Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή λύση με 4 προτάσεις για το μεταναστευτικό

Ομιλία του Δημάρχου Κω στο Στρασβούργο

‘’Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης και οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές αλλά και το ζήτημα της ρεαλιστικής διαχείρισης τους, δεν είναι πρόβλημα του Καλαί ή της Κω, είναι πρόβλημα της Ευρώπης’’ επισήμανε ο Δήμαρχος Κω κ.Γιώργος Κυρίτσης στην ομιλία του στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συνόδου των τοπικών και περιφερειακών αρχών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Κυρίτσης ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκών τομεακών προγραμμάτων για την ενίσχυση περιοχών που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Ο Δήμαρχος Κω που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με την Δήμαρχο του Καλαί, που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, επιχείρησε να δώσει την πραγματική εικόνα που βίωσε η Κως, λέγοντας χαρακτηριστικά:
‘’Είμαστε ένα νησί 34.000 κατοίκων και το καλοκαίρι φτάσαμε να έχουμε 10.000 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες.
Φανταστείτε την αναλογία και τις δυσκολίες διαχείρισης που προκύπτουν.
Μιλάω για 10.000 μόνο σε ένα νησί, μόνο στην Κω, όταν κάποιες χώρες σκέφτονται ή δυσκολεύονται να δεχθούν 400 και 500 πρόσφυγες.
Ο Δήμος Κω, κυρίες και κύριοι, είναι και ο τέταρτος τουριστικός προορισμός της χώρας.
Αντιλαμβάνεστε ότι καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη να προστατεύσουμε την εικόνα του νησιού ως τουριστικού προορισμού και στην ανάγκη διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Και όμως η τοπική κοινωνία της Κω και οι απλοί πολίτες του νησιού, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Όλα αυτά δεν έγιναν χωρίς κόστος.
Είμασταν αναγκασμένοι να έχουμε την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου συνεχώς στο δρόμο, σχεδόν 24ώρες το 24ωρο, για να διατηρούν την πόλη της Κω καθαρή, με δικές μας δαπάνες.
Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος κίνησης και φθοράς του μηχανολογικού αλλά και του υπαίθριου εξοπλισμού.
Υπολογίστε επίσης το γεγονός ότι το οικονομικό κόστος του Δήμου Κω από την μεταναστευτική κρίση, υπολογίζεται σε 1,2 εκ. ευρώ και αφορούν απώλεια εσόδων από επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη μεταναστευτική κρίση και τις ανάγκες της τουριστικής προώθησης του νησιού.
Στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, της τοπικής οικονομίας του νησιού μας, τα δεδομένα είναι ακόμα πιο δυσμενή.
200.000 διανυκτερεύσεις έχουν ακυρωθεί από tour operators και μεμονωμένους ταξιδιώτες στα ξενοδοχεία, στα καταλύματα και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι απώλειες στον κύκλο εργασιών αυτών των επιχειρήσεων υπερβαίνουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τζίρος των επιχειρήσεων στο χώρο των επιχειρήσεων αλλά και της εστίασης, έχει μειωθεί κατά 30%.
Είναι σαφές ότι χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης για τις περιοχές που αναγκάστηκαν να διαχειριστούν το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Η Ευρώπη οφείλει να στηρίξει αυτές τις περιοχές.
Να στηρίξει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, που είναι ο εγγύτερος θεσμός εξουσίας αλλά αυτός που καλείται να διαχειριστεί, σε πρώτο χρόνο, το ζήτημα.
Χρειαζόμαστε τομεακά προγράμματα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να μπορούν να μας βοηθήσουν στη κατασκευή κτιριακών διοικητικών υποδομών που θα αναλάβουν το έργο της ταυτοποίησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.’’
Ο κ. Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης που δεν περιλαμβάνει μόνο την αναλογική κατανομή των προσφύγων, αλλά θα εμπεριέχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.
‘’Στην ευρωπαϊκή λύση πρέπει να ενταχθεί η δημιουργία μιας ενιαίας αρχής που θα εξετάζει την παροχή ασύλου η οποία θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα.
Στην ευρωπαϊκή λύση πρέπει να ενταχθεί και η επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο και εισέρχονται, παράνομα, σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στην Ευρώπη, είναι δεδομένο ότι κάνουμε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων. Αυτό είναι δεδομένο.
Δεν είναι όμως δεδομένο ότι τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης είναι ανοχύρωτα. Εκατοντάδες κυκλώματα δραστηριοποιούνται στα ελληνικά και στα ιταλικά θαλάσσια σύνορα.
Σας ενημερώνω μάλιστα ότι τα κυκλώματα αυτά εφοδιάζουν παράνομους μετανάστες με πλαστά συριακά διαβατήρια, προκειμένου να θεωρηθούν ως ‘’πρόσφυγες’’ τόνισε ο Δήμαρχος Κω.
Ο κ. Κυρίτσης μίλησε επίσης για πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, καταθέτοντας 4 συγκεκριμένες προτάσεις όπως:
1ον-Η συμφωνία με τρίτες χώρες
Χρειάζεται να ανακοπούν οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, μέσα από τη δημιουργία ειδικών χώρων στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες τις οποίες χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό ή ως αφετηρία όλοι αυτοί οι άνθρωποι για να έρθουν στην Ευρώπη. Σε αυτά τα ειδικά κέντρα θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου οι πρόσφυγες και στη συνέχεια να ταξιδεύουν νόμιμα.
Να μην θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, επιχειρώντας οι ίδιοι να έρθουν στην Ελλάδα ή στην Ιταλία μέσω θαλάσσης.
Να μην αποτελούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των διακινητών.
Με αυτό τον τρόπο, με μια νόμιμη διαδικασία που θα συντελείται σε τρίτες χώρες, θα μειωθούν οι ροές και προς τα νησιά μας.
2ον-Η αναλογική κατανομή προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια κατανομή που πρέπει να γίνει με αντικειμενικά και πραγματιστικά κριτήρια.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπέρμετρη, αναλογικά, κατανομή προσφύγων σε χώρες με μικρό πληθυσμό.
Τα κριτήρια επίσης πρέπει να συνδέονται με το ΑΕΠ και με τα οικονομικά μεγέθη κάθε χώρας και να ακολουθεί η αναλογική κατανομή.
3ον-Η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης .
Η frontex δεν έχει την ισχύ, τη δύναμη και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που θα πρέπει να είχε, ως μια ευρωπαϊκή συνοριακή δύναμη.
‘Η θα μετεξελιχθεί ή θα πρέπει να διαμορφωθεί μια Ευρωπαϊκή Task Force.
Κατά κύριο λόγο όμως πρέπει να επεκτείνει τη δικαιοδοσία και την δραστηριότητα της σε τρίτες χώρες, εκεί που δρουν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων.
4ον-Η επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών.
Είναι δεδομένο το καθεστώς προστασίας που πρέπει να τυγχάνουν οι πρόσφυγες.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι πρέπει να επαναπροωθούνται, με διαδικασίες που πρέπει να υλοποιούνται άμεσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου