Τοπικές Ειδήσεις

Τοποθέτηση Δημήτρη Κρητικού στο δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου

Κε Δήμαρχε,

Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

κ.κ Σύμβουλοι,

 

Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της σημερινής συνεδρίασης, της κορυφαίας διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου έτους 2022 και με αίσθημα ευθύνης θέτω υπόψη σας τα παρακάτω:

Το 2020 η παράταξη ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού του Δήμου ,στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού και του πολιτικού χρόνου για να δείξετε το έργο σας. Έχοντας όμως την εμπειρία της διακυβέρνησης σας δεν συνέβη το ίδιο το 2021 ούτε θα συμβεί και σήμερα.

Οι μη ρεαλιστικές ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε συνεχείς μη παραγωγικές αναθεωρήσεις, όπως και το 2021.

Το ύψος του υπό ψήφιση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 φθάνει στα 194.014.346,15 εκατομμύρια ευρώ.

 

Το γεγονός ότι ούτε καν διαχειριστικός δεν είναι με τη βέλτιστη έννοια του όρου, διαφαίνεται και από τα στοιχεία, ενδεικτικά

ότι στις 31/8 διαμορφωθέντα έσοδα 210 εκ, .βεβαιωθέντα 160 εκ.

Όσον αφορά το σύνολο των δαπανών, διαμορφωθέντα 210 εκ,

βεβαιωθέντα στις 31/8 61 εκ!

Κατά το πλείστον είναι προϋπολογισμός με δαπάνες μισθοδοσίας γενικότερα, δαπάνες τρίτων για υπηρεσίες με συμβάσεις έργου, δαπάνες αγαθών, υπηρεσιών με απ ευθείας αναθέσεις, υψηλά λειτουργικά κόστη και εν κατακλείδι

Μηδενικό αναπτυξιακό και επενδυτικό χαρακτήρα!!

Το αποδεικνύουν οι αριθμοί ενδεικτικά

Γενικές υπηρεσίες 87 εκ, οικονομικές και διοικητικές 14 εκ, υπηρεσίες πολιτιμού αθλητισμού και κοιν πολιτικής μόνο 9,3 εκ, υπηρ καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 27,9 εκ, υπηρεσίες πρασίνου μόνο 2,6 εκ!, χρηματοδοτήσεις από το ΠΔΕ σε χαμηλό επίπεδο στους τομείς κοινωνικής πολιτικής 3,9 εκ, πολιτισμού και αθλητισμού 1,5.

Μείζον ζήτημα αποτελούν οι πληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία σας στις 31/8 διαμορφωθέντα 77,8 εκ, βεβαιωθέντα στις 31/8 11,9εκ!!!

 

Δεν διαφωνούμε μόνο ως προς τα ορισθέντα ποσά αλλά ως προς τις βασικές αρχές και τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Μηδενική ενίσχυση μέσω προγραμμάτων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, των εποχικών εργαζομένων, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, για τους μακροχρόνια άνεργους, για τον πολιτισμό.

Έλλειψη μεγάλων έργων πνοής του Δήμου.

Καμμιά αναφορά σε έργα τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Δημοτών, αλλά και των επισκεπτών μας.

 

Ενδεικτικά αναφέρω έργα όπως πεζοδρομήσεις του κέντρου της πόλης και των μεγάλων χωριών του νησιού μας, ποδηλατοδρομοι, χώροι στάθμευσης υπόγειοι και μη, αλλαγές στο κυκλοφοριακό με κόμβους και διεθνή σήμανση, αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, έργα υποδομής, χωροταξικό, εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλα.

 

Πρέπει να μπουν οι βάσεις και να γίνει ο σχεδιασμός για τη Ρόδο του μέλλοντος.

 

Όχι απλή διαχείριση της καθημερινότητας…

Σας το είπα και πέρσι σας το λέω και τώρα

Εάν προχωρήσετε με καινοτόμες και εκσυγχρονιστικές δράσεις είμαστε έτοιμοι να συναινέσουμε και να τις επικροτήσουμε.

 

Κε Πρόεδρε Κε Δήμαρχε

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους λόγους τους οποίους εκτενώς ανέφερα, εγώ προσωπικά και η Παράταξη «Ρόδος Αξιών», καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2021.

Και σας καλώ να αλλάξετε πλεύση διακυβέρνησης!

Ευχαριστώ και εύχομαι σε σας, τις οικογένειες σας, καθώς και στους Δημότες μας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!

Δημήτρης Γ. Κρητικός

Ιατρός πνευμονολόγος

Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών»

τέως Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου