Ρεπορτάζ

Ανοιξε μετ’ εμποδίων η πλατφόρμα για την καταχώρηση δηλώσεων συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων

Με σημαντική καθυστέρηση, έχοντας φτάσει στα όριά τους αμπελουργοί και αποσταγματοποιοί κι αφού χρειάστηκε να πετάξουν μεγάλη ποσότητα πρώτης ύλης καθώς τα σταφύλια ήταν έτοιμα ήδη από τις αρχές Αυγούστου για απόσταξη, άνοιξε αργά προχθές το απόγευμα το σύστημα καταχώρησης ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων για το έτος 2020.
Παρότι το σύστημα θα έπρεπε να είχε ήδη ανοίξει από τις αρχές Αυγούστου προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη τόσο προς τον υπουργό όσο και προς υπηρεσιακούς παράγοντες για να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να εξυπηρετηθούν οι δεκάδες παραγωγοί της περιοχής μας.
Όπως λένε οι παραγωγοί θα έπρεπε να είναι γνωστό στο Υπουργείο Γεωργίας, ότι στα νησιά μας ο τρύγος ξεκινά νωρίτερα από τις άλλες περιοχές της χώρας και η καθυστέρηση των διαδικασιών αδειοδότησης για παραγωγή, καταστρέφει τα εναποθηκευμένα σταφύλια, προκαλώντας οικονομική ζημία στους αμπελουργούς -και όχι μόνο- σε μια περίοδο μάλιστα που και ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Πάρα ταύτα και παρά τις παρεμβάσεις, η γραφειοκρατία αποδεικνύεται πάντα ισχυρότερη των αναγκών και σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη αναβάθμιση της σχετικής πλατφόρμας, λίγες μέρες πριν τον Οκτώβριο, το σύστημα από το απόγευμα της Δευτέρας είναι ανοιχτό για την καταχώρηση ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων για το έτος 2020.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται προβλήματα με το έγκαιρο άνοιγμα της πλατφόρμας και σε συνδυασμό με την πρωιμότητα του τρύγου της φετινής αμπελοοινικής περιόδου, κατέστη πιο αναγκαία η όσο το δυνατόν ταχύτερη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας, όμως τελικά ούτε και φέτος αποφεύχθηκε η ταλαιπωρία και η οικονομική ζημία, παρά το γεγονός ότι από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Η κατάθεση και οριστικοποίηση της Δήλωσης Συγκομιδής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση αρχικά της Βεβαίωσης Απόσταξης από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Δωδ/σου και στην συνέχεια για την άδεια απόσταξης στεμφύλων στα διήμερα αποσταγματοποιεία.
Μάλιστα σε σχετική επιστολή του κ. Φ. Ζαννετίδη προς το Υπουργείο Γεωργίας, με τη μορφή του κατεπείγοντος, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«1. Λόγω της πρωιμότητας του τρύγου ο οποίος στην περιοχή μας ξεκινάει αρχές Αυγούστου, τα στέμφυλα ήδη από το τέλος Αυγούστου είναι έτοιμα για απόσταξη. Μετά το τέλος Αυγούστου και κάθε ημέρα που θα περνάει αυξάνεται ο κίνδυνος για υποβάθμιση της πρώτης ύλης από οξείδωση και ανεπιθύμητες μεταβολές με αποτέλεσμα το απόσταγμα που θα παραχθεί να είναι κακής ποιότητας.
2. Η καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας του συστήματος καταχώρησης ηλεκτρονικών Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών προϊόντων θα δημιουργήσει συμφόρηση των Υπηρεσιών και ταλαιπωρία των αμπελουργών οι οποίοι θα απαιτήσουν άμεσα να εξυπηρετηθούν.

Προκειμένου λοιπόν να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα έτη, θα πρέπει απαραίτητα εγκαίρως να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρησης Δηλώσεων Συγκομιδής ώστε να χορηγηθούν οι απαιτούμενες Βεβαιώσεις Απόσταξης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου