Συνεντεύξεις

M. Xριστοδουλάκης: «Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν πρόκειται να γίνει βολικό συμπλήρωμα κανενός»

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σήμερα στη «δημοκρατική», ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης δίνει απαντήσεις ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, τις φημολογούμενες συνεργασίες, τον στόχο του ΚΙΝΑΛ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για το δικό του προσωπικό στοίχημα.
Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ απαντά σε όσους επιθυμούν… επιστροφή στις ρίζες και στον γνώριμο πράσινο ήλιο, διαμηνύει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει “βολικό συμπλήρωμα κανενός”, ξεκαθαρίζει ότι “η ιστορία, οι αρχές και οι αξίες μας δεν εξαγοράζονται”, κάνει λόγο για πλειστηριασμό συνειδήσεων από τον σημερινό “dealer πρωθυπουργό” και στέλνει μήνυμα ενότητας και συστράτευσης στα μέλη του κινήματος ενόψει του κρίσιμου έκτακτου συνεδρίου.

• Κύριε Χριστοδουλάκη, θέλω να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από το κλίμα που εισπράττετε στις περιοδείες που πραγματοποιείτε αυτή την περίοδο ανά την Ελλάδα.
Λόγω της θεσμικής μου ιδιότητας, έχω την ευκαιρία να βρεθώ σε πάρα πολλές πόλεις και χωριά της χώρας μας. Το κλίμα που εισπράττουμε και ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες, είναι κάτι που πραγματικά εντυπωσιάζει και εμάς τους ίδιους. Οι γεμάτες αίθουσες, ο ενθουσιασμός των στελεχών μας, ο κόσμος που επιστρέφει, το ομόφωνο και αταλάντευτο μήνυμα συστράτευσης και ενότητας μάς γεμίζουν πραγματικά με αισιοδοξία ότι μπορούμε να είμαστε η θετική έκπληξη των επόμενων εκλογών και το κλίμα αυτό, μάλιστα, σε αντιδιαστολή με την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβερνών κόμμα δε μπορεί να γεμίσει ούτε τις μισές από τις δικές μας.

• Πάντως το κλίμα αυτό που μας περιγράφετε δεν αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Πού το αποδίδετε αυτό;
Βρισκόμαστε σε ένα απόλυτα ρευστό πολιτικό σκηνικό που εμένα μου θυμίζει την εποχή του 2012. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, με συγκεκριμένες ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας που τορπίλισαν τις προσπάθειες για Εθνική Συνεννόηση, όντας πλέον σαφές ποιος μας έβαλε στην κρίση και ποιος κλήθηκε για να τη διαχειριστεί, οι Έλληνες πολίτες μας επαναξιολογούν και μας επανατοποθετούν. Τις δικές μας πραγματικές δημοσκοπήσεις τις κάνουμε έξω στην κοινωνία. Και τα μηνύματα που εισπράττουμε μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει και έχει έρθει η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή.
Η άποψη για επιστροφή στις ρίζες, στο ΠΑΣΟΚ δηλαδή και η επαναφορά του γνώριμου «ήλιου» είναι μια άποψη που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Θα ήθελα το σχόλιό σας ως προς αυτή την προοπτική.
Το Κίνημα Αλλαγής ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2017. Όχι ως ένωση κομμάτων, ούτε ως συμφωνία ηγεσιών. Το πρώτο πράγμα που κάναμε, ήταν να πάμε στη βάση μας και σε αυτό το κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν 212.000 συμπολίτες μας. Αυτοί είναι οι μοναδικοί συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Και αυτή η μαζική ανταπόκριση έστειλε το μήνυμα για ένα νέο ξεκίνημα, να εκφράσουμε στιβαρά και αποφασιστικά τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο. Να επανασυνδεθούμε με την κοινωνική μας βάση. Και σε αυτό το νέο ξεκίνημα, φυσικά και ο βασικός πυλώνας μας είναι το ΠΑΣΟΚ, οι αρχές, οι αξίες, η ιστορία και η συνεισφορά του στη Μεταπολίτευση. Όπως, όμως, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, χωρίς το ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζουμε με όπλο μας τη διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου, την ενότητα και την πολιτική ανανέωση. Συνεχίζουμε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Συνεχίζουμε με όσους θέλουν και μπορούν.

• Έχουμε μπροστά μας μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις σε Δήμους, Περιφέρειες και Ευρωεκλογές, ενδεχομένως και εθνικές εκλογές. Ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής, ποιος είναι;
Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη δε βολεύεται με το ρόλο του ρυθμιστή.
Ο μοναδικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού μας συστήματος, που εκφράζεται μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, πρέπει την επόμενη μέρα να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις, ακριβώς γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε στην πράξη να διασφαλίσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, στη βάση της δικής μας επεξεργασμένης, συγκεκριμένης, αναλυτικής και κοστολογημένης προγραμματικής μας πρότασης. Αλλά, μαζί με αυτό, να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους επίδοξους καπηλευτές του χώρου της Κεντροαριστεράς ότι, σε αντίθεση με τον πλειστηριασμό συνειδήσεων στον οποίο επιδίδεται ο σημερινός dealer Πρωθυπουργός, η ιστορία, οι αρχές και οι αξίες μας δεν εξαγοράζονται. Ο χώρος ανασυγκροτείται και στις εκλογές θα δηλώσει κυρίαρχα παρών.

• Σε τοπικό επίπεδο, στα Δωδεκάνησα, όπου βρεθήκατε μάλιστα πρόσφατα, πόσο ψηλά έχετε θέσει τον πήχη για Δήμους και Περιφέρεια;
Η παράταξή μας παραδοσιακά είχε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και ισχυρές δυνάμεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα από όπου προέρχεται και η δική μου καταγωγή, με βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές ρίζες. Ο στόχος μας, λοιπόν, και στον πρώτο βαθμό για τους Δήμους των Δωδεκανήσων, αλλά και στο δεύτερο, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που ως Κίνημα Αλλαγής στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Μανώλη Γλυνού, ενός ανθρώπου που έχει αποδείξει το πολιτικό του ήθος και την συνέπεια των λόγων και των έργων του, δεν είναι η καταγραφή. Είναι η νίκη που θα εκφραστεί μέσα από ανθρώπους με σχέδιο και προτάσεις για τα Δωδεκάνησα και πάντα με απόλυτο σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, και ειδικά σε μία πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία με τη διαρκή υπονόμευση του θεσμού από την κυβέρνηση με αποκορύφωμα το Νόμο του Κλεισθένη.

• Προσωπικά, ως γραμματέας του Κινήματος

Αλλαγής, ποιο είναι το στοίχημα που έχετε θέσει με τον εαυτό σας από αυτή τη θέση ευθύνης για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις;
Πέραν των κεντρικών στόχων της παράταξής μας, που συζητήσαμε και νωρίτερα, ο στόχος και ο δικός μου αλλά και των υπόλοιπων νέων παιδιών που δίνουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη για το Κίνημα Αλλαγής, είναι να μπορέσουμε πρωτίστως να εκφράσουμε τις αγωνίες και τις ανησυχίες της δικής μας γενιάς, των νέων που είναι σήμερα στο εξωτερικό από ανάγκη και όχι από επιλογή αλλά και αυτών που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους στη χώρα μας. Να μπορέσουμε να τους δώσουμε ένα λόγο να βάλουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι για να γυρίσει η χώρα μας σελίδα, να τους δώσουμε ένα λόγο να εμπιστευτούν ξανά την πολιτική και το πολιτικό μας σύστημα. Να γίνουν και οι ίδιοι μέρος της αλλαγής που θέλουμε να φέρουμε στη χώρα μας.

• Κύριε Χριστοδουλάκη, η επόμενη ημέρα των εκλογών πού θα βρει το Κίνημα Αλλαγής; Άλλοι μιλούν για επικείμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι με την ΝΔ.
Έχουμε διατυπώσει ρητά και σε όλους τους τόνους ότι η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη. Εμείς καταθέτουμε στον ελληνικό λαό τη δική μας πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Ζητάμε την εμπιστοσύνη του και τη δύναμη να την κάνουμε πράξη. Εάν έχουμε τη δύναμη αυτή, θα συζητήσουμε με όποιον το επιθυμεί, αλλά αποκλειστικά και μόνο στη βάση της δικής μας πολιτικής πρότασης. Εάν δεν την έχουμε, δεν θα γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός, απλά και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί. Ό,τι εντολή μας δώσει ο ελληνικός λαός, θα την τιμήσουμε.

• Ενόψει του Έκτακτου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στα μέλη σας και τι προσδοκάτε από τη διεξαγωγή του συνεδρίου;
Στο Έκτακτο Συνέδριό μας θα αποφασίσουμε την πλήρη ενιαία λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής. Με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας, οι οποίες, μάλιστα, συνοδεύτηκαν από μαζική συμμετοχή των μελών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων, προχωράμε σε ένα κόμμα που θα λειτουργεί με μειοψηφίες και πλειοψηφίες, με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά, παράλληλα, και με ένα ξεκάθαρο πολιτικό αφήγημα και ένα διακριτό πολιτικό στίγμα. Το κυρίαρχο μήνυμα που στέλνουμε ενόψει όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας είναι αυτό της ενότητας και της συστράτευσης. Τις μάχες που θα δώσει η Παράταξη θα τις δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου