Συνεντεύξεις

Νίκος Διακίδης: «Στο χέρι μας είναι όλα!»

Για όλους και για όλα σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στη «δημοκρατική» και κυρίως για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να συστρατευθεί με τον Αντώνη Καμπουράκη και την παράταξη «Με δύναμη για τη Ρόδο» και να εκτεθεί για πρώτη φορά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ρόδου μιλά σήμερα ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Διακίδης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Νίκου Διακίδη.

• Κύριε Διακίδη, γιατί ένας επιχειρηματίας όπως εσείς αποφασίζει να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές;
Η υποψηφιότητα του κ. Καμπουράκη για δήμαρχος Ρόδου, σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου μας. Είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος του ιδιωτικού τομέα, ένας επιχειρηματίας, αποφασίζει να εμπλακεί τόσο ενεργά με τα κοινά και δη με την διοίκηση του Δήμου. Προσωπικά την θεωρώ επανάσταση που από εδώ και στο εξής ανοίγει τις πόρτες σε ανθρώπους πραγματικά ικανούς και γνώστες να συμμετάσχουν στα κοινά. Αυτοί οι άνθρωποι, μέχρι τώρα θεωρούσαν την ενασχόληση αυτή μπελά, όπως είναι διαμορφωμένο το σύστημα.
Συνεπώς η υποψηφιότητά μου στις δημοτικές εκλογές δεν ήταν απόφαση, αλλά υποχρέωση και καθήκον απέναντι στον τόπο μου και στο μέλλον του.
Πρέπει να πω, ότι είναι η μόνη περίπτωση που θα συμμετείχα σε μία τέτοια διαδικασία καθώς δεν είχα καθόλου πίστη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν ποτέ να αλλάξουν με τον τρόπο που μέχρι τώρα προσεγγίζονταν τα θέματα της Ρόδου μας.
Συγκεκριμένα, είναι εντελώς διαφορετική η οπτική γωνία ενός επιχειρηματία/ιδιώτη, με την οποία προσεγγίζει ένα θέμα από αυτήν ενός πολιτικού. Και στη Ρόδο μας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, ταιριάζει απόλυτα η πρώτη. Βασικά είναι και η μοναδική εναλλακτική που έχουμε για να βγούμε από την συνεχόμενη καθοδική πορεία που ακολουθούμε εδώ και χρόνια.

• Είναι ο Αντώνης Καμπουράκης, ο δήμαρχος που έχει ανάγκη η Ρόδος;
Ο Αντώνης Καμπουράκης είναι γέννημα-θρέμμα Ροδίτης. Το όραμα που έχει για τη Ρόδο έχει αφετηρία τις αναμνήσεις που έχει ο ίδιος και όλοι εμείς της γενιάς του, μεγαλωμένοι σε έναν τόπο μαγικό, όμορφο, καθαρό, νοικοκυρεμένο, με μία κοινωνία με αρχές και αξίες.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρω, όταν ο τόπος μας για να επανέλθει σε τροχιά προόδου και ευημερίας, χρειάζεται απλά να συντηρήσει τον πλούσιο και παγκόσμιας εμβέλειας πολιτισμικό του θησαυρό και να αναβιώσει θεσμούς και ιδέες, παρά να δημιουργήσει νέα.
Για να γίνει αυτό πρέπει κάποιος να έχει τα βιώματα από την Ρόδο της χρυσής εκείνης περιόδου και όχι απλά ακούσματα.
Ο Αντώνης Καμπουράκης έχει τις γνώσεις, την εμπειρία, τις επαφές και τις σχέσεις που απαιτούν οι καιροί από έναν σύγχρονο δήμαρχο.
Ο Αντώνης Καμπουράκης δεν είναι διαχειριστής προβλημάτων, αλλά άνθρωπος των λύσεων. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ρόδου, για να ξαναγίνει το νησί που έλαμπε στα μάτια όλου του κόσμου.
Από λόγια έχουμε χορτάσει, αλλά στο “διά ταύτα” τίποτε. Τώρα απαιτούνται λύσεις από τα μικρά καθημερινά, μέχρι τα πιο μεγάλα και ο Αντώνης Καμπουράκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να δώσει τις λύσεις.
• Πώς αξιολογείτε το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής;
Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε πολλά λόγια αλλά είδαμε ελάχιστα έργα. Όλοι πλέον ξέρουμε ότι ζούμε σε μία Ρόδο που έχει μείνει πίσω. Στα ζητήματα της καθημερινότητας, στις υποδομές που έχουμε ανάγκη, στην εικόνα του νησιού. Βιώνουμε μία κατάσταση που όπως σας προανέφερα δεν πάει άλλο. Έχουμε πιάσει πάτο. Αντίπαλός μας δεν είναι ο σημερινός δήμαρχος. Αντίπαλός μας είναι ο τρόπος που μέχρι σήμερα προσεγγίζονται τα θέματα της Ρόδου. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί εξαιτίας αυτού του τρόπου είναι πάρα πολλά.
• Οι φίλοι σας, όταν τους ανακοινώσατε την απόφασή σας, είχαν ενστάσεις και διαφωνίες;
Κλισέ.. Πού πας και μπλέκεις εσύ με αυτά..; κοίτα τις δουλειές σου… δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε… Ειλικρινά, πείσμωσα! Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιων. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών. Η επιτυχία της Δημοκρατίας προϋποθέτει ενεργούς πολίτες. Μου είναι αδύνατον να σκεφτώ πως τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν τόπο που δεν τους αξίζει και θα είμαστε συνυπεύθυνοι, πολύ περισσότερο γιατί δεν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όσα βλέπαμε και βλέπουμε να μας πληγώνουν.
• Ποια προβλήματα του νησιού αξιολογείτε ως τα σημαντικότερα;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη οράματος. Το όραμα δημιουργεί έναν δρόμο με λύσεις. Ο τόπος μας χρειάζεται ένα ξεσκόνισμα του πλούσιου πολιτισμικού του θησαυρού με απλές πρακτικές για να αναβαθμισθεί απλά και γρήγορα το βιοτικό επίπεδο μας. Η Ρόδος θα επανέλθει στου κορυφαίους παγκόσμιους ποιοτικούς προορισμούς όταν ο Ροδίτης θα είναι και πάλι περήφανος για αυτήν και την καμαρώνει.
Αν θέλουμε να αναφέρουμε συγκεκριμένα θέματα, είτε μιλάμε για την καθημερινότητα, είτε για τις υποδομές και τα μεγάλα ζητήματα: Το κυκλοφοριακό, η στάθμευση, το οδικό δίκτυο, οι συγκοινωνίες, το νερό, η επάρκεια ενέργειας, η συντήρηση των μνημείων, οι υποστελεχωμένες δομές υγείας, είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Είναι κρίμα για αυτόν τον ευλογημένο τόπο να συζητάμε την λύση τέτοιων πολλών και σοβαρών θεμάτων.
Σίγουρα δεν αξίζει στη Ρόδο μας αυτή η κατάσταση!
• Κύριε Διακίδη, εμπιστεύεστε τους πολιτικούς για την επίλυση των προβλημάτων;
Θα ήταν πολύ εύκολο και βολικό για εμένα, που δεν είμαι πολιτικός, να σας απαντήσω ότι δεν τους εμπιστεύομαι. Όμως οι γενικεύσεις είναι λαϊκισμός, και σιχαίνομαι τον λαϊκισμό.. Είμαι ένας άνθρωπος της αγοράς, που έμαθα να υπηρετώ τον ρεαλισμό και τις υλοποιήσιμες προτάσεις. Έτσι λοιπόν θεωρώ αναγκαία την παρουσία έμπειρων πολιτικών και αυτοδιοικητικών, ώστε να μπορέσουμε μαζί να επαναφέρουμε τον τόπο μας, εκεί που πραγματικά του αξίζει. Η επιλογή όμως ανήκει στους ψηφοφόρους. Αυτοί καθορίζουν το αύριο. Σε αυτούς αναφέρομαι και σε αυτούς θα λογοδοτήσω. Και αυτούς εμπιστεύομαι.
• Αφού σας ευχαριστήσω, θα ήθελα να μου αναφέρετε μία φράση, με την οποία θέλετε να απευθυνθείτε στους συμπολίτες σας για τις δημοτικές εκλογές.
Στο χέρι μας είναι όλα!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου