Ρεπορτάζ

Στο εδώλιο τρεις Αφγανοί που μετείχαν σε κύκλωμα δουλεμπόρων

Τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης και αρπαγής από κοινού αντιμετωπίζουν τρεις Αφγανοί που παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Οι αστυνοµικοί συνέλαβαν την 16η Ιουλίου 2011 και ώρα 07.00 τους A. N. S. του R. 38 ετών, Ν. N. M. του Q. 19 ετών, D. M. του I. 26 ετών, J. S. του M. 26 ετών και K. E. Κ. του A. 28 ετών.
Από τους ανωτέρω παραπέμφθηκαν οι A. N. S. του R. 38 ετών, J. S. του M. 26 ετών και K. E. Κ. του A. 28 ετών.
Την 15η Ιουλίου 2011, βραδινές ώρες, παρουσιάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ο υπήκοος Αφγανιστάν H. T. του R. 30 ετών, κάτοικος Αρχαγγέλου, που στερείται ταξιδιωτικών εγγράφων και δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα την 24η Δεκεµβρίου 2004 µε τα πόδια από την Τουρκία γιατί στο Αφγανιστάν γινόταν πόλεµος.
Τον συνέλαβε το Τμήμα Μεταγωγών και µετά από τρεις µήνες, όταν αφέθηκε ελεύθερος, µετέβη στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται.
Το 2009 άνοιξε κατάστηµα internet cafe στην οδό Κοδριγκτώνος και ταυτόχρονα άρχισε συνεργασία µε την εταιρεία ταχυµεταφορών χρηµάτων Money Gram.
Κάποια στιγµή, όπως είπε, τον πλησίασε ένα άτοµο από την Συρία, µε το όνοµα Mustafa, αγνώστων λοιπών στοιχείων και του πρότεινε να ενηµερώνει τους οµοεθνείς πελάτες του ότι µπορεί να µεσολαβεί προκειµένου να εξασφαλίζουν τη µετάβασή τους στην Ιταλία και από εκεί στη Γερµανία ή σε άλλες χώρες.
Η σπείρα του υποσχέθηκε 150 ευρώ κατ’ άτοµο, ενώ ο ίδιος θα ελάµβανε από κάθε λαθροµετανάστη 3.000 ευρώ για λογαριασµό της. Ο Mustafa, όπως κατέθεσε, τον είχε ενηµερώσει ότι µπορούσε να µισθώσει καράβι στην Κέρκυρα και να το χρησιµοποιεί για τη µεταφορά των λαθροµεταναστών στην Ιταλία. Επίσης φέρεται να τον ενηµέρωσε ότι έχει γνωστούς παντού και ότι µπορεί να στέλνει κόσµο από το αεροδρόµιο της Σαντορίνης, όπου έχει γνωστό κάποιον άνδρα, που δουλεύει στο check in, από το αεροδρόµιο Ηρακλείου όπου ξέρει κάποια κοπέλα που δουλεύει στο check in της Ολυµπιακής και από το αεροδρόµιο της Αθήνας, όπου δουλεύει στην Aegean µια κοπέλα µε το όνοµα Μαρία, που µπορεί και περνάει λαθραία κόσµο από το check in χωρίς έλεγχο.
Ο ίδιος, όπως κατέθεσε, ξεκίνησε να διαρρέει τα ανωτέρω σε Αφγανούς και µέχρι το Δεκέµβριο του 2010 είχε εξασφαλίσει τη µεταφορά 340 περίπου ατόµων. Ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει κι άλλα άτοµα που ενεργούσαν για λογαριασµό της σπείρας µε τον ίδιο τρόπο τα οποία και διακίνησαν περίπου 2.000 άτοµα!!
Κάποια στιγµή, το Δεκέµβριο, όπως είπε, ο Σύρος σταµάτησε να διακινεί λαθροµετανάστες και του ζήτησε να περιµένει. Αυτός όµως είχε ήδη πάρει χρήµατα από 28 µε 30 οικογένειες, περίπου 228.000 ευρώ και τα είχε παραδώσει στον Σύρο για τη µεταφορά τους.
Μετά από λίγο καιρό τον προσέγγισε ένα άτοµο µε το όνοµα Zaer, µε τον οποίο και συναντήθηκε σε ένα καφενείο στην οδό Πατησίων κοντά στην Πλ. Αµερικής. Ο Zaer συνοδευόταν από τρεις Αφγανούς, άγνωστους σε εκείνον και του είπε ότι για να τον αφήσει να συνεχίσει τις µεταφορές λαθροµεταναστών θα πρέπει να του καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ ενώ του υποσχέθηκε ότι θα του εξέδιδε και άδεια παραµονής στη χώρα.
Ο Αφγανός δήλωσε στους αστυνοµικούς ότι τρόµαξε, εξέδωσε εισιτήριο και ήλθε στη Ρόδο µε την οικογένειά του πριν δύο µήνες. Στη Ρόδο του τηλεφωνούσε ο A. N. S. και του έλεγε ότι είναι φίλος και ήθελε το τηλέφωνο του Σύρου για να ξεκινήσει συνεργασία µαζί του.
Του ζητούσε δε επίµονα να συναντηθούν και εκείνος πείσθηκε και του απεκάλυψε ότι έµενε στο νησί. Ο A. N. S. αφίχθη αεροπορικώς στο νησί την 13η Ιουλίου 2011. Τον παρέλαβε ο καταγγέλλων και µετέβησαν στην οικία ενός φίλου του. Στην οικία µετέβη και ένας άλλος Αφγανός που είχε ταξιδέψει µαζί µε τον A. N. S. και τους είχε ακολουθήσει µε ταξί!
Το άτοµο αυτό ήταν ένας εκ των αλλοδαπών που είχαν καταβάλει χρήµατα στον καταγγέλλοντα για να εξασφαλίσει τη µεταφορά του στη Ιταλία! Του είχε παραδώσει συγκεκριµένα 10.000 ευρώ για 4 άτοµα συνολικά και ονοµάζεται J. S.. Στην πορεία έφτασε ακτοπλοϊκώς στο νησί ένα τρίτο άτοµο, ένας γεροδεµένος Αφγανός, ονόµατι K. E. Κ..
Οι τρεις του ζήτησαν να τους επιστρέψει τα χρήµατα που είχε εισπράξει για µεταφορά λαθροµεταναστών και συγκεκριµένα τα µισά από τα 228.000 ευρώ. Ο K. E. Κ. τον απείλησε µάλιστα ότι θα σκοτώσει την οικογένειά του. Οι κατηγορούµενοι, όπως είπε, τον κράτησαν όλο το βράδυ σε δωµάτιο ξενοδοχείου. Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2011 τον κατέβασαν από το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και περίµεναν κι άλλους Αφγανούς από την Αθήνα. Κατά τις 20.00 περίπου έφτασαν άλλοι πέντε Αφγανοί οι οποίοι του ζήτησαν χρήµατα. Ο ίδιος τους εξήγησε ότι δεν είχε πλέον τα χρήµατα που του είχαν πληρώσει και τότε τον διέταξαν να τους ακολουθήσει στην Αθήνα για να βρούνε τον Σύρο.
Ο ίδιος αρνήθηκε και τους ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Οι A. N. S. και J. S. τον συνόδευσαν στα καφέ STARBUCKS. Εκεί αυτός κατάφερε να ξεφύγει, κλείστηκε στην τουαλέτα και άρχιζε να φωνάζει ότι θέλει την αστυνοµία. Επενέβη η αστυνοµία και τους συνέλαβε.
Εξεταζόµενοι οι κατηγορούµενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και δήλωσαν ότι ο καταγγελλόµενος ελάµβανε κατά το παρελθόν χρήµατα από πολλούς υπηκόους Αφγανιστάν, συµπεριλαµβανοµένων και των ιδίων, προκειµένου να τους εκδώσει πλαστά έγγραφα και να τους διευκολύνει να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης. Πριν από δύο µήνες περίπου και ενώ είχε λάβει το χρηµατικό ποσό των 228.000 ¤ από διάφορους Αφγανούς εξαφανίστηκε από την Αθήνα. Αυτοί τον αναζήτησαν και τελικά έµαθαν ότι βρίσκεται στη Ρόδο. Έτσι ήρθαν στη Ρόδο για να τον βρουν και να του ζητήσουν να τους επιστρέψει τα χρήµατά τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου