Τοπικές Ειδήσεις

Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από 11 συγγενείς των θανόντων Ιωάννη Μπαϊράμη και Καλλιόπης Παναγιώτου

Μετά την άσκηση αγωγής ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Ελληνικού Δημοσίου, από 11 συγγενείς των θανόντων Ιωάννη Μπαϊράμη και Καλλιόπης Παναγιώτου στην πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2013, υπέβαλαν με εξώδικη δήλωση – γνωστοποίηση προς κάθε αρμόδιο, δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, κατά των κ.κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη, Φωτίου Χατζηδιάκου και Ευστάθιου Κουσουρνά.

Δηλώνουν συγκεκριμένα ότι παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες εις βάρος τους προς υποστήριξη της κατηγορίας της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει και προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ανθρώπους και επήλθε θάνατος πλειόνων του ενός ανθρώπων, το δε βαρύτερο αποτέλεσμα (θάνατος) οφείλεται σε αμέλειά τους και στο αδίκημα της έκθεσης με πρόθεση, από δε τις παραλείψεις τους αυτές επήλθαν θάνατοι πλειόνων του ενός ανθρώπων, αποτέλεσμα το οποίο οφείλεται σε αμέλειά τους.
Για τον θάνατο των συγγενών τους, θεωρούν συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην δήλωση, υπεύθυνους όλους τους αρμόδιους, οι οποίοι δεν προνόησαν, προκειμένου αφενός η οδός, στην οποία κινούνταν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι οικείοι τους να μην διέρχεται από ξηροπόταμο-χείμαρρο, ο ξηροπόταμος δεν είχε καθαριστεί από ξύλα και όμβρια ύδατα, ενώ και οι αρμόδιες αρχές δεν φρόντισαν να κλείσουν τις οδούς, προκειμένου να μην διέρχονται από την επίμαχη οδό αυτοκίνητα, για να μεταβούν στους οικισμούς, όπου διαμένουν.
Υποστηρίζουν ότι οι δύο πρώτοι με πρόθεση παρέλειψαν να προβούν, στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων στο βόρειο τμήμα της νήσου, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πλημμύρα της 22ας Νοεμβρίου 2013.
Επιπλέον, όπως τονίζουν, δεν κινητοποίησαν τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας κατά τον κρίσιμο χρόνο, ώστε να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως μέτρα διακοπής ή και εκτροπής της κυκλοφορίας οδών που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα, ενημέρωση των πολιτών, για να λάβουν και ίδια μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους, σχολαστικό έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησή τους, έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των κοπών των ρεμάτων, απομάκρυνση των φερτών υλικών που μπορούσαν να προκαλέσουν εμφράξεις σε παρακείμενα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων, επιτάχυνση εργασιών για ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων και σύγκληση Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας σε δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και παρ’ ό,τι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβούν στις ανωτέρω ενέργειες.
Ο τρίτος όπως επισημαίνουν, με πρόθεση παρέλειψε την προβεί στον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.
Οι πολιτικώς ενάγοντες εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης κ. Χριστόφορο Γκλαβένο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου