Ειδήσεις

Θετικό το πρώτο «δείγμα» για τη νέα τουριστική περίοδο- Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ενα μείγμα αισιοδοξίας και ανησυχίας επικρατεί στον τουριστικό κλάδο, καθώς το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου σηματοδοτεί την έναρξη του σχεδιασμού για το 2015 και εκτιμάται ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο να συνεχιστούν οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης που σημειώθηκαν τη φετινή χρονιά. Βάσει της τελευταίας αναθεώρησης των εκτιμήσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προβλέπεται ότι το 2014 ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού θα φθάσει τα 20,5 εκατ. στα οποία αν προστεθούν και τα περίπου 2,5 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των τουριστών στη χώρα μας στα 23 εκατ.

Σε σχέση με το 2013, η αύξηση θα είναι, με βάση τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις, της τάξεως του 15%. Σε διψήφια ποσοστά κινείται και η αύξηση σε επίπεδο τουριστικών εισπράξεων, καθώς στο εννεάμηνο, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, η αύξηση ήταν της τάξεως του 11,1%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις
Όσον αφορά το 2015, τα πρώτα μηνύματα είναι σαφώς θετικά. Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υποστήριξε πρόσφατα ότι οι προκρατήσεις δείχνουν αύξηση 6% έως 9% στις αφίξεις για την επόμενη χρονιά. Πριν από περίπου ένα μήνα, η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους tour operators παγκοσμίως, προχώρησε στην εκτίμηση ότι θα αυξηθούν κατά 10% οι τουρίστες που θα φέρει το 2015 στην Ελλάδα. Και αντίστοιχες εκτιμήσεις υπάρχουν και από άλλους tour operators όπως και από διεθνείς αναλυτές που εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της ως τουριστικός προορισμός την επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, ένα ακόμη θετικό σημάδι είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να προσθέσουν στο πρόγραμμα της θερινής σεζόν της επόμενης χρονιάς δεκάδες πτήσεις που συνδέουν ευρωπαϊκές πόλεις με την Αθήνα ή σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Aegean ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι προσθέτει στο δίκτυο πτήσεών της για το 2015 10 νέες χώρες (Ολλανδία, Μάλτα, Κουβέιτ, Φινλανδία, Σαουδική Αραβία, Εσθονία, Νορβηγία, Ιράν, Αρμενία, Κροατία) και 16 διεθνείς προορισμοί (Ελσίνκι, Τουλούζη, Ντωβίλ, Μετς, Νάπολη, Πίζα, Μάλτα, Άμστερνταμ, Κουβέιτ, Πάφος, Ριάντ, Ταλίν, Όσλο, Τεχεράνη, Ντουμπρόβνικ, Ερεβάν) ενώ αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των προορισμών και η συχνότητα των δρομολογίων σε χώρες πηγές τουρισμού, όπως Γαλλία, Ιταλία Ελβετία, Αγγλία και Γερμανία. Για να προχωρεί σε μία τέτοια κίνηση είναι προφανές ότι υπάρχει και αντίστοιχα αυξημένο ενδιαφέρον.

Ανησυχία
Η αισιοδοξία, όμως, που υπάρχει λόγω των αυξημένων προκρατήσεων είναι ταυτόχρονα και συγκρατημένη. Στο πρόσφατο συμβούλιο των προέδρων ξενοδοχειακών ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, επισημάνθηκε ότι παρά τα πρώτα θετικά στοιχεία, είναι νωρίς ακόμα για ασφαλείς εκτιμήσεις. Αυτό που τονίσθηκε είναι ότι υπάρχουν αρκετοί εξωγενείς παράγοντες (εστίες αναταραχών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, διεθνής κατάσταση της οικονομίας, συναλλαγματικές ισοτιμίες κ.ά.) που ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση.
Επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει το τουριστικό ρεύμα είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. Κάτι που έχει επισημανθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες είναι ότι το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας την άνοιξη του 2015 θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στο εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.

Κίνα – Ινδία
Προσεγγίζοντας νέες αγορές

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για το άνοιγμα νέων αγορών όσον αφορά την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, με την έμφαση να δίνεται στις δύο μεγαλύτερες -πληθυσμιακά- χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία. Η Κίνα είναι στις χώρες-στόχους του ΕΟΤ και δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη έκθεση τουρισμού CITM στη Σαγκάη βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος και συναντήθηκε με Κινέζους tour operators αλλά και σημαντικούς διαδικτυακούς τουριστικούς παρόχους. Όπως ανακοινώθηκε, ανάμεσα στις συναντήσεις του κ. Λειβαδά ήταν και αυτή με την C-Trip, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών κρατήσεων, με 140.000.000 εγγεγραμμένους πελάτες, με την οποία ο ΕΟΤ ξεκινά τη συνεργασία από το 2015. Νέα συνεργασία θα ξεκινήσει ο ΕΟΤ από το 2015 και με το Baidu, τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα.
Επίσης για δεύτερη χρονιά θα συνεχιστεί η εξαιρετικά σημαντική συνεργασία ΕΟΤ με το Sina Weibo, το αντίστοιχο κινεζικό Facebook και Twitter.
Κατά τις συναντήσεις με τους κινεζικούς τουριστικούς πράκτορες επιβεβαιώθηκε η μεγάλη επιτυχία της πρώτης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Σαγκάης – Αθήνας το 2014 και η πρόθεσή τους, το 2015, να προχωρήσουν σε περισσότερες, καθώς και να ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ προς Αθήνα και από το Πεκίνο. Επίσης, χθες ο οργανισμός τουριστικής ανάπτυξης του δήμου του Πεκίνου (Beijing Municipal Commission of Tourism Development) με την υποστήριξη του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου πραγματοποίησε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου από την κινεζική πλευρά βρέθηκαν αρκετοί τουριστικοί οργανισμοί. Ο στόχος δεν ήταν άλλος από την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα προς την Ελλάδα. Αντίστοιχα ανοίγματα γίνονται και προς την Ινδία, και είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από τρεις εβδομάδες βρέθηκαν στην Αθήνα περίπου εκατό εκπροσώποι tour operators από την Ινδία προκειμένου να ενημερωθούν για τις τουριστικές ευκαιρίες της χώρας μας.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου