Ρεπορτάζ

Αναβλήθηκε η συζήτηση ανακοπής του Δήμου Ρόδου κατά του ΕΦΚΑ

Αναβλήθηκε χθες για την 18η Ιουνίου 2020 η συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Ρόδου της ανακοπής που άσκησε ο Δήμος Ρόδου για την ακύρωση των από 24 Ιανουαρίου 2017 πινάκων βεβαιώσεως ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών των υπό εκκαθάριση εταιρειών ΑΔΕΚΑΜ του πρ. Δήμου Πεταλούδων, συνολικού ποσού 2.917.290,20 ευρώ και ΑΔΕΚΤ Α.Ε. του πρ. Δήμου Ρόδου, συνολικού ποσού 4.110.962,08 ευρώ, που με τις προσαυξήσεις σήμερα αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση για την αναβολή ελήφθη αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο και μάλιστα αιφνιδίως καθώς η δημοτική αρχή, δια της νομικής της υπηρεσίας, παρουσιάστηκε πάνοπλη στο δικαστήριο, όπως και η αντίδικη πλευρά.
Πλην όμως για άγνωστο λόγο ο φάκελος του ΕΦΚΑ, που είχε υποβληθεί εμπροθέσμως στο δικαστήριο από τον Δεκέμβριο του 2019, δεν ήταν στην υπό εξέταση δικογραφία με αποτέλεσμα την αναβολή της υπόθεσης.
Στον Δήμο Ρόδου είχε ανακύψει, όπως έγραψε η «δ», μείζον θέμα μετά την αρχική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου να απορρίψει την αίτηση του για χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία θα αναστέλλονται κάθε είδους καταδιωκτικά μέτρα καθώς και η απαγόρευση έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, μετά και την νέα απόφαση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διαδόχου του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών, να κινήσει διαδικασίες για την είσπραξη 7.028.252,28 ευρώ για οφειλές, κυρίως εισφορών και πρόσθετων τελών των ως άνω, υπό εκκαθάριση, δημοτικών επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο Δήμος Ρόδου ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης των πιο πάνω πράξεων, ισχυριζόμενος, ότι αδυνατεί να καταβάλει το πιο πάνω ποσό.
Ενόψει αυτού υποστηρίζει στη συνέχεια, ότι η λήψη σε βάρος του οποιουδήποτε αναγκαστικού μέτρου είσπραξης του πιο πάνω ποσού θα του προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες του, όπως πληρωμή μισθοδοσιών, δάνεια, καύσιμα γραφική ύλη κτλ αλλά και να εκτελέσει το τεχνικό του πρόγραμμα για έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ακολούθως δέχτηκε την έκδοση προσωρινής διαταγής κατόπιν δεύτερης αιτήσεως αναστολής.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου εκτιμώντας την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα το ό,τι το αποθεματικό το οποίο προβλέπεται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ανέρχεται στο ύψος του 1.069.580 ευρώ και ήδη εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 546.503 ευρώ, τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τρίτους καθώς και το ύψος του καταλογισθέντος σε βάρος του ποσού με τις προσβαλλόμενες πράξεις, έκρινε ότι, η άμεση εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων θα του επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη η οποία δε θα μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκίμησης της ανακοπής.
Περαιτέρω, όπως έκρινε η στέρηση της ασφαλιστικής ενημερότητας θα οδηγήσει στο πάγωμα εξαιρετικά σημαντικών έργων του Δήμου καθώς και σε απώλεια χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ, ενώ, η δέσμευση της, ακίνητης περιουσίας του θα του αποκλείσει κάθε δυνατότητα αξιοποίησης της και κατ’ επέκταση θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο την εκπλήρωση του ρόλου του ως ενεργού φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης που μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι ως άνω οφειλές έχουν ήδη ρυθμιστεί με επιφύλαξη.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η υποβολή της αιτήσεως για ρύθμιση των οφειλών στον ΕΦΚΑ και η υπαγωγή στη ρύθμιση του Ν. 4611/2019 κατηγορηματικώς δεν συνιστά αναγνώριση συνυπευθυνότητας ή άλλης ευθύνης, ούτε αναδοχή, ούτε αποδοχή της οφειλής των ως άνω υπό εκκαθάριση δύο ανωνύμων εταιρειών εκ μέρους του Δήμου, ούτε επίσης αναγνώριση μη ύπαρξης και μη απόδοσης ευθυνών των οργάνων των ως άνω εταιρειών που βαρύνονται με τη γέννηση τους, σε περίπτωση δε ευδοκίμησης της ανακοπής και ακύρωσης των πράξεων συνυπευθυνότητας θα αναζητηθούν από τον ΕΦΚΑ τα καταβληθέντα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και κατά τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου