Σε κινητοποίηση προχώρησαν χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, στην πλατεία Δημαρχείου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ευαισθητοποιήσουν τους φορείς για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με το καταστατικό της Εταιρείας το οποίο λήγει κανονικά στα τέλη του χρόνου.
Από εκεί και πέρα, δεν είναι κανένας σίγουρος εάν θα μπορέσει να συνεχίσει την λειτουργία της η εταιρεία και φυσικά, όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στον ‘αέρα’.
Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν πέραν των εργαζομένων, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κ. Νίκος Ρεσβάνης, ο διευθυντής της εταιρείας κ. Νίκος Γιωτόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κ. Χρήστος Ευστρατίου οι οποίοι έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η συνέχιση της λειτουργίας της είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του νησιού και την θωράκισή του από έκτακτα περιστατικά.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ και προβήκαμε σε αυτή την κινητοποίηση για να ζητήσουμε από όλους τους φορείς και τους πολιτικούς να στηρίξουν την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, δηλαδή αυτό που λέμε πρόληψη και άμεση καταστολή ακραίων καιρικών φαινομένων. Εμείς έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε και τι μπορούμε να προσφέρουμε –είτε εντός είτε εκτός προγραμματικής σύμβασης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέχρι τώρα μάς έχει στηρίξει οικονομικά με 2εκ. ευρώ, ο Δήμος Ρόδου, μάς παραχωρεί τα μέσα κι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Θέλουμε την στήριξη των πολιτικών φορέων και κυρίως των κυβερνώντων –ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- να προσπαθήσουν να περάσουν με νομοθετικό τρόπο την ανανέωση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ για ακόμη 15 χρόνια. Σήμερα, είναι η αρχή των κινητοποιήσεών μας και θα συνεχίσουμε με ενημέρωση του κοινού μοιράζοντας φυλλάδια μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση –όπως η ανανέωση σε Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες σε Νησιωτικούς Δήμους, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 το έτος 2014. Εάν θέλουν να μας βοηθήσουν, μπορούν. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε λεφτά του κράτους. Είναι μια δομή που αξίζει να συνεχίσει την λειτουργία της, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς είμαστε σε συνεχή επιφυλακή, σε 24ωρη βάση. Πιστεύω ότι θα είναι ένα ‘δώρο’ για την Ρόδο. Ειδάλλως, θα σταματήσει την λειτουργία της και δεν θα είναι στα θετικά του τόπου. Έχουμε λάβει την υπόσχεση από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους μας, ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει προς συζήτηση το θέμα και θα γίνει νομοθετική ρύθμιση. Υπάρχει μάλιστα, ενδιαφέρον για να γίνει ανάλογη δομή και σε άλλες περιοχές της χώρας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κ. Νίκος Ρεσβάνης.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κ. Χρήστος Ευστρατίου εξέφρασε την πεποίθηση πως: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Έχει δώσει 2εκ.ευρώ για την λειτουργία της εταιρείας, αφού είναι ένα εργαλείο πολύ χρήσιμο για το νησί. Θέλουμε να συνεχιστεί η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και για τα επόμενα χρόνια» λέγοντας πως θα γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση κριθεί αναγκαία.
«Είναι αυτονόητο ότι το ΕΚΡ στηρίζει την κινητοποίηση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αφού πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία της. Η δομή αυτή, έχει σώσει πάρα πολλές φορές το νησί μας από φυσικές καταστροφές. Όταν ψηφιζόταν ο ‘Κλεισθένης’ πριν από έναν μήνα, με κοινή πρωτοβουλία του Σωματείου και του ΕΚΡ είχαμε απευθύνει επιστολή και είχαμε δώσει πρόταση για νομοτεχνική βελτίωση με συγκεκριμένο άρθρο ώστε να συμπεριληφθεί στον ‘Κλεισθένη’ μια τροπολογία που να καλύπτει την εταιρεία και να συνεχίσει την λειτουργία της. Δυστυχώς δεν έγινε δεκτό. Όμως τώρα, που επανέρχεται το θέμα συνολικά της Πολιτικής Προστασίας και της Οργάνωσης σε όλη την Ελλάδα με αφορμή και τις καταστροφές στο Μάτι είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση, να λύσει το ζήτημα και να δώσει παράταση στην λειτουργία της. Έχει αποδείξει ότι είναι χρήσιμη, ωφέλιμη και την ζητά η κοινωνία της Ρόδου. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι εδώ στην Ρόδο έχουμε καταφέρει με την μεγάλη βοήθεια από την Περιφέρεια και από τον Δήμο Ρόδου να προστατέψουμε το νησί μας. Αυτό θα πρέπει να το σεβαστεί η κεντρική εξουσία. Εμείς στηρίζουμε απόλυτα τον αγώνα των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας υπογράμμισε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ προχώρησαν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, αντιδρώντας στον εμπαιγμό που υφίστανται τα τελευταία χρόνια. Είχαμε συζητήσει με τους βουλευτές για μια νομοθετική ρύθμιση μέσα στον ‘Κλεισθένη’ αλλά δεν έγινε εφικτό. Υποσχέθηκαν όμως πως θα το φέρουν στην Βουλή. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για την συνέχιση της λειτουργίας της. Θα ζητήσουμε να παρθεί μια απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου που θα στηρίζει τις προσπάθειες για την συνέχιση της εταιρείας. Έχει αποδείξει την προσφορά της ενώ οι εργαζόμενοι είναι πάντα παρόντες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Θα ήταν άδικο να κλείσει αυτή η δομή. Θέλω να πιστεύω ότι και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια ενώ εμείς με συντονισμένες ενέργειες θα καταθέσουμε έναν πλήρη φάκελο με την πρότασή μας, στους βουλευτές και κυβερνητικούς εκπροσώπους ώστε να συνεχίσει την λειτουργία της η εταιρεία».
Τέλος, ο διευθυντής της εταιρείας κ. Νίκος Γιωτόπουλος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης λέγοντας: «Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς, για εταιρείες όπως η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ η νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι με την λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφεται, παύει και η λειτουργία της. Με απλά λόγια, στο τέλος του 2018 εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση θα κλείσει. Να τονίσω ότι εδώ και έξι περίπου μήνες, εμείς έχουμε ετοιμάσει την πρότασή μας και την έχουμε αποστείλει σε όλα τα κόμματα και βουλευτές αλλά μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια με συνέπεια να στενεύουν καθημερινά τα χρονικά περιθώρια. Εάν δεν γίνει κάτι μέχρι τον Δεκέμβριο, μετά θα είναι πολύ αργά. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μετά το 2014 η εταιρεία έχει μπει σε μια νέα λογική και έχει προσφέρει πάρα πολλά σε σχέση με αυτά που κοστίζει. Παρακαλούμε τους πολιτικούς μας εκπροσώπους να βοηθήσουν για να συνεχίσει να λειτουργεί για τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμα».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ