ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίησή του και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΑ

Επι­τα­χύ­νο­νται οι δια­δι­κα­σίες για την υλο­ποί­ηση όσων προ­βλέ­πει το πρό­γραμμα «ΑΙΓΙΣ» με στόχο την ολική ανα­βάθ­μιση του μηχα­νι­σμού της Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές της Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας από τα μέσα Οκτω­βρίου ανα­μέ­νε­ται να εκκι­νή­σουν οι δια­γω­νι­σμοί για την ανα­βάθ­μιση και ενί­σχυση των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθμών καθώς και εκείνοι για την προ­μή­θεια μετε­ω­ρο­λο­γι­κών ραντάρ. Συγκε­κρι­μένα, όπως ανα­φέ­ρουν πηγές της Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, από τις αρχές Ιουλίου, με ενέρ­γειες του υπουρ­γού Κλι­μα­τι­κής Κρίσης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, Βασίλη Κικίλια, επι­τα­χύν­θη­καν οι δια­δι­κα­σίες ωρί­μαν­σης με απο­τέ­λε­σμα οι δια­γω­νι­σμοί για τα παρα­πάνω να βγουν στον αέρα από την Κοι­νω­νία της Πλη­ρο­φο­ρίας, στα μέσα Οκτω­βρίου.

Ειδι­κό­τερα, σχετικά με τους μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς προ­βλέ­πε­ται η προ­μή­θεια 50-60 συστη­μά­των υδρο­λο­γι­κών αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθμών, 12 συστη­μά­των αισθη­τή­ρων ηλε­κτρι­κών εκκε­νώ­σεων, 2 συστη­μά­των δορυ­φο­ρι­κών σταθμών, 2 συστη­μά­των σταθμών βάσης καθώς και 2 συστη­μά­των λήψης, επε­ξερ­γα­σίας και οπτι­κο­ποί­η­σης δορυ­φο­ρι­κών δεδο­μέ­νων. Ακόμη, τον επόμενο μήνα ανα­μέ­νε­ται να βγουν στον αέρα οι δια­γω­νι­σμοί και για την προ­μή­θεια μετε­ω­ρο­λο­γι­κών ραντάρ και συγκε­κρι­μένα από 6 – 8 μετε­ω­ρο­λο­γικά ραντάρ, ενός συστή­μα­τος «nowcasting», δηλαδή πρό­βλε­ψης καιρού σε πολύ βρα­χυ­πρό­θε­σμη περίοδο καθώς και ενός συστή­μα­τος παρα­γω­γής αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νων ενη­με­ρώ­σεων και προει­δο­ποι­ή­σεων.

Το κόστος των παρα­πάνω παρεμ­βά­σεων υπο­λο­γί­ζε­ται να ξεπε­ρά­σει τα 40 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, την ώρα που το πρό­γραμμα «ΑΙΓΙΣ» είναι συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 1,97 δισ. ευρώ.

Το εθνικό πρό­γραμμα Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας «ΑΙΓΙΣ» περι­λαμ­βά­νει μια σειρά από ποι­κί­λες αλλά και στο­χευ­μέ­νες παρεμ­βά­σεις για την ενί­σχυση υπο­δο­μών και τεχνι­κού εξο­πλι­σμού, την ανα­βάθ­μιση δεξιο­τή­των ανθρω­πί­νων πόρων και του γνω­σια­κού υπό­βα­θρου, την ενσω­μά­τωση των τεχνο­λο­γιών πλη­ρο­φο­ρι­κής και επι­κοι­νω­νιών και την προ­ώ­θηση της και­νο­το­μίας στον τομέα Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας. Το πρό­γραμμα «ΑΙΓΙΣ» χωρί­ζε­ται σε τέσ­σε­ρις άξονες που αφορούν την ανα­βάθ­μιση υπο­δο­μών και εγκα­τα­στά­σεων, τα συστή­ματα προει­δο­ποί­η­σης και μέσα πρό­λη­ψης, τον εξο­πλι­σμό και τα μέσα υπο­στή­ρι­ξης και συντο­νι­σμού καθώς και τον επι­χει­ρη­σιακό εξο­πλι­σμό και τα μέσα αντι­με­τώ­πι­σης.

Η ενί­σχυση, ανα­βάθ­μιση και η προ­μή­θεια νέων συστη­μά­των πρό­λη­ψης και μέτρη­σης τίθεται στο επί­κε­ντρο του σχε­δια­σμού του υπουρ­γείου Κλι­μα­τι­κής Κρίσης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας. Μέχρι το τέλος του φετινού Δεκεμ­βρίου έως τις αρχές του Ιανουα­ρίου 2024 ανα­μέ­νε­ται να εκκι­νή­σουν οι σχε­τι­κοί δια­γω­νι­σμοί που θα αφορούν συστή­ματα πρό­λη­ψης και μέτρη­σης για κιν­δύ­νους από πυρ­κα­γιές, πλημ­μύ­ρες, σει­σμούς και ηφαί­στεια καθώς και για τα έντονα καιρικά φαι­νό­μενα. Όπως επι­ση­μαί­νουν πηγές της Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, το έργο βρί­σκε­ται σε φάση μελέτης και προ­βλέ­πει την προ­μή­θεια νέων συστη­μά­των πρό­λη­ψης και μέτρη­σης καθώς και την ενί­σχυση και ανα­βάθ­μιση των υφι­στά­με­νων δικτύων με σύγ­χρονη τεχνο­λο­γία, με το κόστος του να υπο­λο­γί­ζε­ται στα 52 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Παράλ­ληλα, στο μικρο­σκό­πιο του σχε­δια­σμού μπαίνει και η επόμενη αντι­πυ­ρική περί­ο­δος με σκοπό την ανα­βάθ­μιση της προ­ε­τοι­μα­σίας και την ενί­σχυση της πρό­λη­ψης. Για το λόγο αυτό, επι­τα­χύ­νο­νται οι δια­δι­κα­σίες για την προ­μή­θεια drones ανί­χνευ­σης και κατά­σβε­σης, έργο που υπο­λο­γί­ζε­ται γύρω στα 13,6 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Όπως τονί­ζουν κύκλοι του υπουρ­γείου Κλι­μα­τι­κής Κρίσης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, με ενέρ­γειες του υπουρ­γού, Β. Κικίλια, επι­τα­χύν­θη­καν οι δια­δι­κα­σίες ωρί­μαν­σης για την προ­μή­θεια drones ανί­χνευ­σης και κατά­σβε­σης και προ­στέ­θη­καν κι άλλες προ­δια­γρα­φές προ­κει­μέ­νου στην έναρξη της ερχό­με­νης αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου να έχουν παρα­λη­φθεί όσο το δυνατόν περισ­σό­τερα drones. Έμφαση θα δοθεί και στην προ­στα­σία και την αντι­πυ­ρική θωρά­κιση των αρχαιο­λο­γι­κών χώρων. Ειδι­κό­τερα, σύμφωνα με πηγές της Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, έπειτα από την επι­τά­χυνση των δια­δι­κα­σιών ωρί­μαν­σης, ανα­μέ­νε­ται μέσα στον Οκτώ­βριο να «βγει στον αέρα» ο δια­γω­νι­σμός για τα συστή­ματα πυρα­νί­χνευ­σης και προει­δο­ποί­η­σης για αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους, έργο που υπο­λο­γί­ζε­ται ότι ανέρ­χε­ται στα 12,4 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.