Τοπικές Ειδήσεις

H τελετή ορκωμοσίας των νέων συμβούλων του Δήμου Ρόδου – Η ομιλία του νέου δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη

Παρακολουθήστε την ορκωμοσία των νέων συμβούλων του Δήμου Ρόδου:

Πλήθος κόσμου, από όλες τις κοινωνικές τάξεις και τους χώρους, συγκεντρώθηκε στο θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στην τάφρο της Μεσαιωνικής Πόλης για να παρακολουθήσει την τελετή ορκωμοσίας των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου και των νέων Κοινοτήτων της Ρόδου.

Η προσέλευση είναι εντυπωσιακή χωρίς προηγούμενο στο νησί γεγονός που αποτελεί και ένδειξη όχι μόνο της ανταπόκρισης που έχει η εκλογή Καμπουράκη στους πολίτες της Ρόδου αλλά και των αυξημένων προσδοκιών που έχουν αναπτύξει έναντι της νέας δημοτικής αρχής, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, έδωσε ς, ένα πρώτο στίγμα της πολιτικής του δέσμευσης για συνολική αναβάθμιση του νησιού της Ρόδου και ανάκτηση του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα του, επιλέγοντας να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελετή ορκωμοσίας, με την συνδρομή καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική» στην τελετή ορκίστηκαν 252 δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι στο θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στην τάφρο της Μεσαιωνικής Πόλης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου.
Τελετάρχης της εκδήλωσης η γνωστή παρουσιάστρια και δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Οpen» κ. Λίνα Δρούγκα ενώ την όλη τελετή σκηνοθέτησε ο κ. Τάσος Μπιρσίμ, γνωστός στο ευρύ κοινό ως “ο σκηνοθέτης του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου”.

Η όλη εκδήλωση παρουσιάστηκε δεόντως από τα social media και την παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου πέραν των όσων κατόρθωσαν να βρουν μια θέση στο αμφιθέατρο. Από τους 266 συμβούλους οι 14 δήλωσαν κώλυμα ενώ 4 έδωσαν πολιτικό όρκο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ομιλία – χαιρετισμός του νέου δημάρχου, που έδωσε και το πρώτο δείγμα των προθέσεών του, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε λάβει ενώ εντυπωσίασε το βίντεο που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης και παρουσιάστηκε στο κοινό.

Στην ομιλία του ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ζούμε, σε μια ιστορική συγκυρία, μεγάλων προκλήσεων. Μέσα σε ένα κόσμο, που αλλάζει, με ταχύτατους ρυθμούς. Με ανοιχτές ακόμη τις πληγές, της οικονομικής κρίσης, που ταλάνισε τη χώρα μας. Με βαθιά χαραγμένα στο κοινωνικό σώμα, τα μελανά σημάδια, από την ηθική χρεωκοπία, αρχών και αξιών. Για να υπερβούμε το χθες, για να πάμε μπροστά, είναι επιβεβλημένη, η αλλαγή νοοτροπίας.
Να κάνουμε, μια Νέα Αρχή. Να τραβήξουμε μια “κόκκινη γραμμή”, από όσα μας καταδυνάστευσαν, & πλήγωσαν το νησί μας. Να ξαναζωντανέψουμε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, για την πολιτική και τη δημοκρατία.

Για να γυρίσουμε σελίδα, και για να ξεκινήσουμε από το “Άλφα”, όπως… Αποτελεσματικότητα, Αξιοκρατία, Αξιολόγηση, Ανάπτυξη, Ασφάλεια, Αναγέννηση, Αλήθεια.
Αυτή είναι η εντολή, που πήραμε από τις Ροδίτισσες, και από τους Ροδίτες. Στους οποίους απευθυνθήκαμε, με καθαρότητα και ειλικρίνεια, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας. Για το σήμερα, και για το αύριο, της Ρόδου μας.
Αυτή την εντολή, για μια νέα αρχή, που θα μας ξανακάνει περήφανους, οφείλουμε να τιμήσουμε στο ακέραιο και δεν μπορούμε για κανένα λόγο, και για καμιά αιτία, να διαψεύσουμε τις προσδοκίες, των συμπολιτών μας.

Έχω λοιπόν απόψε, την ύψιστη τιμή, σε μια στιγμή-ορόσημο για τη ζωή μου, να ορκίζομαι Δήμαρχος της Ρόδου, του τόπου μας, του νησιού στο οποίο χρωστάω, και χρωστάμε όλοι, ό,τι είμαστε.
Δίνω αυτόν τον όρκο, έχοντας τη δική σας αγάπη, κι εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό, και ενώπιόν σας δεσμεύομαι, να τιμήσω στο ακέραιο την εντολή σας, με τη διαρκή προσπάθειά μου, για το καλό, και την προκοπή του τόπου μας. Να αποδειχτώ άξιος αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης, στο πρόσωπό μου.
Δεσμεύομαι επίσης, να είμαι Δήμαρχος όλων των Ροδιτών. Χωρίς εξαιρέσεις, και χωρίς αποκλεισμούς.

Οι Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Από σήμερα, κοιτάζουμε μπροστά, και μόνο μπροστά. Μια νέα αρχή για όλους. Μια νέα αρχή, που αντιλαμβάνεται τη άσκηση του Δημόσιου καθήκοντος, ως προσφορά στον τόπο μας, και τους ανθρώπους του. Κατάθεση δυνάμεων, και ψυχής, ως ανταπόδοση σε όσα αυτός ο ευλογημένος τόπος, μας έδωσε. Και συνεχίζει να μας δίνει. Θεμέλιο αυτής της νέας αρχής, είναι η υπεύθυνη ανταπόκρισή μας, σε βασικά αυτονόητα, που πρέπει να χαρακτηρίζουν, τη δημόσια ζωή στο νησί μας. Προκειμένου να καταφέρουμε, να κινηθούμε γρήγορα προς το μέλλον, με όραμα και κοινή λογική.

Αν και αυτονόητα, παρέμειναν ζητούμενα. Αποδεδειγμένα, αυτό δεν έδωσε καλά αποτελέσματα. Διότι όσο ξεχάστηκαν τα αυτονόητα, τόσο πολλαπλασιάστηκαν τα πολιτικά “αυτοάνοσα”. Γεμίσαμε παθογένειες, που πρέπει να γιατρέψουμε, για να πάμε μπροστά ως κοινωνία. Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής και κρυστάλλινη. Η νέα αρχή για το νησί μας, δεν μπορεί παρά να στηριχτεί, στη βάση πέντε αυτονόητων χαρακτηριστικών, που θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε:
για το καλό όλων μας σήμερα, αλλά και για το καλό, των γενιών που έρχονται, μετά από μας.
Πρώτον: Ψάχνουμε για το καλό.

Για το θετικό. Ψάχνουμε για λύσεις.
Τα ψέματα, κάποτε τελειώνουν. Όπως και ο παραλογισμός, να σπαταλιέται όλη η ενέργεια, στο πως θα βρεθούν δικαιολογίες, αντί να βρεθούν οι λύσεις, για προβλήματα που χρονίζουν, και σωρεύονται.
Προτεραιότητα, πρέπει να είναι οι λύσεις. Η διαρκής στόχευση, στην ανάπτυξη του τόπου, στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην ενίσχυση της οικονομικής, και κοινωνικής συνοχής, των δημοτών μας. Με ρεαλιστικό σχέδιο, με ορθή ιεράρχηση, με πλατιά συναίνεση.
Δεύτερον: Συνεργασία. Τίποτα μεγάλο, δεν μπορεί να είναι έργο, ενός.

Πάντα χρειάζεται να ενωθούν, πολλά μυαλά, και πολλά χέρια, για να ανοίξουμε δρόμους, που θα μας πηγαίνουν στο αύριο.
Γι’ αυτό, πρωτίστως οφείλουμε, να αντιμετωπίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, ως κορυφαίο όργανο Δημοκρατικής λειτουργίας, ως όχημα, για να πάμε τη Ρόδο μπροστά. Με πνεύμα Ενότητας, Συλλογικότητας, και Υπευθυνότητας.

Όλοι μας, είμαστε επιλογή, του εκλογικού σώματος. Και όλοι πρέπει να τιμήσουμε, την εντολή των συμπολιτών μας.
Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφιών και πλειοψηφίας, δεν είναι εμπόδιο για Συνεργασία, Συμπόρευση και Συναντίληψη, για τα προβλήματα του τόπου. Αναγνωρίζοντας πάντα ως θεμιτή, την έκφραση της διαφορετικής άποψης, και της καλόπιστης κριτικής. Της παραγωγικής κριτικής. Με προτάσεις συγκεκριμένες.
Αλλά η συνεργασία, δεν αφορά μόνον στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο ίδιος σεβασμός επιβάλλεται, στη λειτουργία, όλων των συλλογικών οργάνων, και των υπηρεσιών του Δήμου. Για να λειτουργούμε υπεύθυνα, χωρίς διακρίσεις.

Με ήθος, διαφάνεια, επιμονή και αποφασιστικότητα. Η συνεργασία αφορά επίσης την Περιφέρεια, τους συλλογικούς φορείς, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Κάθε δημότη, ξεχωριστά.
Συνεργασία παντού, και με όλους, λοιπόν. Με μία και μόνη προϋπόθεση: Να προχωράμε μαζί προς το αύριο. Και όχι να μένουμε αδρανείς, και όμηροι του χθες.
Τρίτον: Ανοιχτός Δήμος.

Ο Δήμος της Ρόδου, θα είναι Δήμος ανοιχτός, στον Δημότη. Η αυτοδιοίκηση είναι θεσμός, που από το Σύνταγμα καθιερώνεται, ως ο εγγύτερος φορέας Διοίκησης, στον πολίτη. Ο Δήμος δεν υπάρχει, ούτε για τον Δήμαρχο, ούτε για τους Δημοτικούς Συμβούλους.
Υπάρχει για να νοιάζεται, και για να φροντίζει, τους Δημότες του.

Αυτή είναι η αποστολή του.
Και η εκπλήρωσή της, είναι αυτονόητο καθήκον, για όλους εμάς.
Πάνω απ’ όλα, και απ’ όλους, είναι οι Ροδίτισσες και οι Ροδίτες. Αυτοί είναι οι μόνοι εντολείς μας, σε αυτούς μόνον λογοδοτούμε.
Και αυτοί είναι, οι τελικοί κριτές μας.
Τέταρτον: Υπηρετούμε με ακεραιότητα. Όπως μας κληροδότησε ο Θουκυδίδης: «Αι πόλεις, άριστα οικούνται, εάν οι πολίται, τοις άρχουσι πείθονται, οι δε άρχοντες τοις νόμοις».
Είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς, η πιστή τήρηση της νομιμότητας, και η μηδενική ανοχή στην καταστρατήγηση, ή την παράκαμψη του νόμου. Πάντα, και όχι «α λα καρτ». Το πνεύμα του νόμου, ήταν ανέκαθεν η ορθή πυξίδα, για την πορεία, προς την επιτυχία.
Να εργαστούμε σκληρά, έντιμα, χωρίς σκοπιμότητες. Μακριά από κάθε ιδιοτέλεια, ή προσωπικό συμφέρον.

Κι αυτό, δεν επαφίεται μόνον, στην ηθική προσωπικότητα του καθενός μας. Αλλά πρωτίστως, στην ευλαβική τήρηση της ορθολογικής νομιμότητας.
Πέμπτον: Η άμιλλα. “Όπου άμιλλα ενταύθα, και νίκη εστί” έλεγαν οι σοφοί προγονοί μας, και καλά θα κάνουμε, να τους ακούσουμε.
Αντιμέτωπη, με σειρά προκλήσεων και ευκαιριών, απόρροια της εσωτερικής, αλλά και της διεθνούς πραγματικότητας, η Ρόδος καλείται να αποδείξει, ότι μπορεί με επιτυχία να προσαρμοστεί, στις νέες αντιλήψεις, και στις σύγχρονες ανάγκες. Είναι προφανές, ότι δογματικές αντιλήψεις, και αναχρονιστικές νοοτροπίες, που αποτελούν τροχοπέδη, για την πορεία μας, πρέπει να μείνουν οριστικά στο περιθώριο. Και τέτοια είναι η νοοτροπία, του “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”. Είναι μια νοοτροπία, που δηλητηριάζει με φθόνο, το κοινωνικό σώμα.
Εδώ, χρειάζεται να κάνουμε, στροφή 180 μοιρών. Να δώσουμε χώρο στην άμιλλα. Η “κατσίκα του γείτονα”, να γίνει αφορμή για έμπνευση, για προσπάθεια, για δημιουργικότητα. Για προσφορά, στο νησί και τους ανθρώπους του.

Πρέπει να υπερβούμε, όλες τις μορφές του φθόνου, καθώς αποδεδειγμένα βλάπτουν σοβαρά, το σήμερα και το αύριο, της Ρόδου μας. Αντίθετα, κάθε θετικό παράδειγμα, κάθε επιτυχία, κάθε νίκη, πρέπει να βρίσκουν μιμητές. Για να πολλαπλασιάζουμε, το καλό στον τόπο μας.
Η πίστη που έχω σ’ αυτόν τον τόπο, είναι ακλόνητη. Η Ρόδος μπορεί να παραμερίσει τις αγκυλώσεις, που την κράταγαν στάσιμη, φοβισμένη, καθηλωμένη σε αντιλήψεις & νοοτροπίες. Περασμένων Εποχών.
Η Ρόδος μπορεί, και θα είναι σίγουρα στους κερδισμένους, στους πρωταγωνιστές της Νέας Εποχής.

Αυτός, είναι ο στόχος που συνθέτει. Αυτό, είναι το όραμα που ενώνει.
Δέσμευση της Νέας Δημοτικής Αρχής, είναι να ανοίξει ένα Νέο Ιστορικό Κύκλο, δρομολογώντας τις αναγκαίες αλλαγές και δράσεις, που θα απαντούν ρεαλιστικά και υπεύθυνα, στις απαιτήσεις των καιρών, και στις ανάγκες της κοινωνίας.
Οι ίδιες οι ανάγκες της κοινωνίας μας ωθούν, και μας υποχρεώνουν, να καταρτίσουμε όλοι μαζί, μια Νέα Συμφωνία Ευθύνης:
- Για τη Ρόδο που θέλουμε, στα επόμενα χρόνια.
- Για την πορεία του τόπου μας, στο νέο ιστορικό κύκλο, που διανύουμε.

Στη Ρόδο, αξίζει να τολμήσει. Να βγει μπροστά. Προετοιμασμένη, Δυνατή, Ενωμένη.
Αυτόν ακριβώς το στόχο θα υπηρετήσει, η Νέα Συμφωνία Ευθύνης. Ξέρουμε, πως δεν έχουμε, ούτε μισό λεπτό για χάσιμο. Ξέρουμε πως οι πολίτες περιμένουν να δουν άμεσα, δείγματα έργου. Γι’ αυτό, και θα κινηθούμε γρήγορα, και στοχευμένα.
Ασφαλώς δεν υπάρχουν, ούτε μαγικά καπέλα, ούτε μαγικά ραβδάκια, με τα οποία μπορούμε να μεταμορφώσουμε, μέσα σε μια νύχτα την πραγματικότητα. Σεβόμαστε τους εντολείς μας, και τους λέμε, πως στο πλαίσιο της Νέας Συμφωνίας Ευθύνης, θα εργαστούμε, για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή, που μας ανέθεσαν.
Καθημερινή, σκληρή δουλειά, με προγραμματική συνέπεια, ώστε το συντομότερο δυνατόν, οι Δημότες μας να έχουν αποτελέσματα, που θα αποδεικνύουν, όχι ασφαλώς ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα πως κινούμαστε, προς την σωστή κατεύθυνση. Αποτελέσματα που πιστοποιούν, ότι η Ρόδος ξαναβρίσκει το δρόμο της. Και εγγυώνται ένα αυξανόμενο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, για όλους.

Ένας είναι ο απώτερος στόχος, της πολιτικής μας: Καλύτερη ζωή για όλους!
Στην κατεύθυνση αυτή, τίποτα δεν πρόκειται να μας σταματήσει. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Με αγώνα, και αγωνίες. Αλλά, αξίζει να το κάνουμε.
Κι απόψε, ξεκινάμε! Ξεκινάμε με τη διαβεβαίωση, πως σε αυτό το μακρύ, και δύσκολο ταξίδι, στη Νέα Εποχή της Ρόδου, δεν περισσεύει κανείς.

Αποζητούμε, και θέλουμε την ενεργό συμμετοχή όλων. Ξεκινάμε με το μήνυμα, πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν κοινός σκοπός για όλους, δεν είναι άλλος, από το κοινό καλό, και την από κοινού προσπάθεια, για την αναπτυξιακή πορεία του Νησιού μας. Είμαστε εδώ, για να κάνουμε τη Νέα Αρχή.
Για να κάνουμε πράξη, την εντολή σας. Για ένα νέο πρότυπο αυτοδιοίκησης, που τιμά, και που σέβεται την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και που το αποδεικνύει, εμπράκτως και καθημερινά. Για μια Ρόδο, απελευθερωμένη από τον κακό της εαυτό, και τις προκαταλήψεις της. Που μπορεί να βλέπει κατάματα, το μέλλον. Για μια Ρόδο, που να λάμπει ξανά!
Ναι, μπορούμε να πετύχουμε.

Με καθαρές κουβέντες, και με καθαρές σχέσεις. Με Όραμα, και Σχέδιο. Με τη στήριξη των εργαζομένων του Δήμου μας: που είναι οι βασικοί μας, Συνεργάτες. Με τη συμμετοχή όλων των Υγιών Δυνάμεων, του τόπου, και με την ενεργοποίηση, της ίδιας της κοινωνίας. Ξεκινάμε, με δύναμη για τη Ρόδο μας!». 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Νικήτας Φασουλάκης    26.08.2019 17:20

    Στην τελετή ορκομωσίας ο κ. Μπιρσίμ πέτυχε τον ποθητό σκηνοθετικό εντυπωσιασμό. Γεννάει όμως απορίες το άλμα που γίνεται στην ιστορική αναδρομή: «Η Ρόδος μέσα στον χρόνο». Ξεκινά από την μυθολογική δημιουργία φτάνει στο 80 π. Χ. κάνει άλμα στο 1309 με τους Ιωαννίτες Ιππότες και φτάνει σταδιακά στο σήμερα. Αναρωτιέται κανείς αν η Ρόδος υπήρχε όλα αυτά τα 1400 χρόνια.
    Ποιον όμως να εντυπωσιάσει το γεγονός ότι ο επίσκοπος της Ρόδου έλαβε μέρος στην Α’ Οικοιμενική Σύνοδο στη Νίκαια, δεν έχουμε και εικόνα να δείξουμε, ή ότι με τούβλα της Ρόδου, ελαφρά αρίστης ποιότητας, χτίστηκε ο τρούλος της Αγιάς Σοφιάς ή το μοναδικό στο Αιγαίο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Βάρδα εικονογραφημένο από την σχολή Πανσέληνου το 1289 επί Ανδρόνικου βρίσκεται στην Απολακκιά. Μια αναφορά στην Παναγιά του Κάστρου, καθεδρικός ναός της Ρόδου πριν από την μετατροπή του από τους Ιππότες, μια λέξη έστω για το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που τόσες φανουρόπιτες έχουμε φτιάξει. Ούτε μία λέξη.
    Θα αναρωτιέται κανείς γιατί τα γράφω όλα αυτά. Τα γράφω γιατί η Δύση ανέκαθεν θέλει να οικειοποιηθεί το Βυζάντιο να είναι αυτοί οι συνεχιστές, και εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία, για χάρη μιας τάχα και προοδευτικότητας, να απεμπολήσουμε τά όσια και τα ιερά μας, τις ρίζες μας, την συνέχειά μας.
    Οι απόγονοι και κληρονόμοι των Ιπποτών ζητάνε έδρα στην Παλιά Πόλη, κι εμείς αντί να τους στείλουμε από κει πού ‘ρθαν το συζητάμε και διοργανώνουμε φιέστες προς τιμήν τους. Κάπως έτσι ξεκίνησαν και τα Σκόπια. Πάντα θα βρίσκεται κάποιος που θα χαρίζει το όνομα της Μακεδονίας.

Σχολιασμός άρθρου