Ρεπορτάζ

Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, τους ανέργους και όσους ήταν δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου –από την στιγμή που εδώ και δύο περίπου χρόνια, δεν μπορεί να τους βοηθήσει λόγω νομικών κωλυμάτων.
Αυτό τόνισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο κ. Νίκος Τριπολίτης με την ιδιότητά του ως ιδρυτή της Γραμματείας Στήριξης Ανέργων Ευπαθών Ομάδων του ΕΚΡ.
«Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι καινούργια. Χρονολογείται σχεδόν 20 χρόνια και με την Γραμματεία Στήριξης Ανέργων Ευπαθών Ομάδων του ΕΚΡ προσπαθούμε να βοηθάμε τους ανέργους και όσους δεν μπορούν, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Ο μόνος σύλλογος που μας στηρίζει έμπρακτα είναι ο Σύλλογος Νοιάζομαι και Πράττω. Κάθε μήνα, μας δίνει τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, στην όλη προσπάθεια συνεισφέρει και το Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου που θα δώσει τρόφιμα για τις γιορτές καθώς και αρκετά ζαχαροπλαστεία, επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ αλλά και ιδιώτες που έρχονται στο ΕΚΡ και φέρνουν τρόφιμα.
Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη από τρόφιμα και έρχονται καθημερινά και μας ζητούν βοήθεια. Μας δίνουν τα στοιχεία τους κι εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κοινές πρωτοβουλίες.
Φέτος, αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν κατάφεραν να πάρουν ανεργία.
Εμείς ως Γραμματεία Στήριξης Ανέργων Ευπαθών Ομάδων του ΕΚΡ δεν δίνουμε τρόφιμα μόνον τις γιορτές. Δίνουμε 12 μήνες τον χρόνο και στηρίζουμε τις 400 οικογένειες στην Ρόδο, που έχουν ανάγκη. Μην ξεχνάτε ότι στο ΕΚΡ υπάρχουν περίπου 35 σωματεία –κυρίως με οικοδόμους, ξενοδοχοϋπαλλήλους και γενικότερα ανέργους, ενώ προηγούνται οι πολύτεκνοι».
Όπως ανέφερε, τα τρόφιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης (ακόμη και παιχνίδια) συγκεντρώνονται στους χώρους του ΕΚΡ, ενώ όποιος δεν μπορεί να τα μεταφέρει εκεί, υπάρχουν άτομα που βοηθούν στη μεταφορά τους.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:
Ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Και άλλοι φορείς όμως, αυτές τις γιορτές προσπαθούν να βοηθήσουν τους άπορους και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Στον Δήμο Ρόδου, ο ΔΟΠ έχει ξεκινήσει δράσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τριάντο προσφέρονται καθημερινά 200 μερίδες (δύο φορές την ημέρα) στους ωφελούμενους του Συσσιτίου.
«Δώσαμε ακόμη περίπου 150 τροφο-επιταγές σε συνεργασία με το ‘Μαζί Μπορούμε’ και με επώνυμη επιχείρηση σούπερ μάρκετ», όπως ανέφερε.
Σημειώνεται πως ούτε φέτος θα γίνει το ‘Γεύμα Αγάπης’ λόγω των περιορισμών που υπάρχουν για την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σημειώνεται (σχετικά έγραψε η «δ) ότι φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθούν τρόφιμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καθώς η κατάσταση με την προμήθεια τροφίμων και στα νησιά περιοχής ευθύνης του, παραμένει στάσιμη (λόγω νομικής εμπλοκής).
Μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρούλα Γιασιράνη είχε δηλώσει ότι, επειδή η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια λόγω προσφυγών τις οποίες κάνουν μεταξύ τους οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάληψη του διαγωνισμού που υπερβαίνει το 1εκ. ευρώ, έχουν ‘δεθεί’ τα χέρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που δεν έχει περιθώρια για κανέναν άλλο διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων.
«Δυστυχώς, η διαδικασία του διαγωνισμού για την αγορά τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, βρίσκεται ‘μπλοκαρισμένη’ από τον Ιούνιο του 2020 και είναι ακόμη στα δικαστήρια. Εκδικάστηκε μία ακόμη προσφυγή, στο διοικητικό Εφετείο Πειραιώς και με την παρουσία νομικής συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και βρισκόμαστε σε αναμονή της σχετικής απόφασης. Εμείς, θέλουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο διεθνής διαγωνισμός αλλά πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι η περιφερειακή αρχή, δεν μπορεί να υπερβεί τη νομοθεσία.
Ακολουθούμε ό,τι λέει ο νόμος. Δυστυχώς, δεν έχουμε καμία άλλη δυνατότητα ή χρηματοδοτικό εργαλείο για να προμηθευτούμε τρόφιμα για το 2021.
Επομένως, ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί η διαμάχη για να μπορέσουμε να υπογράψουμε τη σύμβαση και να προχωρήσουμε στις προμήθειες για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Διευκρινίζω πως, αφού ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑι και μετά θα περάσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να ελεγχθεί η νομιμότητα. Από εκεί, θα πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες αλλά αυτό λέει ο νόμος. Λυπούμεθα όλοι μας και ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος γι’ αυτές τις εξελίξεις, αλλά δεν είναι δική μας υπαιτιότητα και δεν μπορούμε να είμαστε υπεράνω του νόμου. Φέτος, δυστυχώς δεν θα διαθέσουμε τρόφιμα, αφού δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο. Δεν έχουμε σύμβαση με ιδιώτη προμηθευτή για να κάνουμε διανομή τροφίμων».
Τέλος, όπως κάθε χρόνο πολλοί σύλλογοι και σωματεία της Ρόδου σε όλο το νησί, συγκεντρώνουν τρόφιμα ή διοργανώνουν μπαζάρ με δώρα για συγκέντρωση χρημάτων που τα διαθέτουν σε άπορους και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κατά τόπους ενορίες (μέσω της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου) καθώς και τα Τοπικά Συμβούλια του νησιού μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου