Τοπικές Ειδήσεις

«Πανδημία» πλειστηριασμών ακινήτων στα Δωδεκάνησα!

Στο «σφυρί» βγαίνουν 98 ακίνητα στα Δωδεκάνησα στο αμέσως προσεχές διάστημα, εκ των οποίων τα 25 επαγγελματικοί χώροι με τα περισσότερα «φιλέτα» να βρίσκονται στη Ρόδο.
Διαμερίσματα, μονοκατοικίες, αγροτεμάχια, οικόπεδα, ξενοδοχεία, καταστήματα, χώροι στάθμευσης, αποθήκες, βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, με τον τουρισμό να κλυδωνίζεται και την οικονομία στις τουριστικές περιοχές να καταρρέει.
Από τα 98 ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό στα Δωδεκάνησα, τα 76 βρίσκονται στη Ρόδο και τα 10 στην Κω ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου. Ειδικά για τα Δωδεκάνησα θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το έτος 2018 έχουν επισπευσθεί από Τράπεζες ή εταιρείες 2.222 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, σύμφωνα με το iMEdD Lab που παρακολουθεί και παρουσιάζει την εξέλιξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα.
Συνολικά στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 82,9% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,5% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. 4.584 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 1 Ιανουαρίου 2023 έως 31 Ιουλίου 2023, εκ των οποίων οι 98 στα Δωδεκάνησα.
Είναι πλέον γεγονός πως οι πολίτες, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την πανδημία των πλειστηριασμών, οι οποίοι προσδιορίζονται σωρηδόν, με ταχύτατες διαδικασίες.
Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο και να προστατευθεί από πλειστηριασμούς είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στον νόμο 4472/2017.
Συγκεκριμένα είναι τα εξής:
Α) Εισοδηματικά
Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Β) Περιουσιακά
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά
15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου