε επίπεδα αρκετά υψηλά –όχι βέβαια, όπως πριν την πανδημία. Βέβαια, είχαμε πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση στο νησί μας, με αποτέλεσμα όσοι εργάζονται να μην μπορούν να συμμετέχουν. Γι αυτό και γίνονται κάποιες νυχτερινές λειτουργίες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να μπορούν όλοι να έρθουν και να συμμετέχουν στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας. Δεν αλλάζει τίποτε στη ροή του λειτουργική έτους, σε σχέση με τις γιορτές και τις πανηγύρεις. Ο λαός συμμετέχει, πιστεύει και το δείχνει όπως μπορεί.
Το διαπιστώσαμε αυτό και τώρα τελευταία, κατά το προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας Σπηλιανής όπου η συμμετοχή του κόσμου, ήταν μη αναμενόμενη! Πραγματικά, δεν περιμέναμε τόση μεγάλη συμμετοχή. Παρ’ όλα αυτά, όλοι είδαμε τις ατέλειωτες ουρές για να προσκυνήσουν την Παναγία.
Ο κόσμος σήμερα, έχει ανάγκη από στήριγμα, από παρηγοριά –γι’ αυτό και εκφράζεται κατά αυτό τον τρόπο. Γνωρίζουμε όλοι, πώς ενεργεί η Πίστη στον άνθρωπο και πώς μπορεί να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδά του».
Κληθείς, τέλος να σχολιάσει τις εξελίξεις με τις χειροτονίες κληρικών με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις τόσο στην Ρόδο όσο και στα άλλα νησιά, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος δήλωσε:
«Τον περασμένο Ιούλιο, εξεδόθη ο νόμος που ρυθμίζει το εκκλησιαστικό καθεστώς των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Ακολούθησαν οι διαπιστωτικές πράξεις για τις μονές και τις ενορίες μας για τη νομική τους υπόσταση (πλέον είμαστε ΝΠΔΔ) και αυτή την περίοδο, γίνονται οι πράξεις για τους εφημέριους που έχουμε –για να γίνει και το μητρώο σε πανελλήνιο επίπεδο. Κατόπιν τούτων, θα έχουμε πλέον και τα νέα για το πώς θα γίνονται οι προσλήψεις από τώρα και στο εξής, νέων κληρικών. Εδώ και πάνω από 10 χρόνια ίσχυε το καθεστώς ότι κάθε χρόνο, έδιναν από μία θέση ανά Μητρόπολη ή σε μεγάλες Μητροπόλεις όπως η Ρόδος, δύο θέσεις. Έτσι μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στα κενά. Τώρα, αναμένουμε πώς θα είναι ο νέος τρόπος προσλήψεων. Από εκεί και πέρα, θα προχωρήσουμε σε χειροτονίες».
Σημειώνεται πως τα βασικά κενά στην Ρόδο σε εφημεριακές θέσεις είναι η ενορία στην Προφύλια και η ενορία της Μεσσαναγρού οι οποίες εξυπηρετούνται από τον εφημέριο Λαχανιάς. Ωστόσο, επειδή προκύπτουν κενά είτε λόγω ασθενείας κληρικών, είτε λόγω αδειών, απαιτούνται προσλήψεις. Τα ίδια προβλήματα, υπάρχουν και σε άλλα νησιά τις Μητροπόλεις, του νομού Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου