Ύποπτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο λόφο του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ), πολύ κοντά στο Αρχαίο Στάδιο. Πρόκειται για το ίδιο σημείο όπου είχε ξεσπάσει ξανά πυρκαγιά στις 22 Δεκεμβρίου 2017, γεγονός που προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές.
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου σήμανε αμέσως συναγερμός και στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν δύο οχήματα με έξι πυροσβέστες και στελέχη της Διεύθυνσης Δασών.
Τη φωτιά αντιλήφθηκαν άμεσα οι εργάτες που απασχολούνται στα έργα συντήρησης του Ναού του Απόλλωνα και βοήθησαν να μην επεκταθεί με τα σκαπτικά τους εργαλεία. Όταν έφθασαν οι πυροσβέστες, έσβησαν τη φωτιά η οποία έκαψε ευτυχώς μικρή έκταση. Ευτυχώς το συμβάν αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Λόγω των ενισχυμένων ανέμων και του δύσβατου της περιοχής θα μπορούσε να είχε διαφορετική κατάληξη και να προκληθεί μεγάλη καταστροφή σε μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους.
Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ, υπάρχουν όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ενδείξεις για εμπρησμό δεδομένου ότι το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, ήταν δύσβατο με πυκνή βλάστηση, ενώ δεν υπάρχει τίποτε εκεί που να μπορούσε να αιτιολογήσει την εκδήλωση πυρκαγιάς από φυσικά αίτια. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι λίγη ώρα πριν την εκδήλωση του συμβάντος είδαν στην περιοχή ένα μοτοποδήλατο στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα νεαρής ηλικίας.
Σημειώνεται επίσης ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2017 είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά στο λόφο του Αγίου Στεφάνου, η οποία είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει στη 1.30 το μεσημέρι από τις Κάτω Πέτρες και λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε ταχύτατα μέχρι και το Λόφο του Μόντε Σμιθ!
Και τότε είχε απειληθεί το Αρχαίο Στάδιο, ευτυχώς όμως χάρη στη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ο αρχαιολογικός χώρος παρέμεινε ανέπαφος, ενώ από τις φλόγες γλίτωσαν και οι παρακείμενες κατοικίες. «Επιστρατεύτηκε» μάλιστα και πυροσβεστικό ελικόπτερο που πραγματοποιούσε συνεχώς ρίψεις νερού.
Και εκείνη η πυρκαγιά είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, υπήρχαν μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες οι οποίες ανέφεραν ότι είδαν να σταματούν στις Κάτω Πέτρες δύο γυναίκες οι οποίες επέβαιναν σε σκούτερ μικρού κυβισμού. Οι κινήσεις τους φάνηκαν ύποπτες στους διερχόμενους, καθώς λίγη ώρα μετά τη στάση τους στο συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε η φωτιά. Βέβαια, οι αρμόδιες αρχές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ξεκίνησε το συμβάν από τη ρίψη αποτσίγαρου από κάποιο διερχόμενο όχημα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ