Ο ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, Τζον Κυριακού, εργαζόταν για 15 χρόνια στην διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών, συμμετέχοντας σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Λίγο αργότερα, όμως, παραιτήθηκε αρνούμενος να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα βελτιωμένων τεχνικών ανάκρισης. «Ακουγόταν σαν πρόγραμμα βασανιστηρίων, και αυτό ήταν», δήλωσε ο Κυριακού στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου.

Ο Κυριακού για χρόνια περίμενε κάποιος να βγει δημόσια και να μιλήσει ενάντια σε αυτά τα προγράμματα της CIA. «Σκοτώσαμε ανθρώπους με αυτές τις μεθόδους. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου, όμως κανείς δεν βγήκε να πει τίποτα», δήλωσε ο ίδιος στον Στέλιο Κούλογλου, εξηγώντας γιατί πήρε την απόφαση να το κάνει εκείνος. «Οι άνθρωποι που τα έκαναν έπρεπε να οδηγηθούν στην φυλακή, όμως ο μόνος που κατέληξε εκεί, ήμουν εγώ», είπε.

Στην αποκαλυπτική του συνέντευξη στον ευρωβουλευτή, ο whistleblower τόνισε πως ο εικονικός πνιγμός δεν είναι το μόνο βασανιστήριο που κάνει η CIA, το οποίο παραβιάζει τους κανονισμούς του ΟΗΕ, και απαρίθμησε και άλλα, όπως το «παγωμένο κελί», όπου «αλυσοδένεις έναν κρατούμενο από το ταβάνι και τον ξεγυμνώνεις. Δεν μπορεί να καθίσει ή να ξαπλώσει και παγώνεις το κελί στους 10 βαθμούς Κελσίου και κάθε ώρα κάποιος από την CIA μπαίνει στο δωμάτιο και του ρίχνει έναν κουβά παγωμένο νερό. Όμως, αν η δουλειά σου είναι να ανακρίνεις έναν κρατούμενο, να μπορέσεις να συλλέξει πληροφορίες για να εμποδίσεις μια επίθεση, το τελευταίο που θέλεις είναι ένας νεκρός κρατούμενος!».

Το τίμημα για τις αποκαλύψεις του, όμως, το πλήρωσε βαριά. «Έχασα τη δουλειά μου, τη σύνταξή μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου, χρωστάω στους δικηγόρους μου 800.000 δολάρια», είπε σημειώνοντας πως έχοντας χάσει κάθε πίστη στην αμερικανική κυβέρνηση απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη:

«Ο Τράμπ τουιτάρει από την τουαλέτα»

Με τον Ντόναλντ Τράμπ ως Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τζον Κυριακού θεωρεί πως υπάρχει κενό κυβέρνησης. «Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση. Όχι μόνο ο Λευκός Οίκος, αλλά και όσα σχετίζονται με αυτόν: Το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Εμπορίου, το υπουργείο Αμύνης, το υπουργείο Οικονομικών. Κανείς δεν ξέρει ποιος κυβερνά», είπε, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι εντελώς ανεξέλεγκτος ακόμη και από το επιτελείο του: «Τα τουιτς που κάνει θεωρούνται πρόβλημα. Έχουν καταλήξει πως τα γράφει στην τουαλέτα το πρωί, γιατί είναι το μόνο μέρος όπου βρίσκεται μόνος και κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει!»

Όντας ο Πρόεδρος με την χαμηλότερη δημοφιλία στην ιστορία των ΗΠΑ, «ο Τραμπ χρησιμοποιεί το χάος αυτό ως μια μέθοδο διακυβέρνησης. Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον λένε πως δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε τέσσερα χρόνια σε κρίση. Είναι αδύνατο. Είναι εξουθενωτικό. Ήδη ένα χρόνο μετά και οι περισσότεροι έχουν εξαντληθεί. Αλλά ναι, είναι μια μέθοδος. Μια μέθοδος που αναλύει την παράνοιά του», δήλωσε ο Τζον Κυριακού σχολιάζοντας πως ο Τράμπ είναι το χειρότερο σύμπτωμα της αμερικανικής δημοκρατίας που έχει εκφυλιστεί σε ένα δίπολο δυο κομμάτων. «Όταν έχεις τα δύο κυρίαρχα κόμματα, που συμφωνούν στο 90% των ζητημάτων -υπάρχουν διαφορές σε μικρά ζητήματα αλλά σε θέματα πολέμου ή ειρήνης τα δύο κόμματα είναι ακριβώς τα ίδια. Πού οδηγεί αυτό εμάς του Αμερικάνους; Δεν έχουμε πουθενά να πάμε», είπε προσθέτοντας ότι ο Μπέρνι Σάντερς ήταν «μια ελπίδα».

Ο Τζον Κυριακού φοβάται πως ο Τράμπ δεν θα αντέξει μέχρι τις επόμενες εκλογές, όμως, κατά τον ίδιο πρέπει καθώς ο «Μάικ Πενς είναι ένας ιδεολόγος, ένας δεξιός εξτρεμιστής και αυτό είναι το λιγότερο τόσο επικίνδυνο όσο ο ίδιος ο Τραμπ».

Όντας ο ίδιος ένας whistleblower έχει εργαστεί για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος μέσω αλλαγής του νομικού πλαισίου προς αυτόν τον σκοπό. Μάλιστα από την συνεργασία αυτή με διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχει προκύψει ένα πρότυπο κείμενο «που έδωσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό ήταν το 2015. Είναι ακόμη καινούργιο, είναι ακόμη νέο. Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».

tvxs.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ