Ειδήσεις

4 πειθαρχικές δικογραφίες με ισάριθμα πορίσματα για το Κτηματολόγιο Ρόδου

4 πειθαρχικές δικογραφίες, με ισάριθμα πορίσματα, που συνέταξε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κυριακή Κλιάμπα, σε βάρος επιτελούς, με αυξημένες ευθύνες στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, πρόκειται να εισαχθούν προς εξέταση ενώπιον του Πενταμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου, που θα συγκροτηθεί μετά από κλήρωση, στο Εφετείο Δωδεκανήσου.
Και στα 4 πορίσματα, προτείνεται η οριστική παύση του δημοσίου υπαλλήλου ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπονται κι άλλες έρευνες στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ο ίδιος.
Το θέμα, όπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», έχει προκαλέσει θόρυβο στους κόλπους των δικηγόρων του νησιού, που γενικώς θεωρούν τον συγκεκριμένο υπάλληλο, υπεράνω πάσης υποψίας και πολύ περισσότερο αφοσιωμένο στην εργασία του και έντιμο.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες προέκυψαν ωστόσο αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων και ήδη η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, προχώρησε στην άσκηση διώξεων σε βάρος του ελεγχόμενου για ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος, απιστία και πολύ πιθανότατα και για άλλες πράξεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια τουλάχιστον υπόθεση οι διώξεις σε βάρος του ασκήθηκαν με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποθέσεις που θα απασχολήσουν σε πρώτη φάση το πειθαρχικό συμβούλιο αφορούν τα εξής:
-Στα πλαίσια των ερευνών για την πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου της εκποίησης δημοσίων ακινήτων με την χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησης τους στα πλαίσια του Ν. 719/1977 είχαν αναζητηθεί αρμοδίως στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας στοιχεία γύρω από υπόθεση με κατηγορούμενο έναν ιδιώτη, που απηλλάγη τελικώς από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου (σε πρώτο βαθμό του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών).
Στο συγκεκριμένο άτομο εκποιήθηκαν νοµίµως 2 τµήµατα επιφανείας 9.920 τ.µ. και 22.750 τ.µ. σε κτηματομερίδα στη Νότια Ρόδο δυνάµει των ΔΚ 4481/78/21-5-85 και ΔΚ 4481/78/13-4-87 αποφάσεων Νοµάρχη Δωδ/σου. Μετά από έρευνα στο Κτηµατολόγιο Ρόδου διαπιστώθηκε ότι επ’ ονόµατί του µεταγράφηκαν µε τις προαναφερόµενες αποφάσεις Νοµάρχη Δωδ/σου τµήµατα επιφανείας 9.920 τ.µ. νοµίµως και 26.750 τ.µ. παραποιώντας την απόφαση ως προς την επιφάνεια, 19.200 τ.µ. παρανόµως και 4.400 τ.µ. παρανόµως.
Για τα τελευταία 2 τµήµατα έχει γίνει χρήση της µε αρ. πρωτ. ΔΚ 4481/78/13-4-87 απόφασης Νοµάρχη Δωδ/σου η οποία είναι ανυπόστατη.
Εν πάση περιπτώσει, ενώ ζητήθηκε αρμοδίως από τον τότε Ανακριτή, από τον ελεγχόμενο υπάλληλο του Κτηματολογίου να προσκομιστεί στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας σχετική πράξη κτηματολογικού δικαστή, που εφέρετο να έχει εκδοθεί το έτος 1996, για την μεταγραφή της πλαστής απόφασης εκποίησης, η απάντηση, που είχε δοθεί ήταν ότι δεν είχε βρεθεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς η συγκεκριμένη απόφαση βρέθηκε από τον Κτηματολογικό Δικαστή στο γραφείο του.
Παραμένει έτσι να διαπιστωθεί εαν το συγκεκριμένο έγγραφο είχε οποιαδήποτε επιρροή στην έκβαση της δικαστικής έρευνας για το συγκεκριμένο σκέλος του σκανδάλου που εξέτασε τελεσιδίκως τοπικά η δικαιοσύνη.
– Το δεύτερο πόρισμα αφορά το γεγονός ότι ο ελεγχόμενος δεν ανταποκρινόταν σε αιτήματα ΔΟΥ της χώρας για την παροχή στοιχείων γύρω από την ακίνητη περιουσία οφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου εν συνεχεία να ακολουθήσει η διαδικασία κατασχέσεως αυτών.
Βρέθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες εκατοντάδες αιτήματα ΔΟΥ όλης της χώρας τα οποία ήταν απρωτοκόλλητα και ορισμένα σε φακέλους, που ούτε καν είχαν ανοιχτεί και αφορούν τα έτη από το 2013 έως το 2015.
Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ακίνητο στ’ Αφάντου ιδιοκτησίας οφειλέτη στο οποίο όφειλε να εγγραφεί υποθήκη το οποίο στα κτηματολογικά βιβλία παρέμεινε ελεύθερο βαρών.
Ο ίδιος διατείνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος ήταν εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη διαδικασία καθώς στο Κτηματολόγιο Ρόδου δεν τηρείται αλφαβητικό ευρετήριο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αντιστοίχηση ονομάτων και ΑΦΜ οφειλετών με συγκεκριμένα ακίνητα.
Τα αιτήματα αυτά των ΔΟΥ προς το Κτηματολόγιο Ρόδου δεν φέρεται να έχουν πρωτοκολληθεί παρότι είναι έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες.
-Το τρίτο πόρισμα αφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γεγονός ότι στο γραφείο του ελεγχόμενου επικρατούσε ακαταστασία και γενικώς ότι υπήρχαν επί σειράν ετών έγγραφα, κτηματολογικές πράξεις, συμβόλαια κι άλλα δημόσια έγγραφα, τα οποία δεν ήταν στη θέση τους, άλλα δεν ειχαν πρωτοκολληθεί, με αποτέλεσμα ορισμένα να έχουν υποστεί φθορές και περαιτέρω να μην έχουν διεκπεραιωθεί υποθέσεις πολιτών.
-Το τέταρτο πόρισμα αφορά, την απασχόληση μηχανικού, χωρίς σύμβαση στο Κτηματολόγιο Ρόδου. Ο μηχανικός φέρεται να είχε χρηματικές συναλλαγές χωρίς να εκδίδει αποδείξεις, ενώ υποστηρίζεται ότι για αντίγραφα κτηματολογικών διαγραμμάτων προβλέπεται η καταβολή τελών και συγκεκριμένα με την υποβολή αιτήσεως προς το Κτηματολόγιο Ρόδου μεγαρόσημο των 3 ευρώ και με την παραλαβή μεγαρόσημο 2 ευρώ, ενώ εκδίδεται και σχετική απόδειξη.

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι από την πρακτική που ακολουθήθηκε επί 8ετία στο Κτηματολόγιο υφίσταται απώλεια δημοσίων εσόδων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου