Ρεπορτάζ

Προσδιορίστηκε η δίκη για εργατικό ατύχημα με νεαρό δύτη από την Κρήτη

Tο δρόμο του ακροατηρίου παίρνει πλέον η υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που κόστισε την ζωή στον 26χρονο κρητικό ιχθυολόγο και δύτη Νικόλαο Τζανόπουλου σε ιχθυοκαλλιέργεια της Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2018.
Η δίκη προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για την 14η Δεκεμβρίου 2022 και στο εδώλιο θα καθίσουν η νόμιμη εκπρόσωπος-διαχειρίστρια της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο άτυχος νέος, καθώς και ο σύζυγός της.
Τους αποδίδεται ότι απασχολούσαν στην μονάδα της ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας, τον 26χρονο κι έναν ακόμα εργαζόμενο, Πακιστανικής καταγωγής, ως δύτες για καταδυτικές εργασίες της μονάδας, χωρίς αυτοί να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και χωρίς η εταιρεία να διαθέτει εξιδεικευμένο καταδυτικό συνεργείο όπως αυτό ορίζεται από τον σχετικό Κανονισμό Λιμένος 10.
Για την ημέρα του δυστυχήματος, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο άτυχος Νίκος καταδύθηκε εντός της ιχθυοκαλλιέργειας, μόνος του, κατ΄ εντολή των κατηγορουμένων, για την εκτέλεση συγκεκριμένης καταδυτικής εργασίας, χωρίς την συνδρομή δεύτερου δύτη ασφαλείας.
Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας των κατηγορουμένων, ήταν ο εγκλωβισμός του Νικου Τζανόπουλου στα φθαρμένα, όπως αναφέρεται, δίκτυα των ιχθυοκλωβών και η αδυναμία απελευθέρωσής του, γεγονός που σύμφωνα με τον αρμόδιο Εισαγγελέα θα είχε με βεβαιότητα αποφευχθεί αν υπήρχε συνοδός δύτης κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας, όπως ορίζει ο νόμος.
Η ενέργεια της εταιρείας να αναθέσει την διενέργεια καταδυτικών εργασιών σε ανειδίκευτους εργάτες, στερούμενους επαγγελματικής άδειας αυτοδυτών, αποδείχθηκε μοιραία για το νεαρό εργαζόμενο, με τον Εισαγγελέα να ασκεί διώξεις για παράβαση των άρθρων του Γενικού Κανονισμού Λιμένα 10 περί ορθής εκτέλεσης καταδυτικών εργασιών.
Ως προς τον δεύτερο κατηγορούμενο αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι ως επαγγελματίας δύτης και εργολάβος καταδυτικών εργασιών, όφειλε να γνωρίζει την ορθή πρακτική καταδυτικών εργασιών από δύτες καθώς και ότι ο Νικόλαος Τζανόπουλος δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για την εκτέλεση καταδυτικών εργασιών, εντούτοις σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή στις 13/12/2018 στον θανόντα Νικόλαο Τζανόπουλο να καταδυθεί μόνος του για συγκεκριμένη καταδυτική εργασία με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διέθετε Τεχνικό Ασφαλείας για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφάλειας στην εργασία όπως αυτό ορίζεται ρητά ως υποχρέωση των επιχειρήσεων, βάσει των κείμενων διατάξεων, προσθέτει ακόμα μια σημαντική παράλειψη – κατηγορία στο ήδη βαρύ κατηγορητήριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου