Ειδήσεις

Δ. Γάκης: Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τις μεταμνημονιακές δυνατότητες

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΕΡΑ ΚΟΣΜΟΣ, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε:

Για την έξοδο από τα Προγράμματα τον Αύγουστο:

Είναι αλήθεια ότι μπορείς εύκολα να γκρεμίσεις αλλά είναι δύσκολο να χτίσεις. Τον Αύγουστο δεν πρόκειται να λυθούν όλα τα προβλήματα που σώρευσαν τα χρόνια των Μνημονίων αλλά μπαίνουμε σε μια διαφορετική προοπτική. Σε έναν διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης της Χώρας. Μέχρι τώρα τα Μνημόνια καθόριζαν τα εργαλεία τα οποία μπορούσες να χρησιμοποιήσεις. Η μεταμνημονιακή εποχή, μετά τον Αύγουστο, θα αρχίσει να προσδιορίζει μια αντίστροφη πορεία. Η Κυβέρνηση θα είναι πλέον εκείνη που θα κάνει τις επιλογές. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα και θα υπάρχουν εξάμηνες εκθέσεις για την πορεία της Οικονομίας, αλλά τα μέτρα θα είναι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ:

Η αντίδραση της Γερμανίας στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ δεν θα μπορούσε να συμβεί μετά τον Αύγουστο, που θα έχουμε βγει από το Πρόγραμμα. Η Γερμανική Πολιτική διακρίνεται πάντοτε από μια εμμονή στους τύπους. Τα 28 εκ. είναι προφανώς λίγα και η αντίδρασή της δεν αφορούσε την ουσία του μέτρου αλλά στόχο είχε να δείξει ότι η ίδια είναι η κυρίαρχη του παιχνιδιού. Μετά τον Αύγουστο ωστόσο, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να καθορίζει η ίδια τις πολιτικές.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που θεσμοθετήσαμε, θα μειώσει το κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους (που είναι αυξημένο στα νησιά). Θέλει βέβαια κάποιο χρόνο για φανούν τα αποτελέσματά του. Οι μειωμένοι συντελεστές είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο, που αφορά τους επιχειρηματίες πρωτίστως, το οποίο όμως δεν κατέληγε πάντα στους καταναλωτές. Το καρπώνονταν πολλές φορές οι επιχειρηματίες. Η κατάργησή του δεν επέφερε μείωση της τουριστικής κίνησης. Αντίθετα, η τουριστική κίνηση αυξάνεται. Γι’ αυτό πρέπει τα αναπτυξιακά κίνητρα να αποδίδουν πραγματικούς καρπούς.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία:

Η όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία δεν έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση από τη γείτονα. Επί της ουσίας του ζητήματος, είναι απαράδεκτο για ένα κράτος που θέλει να ονομάζεται κράτος Δικαίου να κρατά έγκλειστους ανθρώπους χωρίς να τους απαγγέλλει κατηγορία. Επομένως, το ζήτημα πέρα από την ουσία της υπόθεσης, που ακόμη και από την τουρκική πλευρά δε διατυπώνεται κατηγορία για κατασκοπεία αλλά παραβίαση συνόρων, είναι η ίδια η νομική διαδικασία. Πώς γίνεται, δηλαδή, να κρατούνται δύο άνθρωποι χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία;

Για την επόμενη μέρα και τις συνεργασίες:

Η πολιτική ζωή δεν είναι στατική. Η αναζήτηση συμμαχιών και συγκλίσεων σε ζητήματα όπως τα εθνικά ή τα θέματα δικαιωμάτων, στα οποία οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούν, είναι εύλογη. Όταν έρθει η ώρα, αφού αυτή η Κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, θα αναζητηθούν τότε οι προσφορότερες συμμαχίες.

Για τα Δωδεκάνησα:

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης. Ωστόσο, η πολιτική συζήτηση δεν παύει να διεξάγεται. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες γίνεται ένα αντάμωμα των απανταχού Ροδίων, με πρωτοβουλία του Δωδεκανήσιου ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου. Οι πολίτες διψούν να ακούσουν τις θέσεις μας και εμείς, αντίστοιχα, επιθυμούμε να ακούσουμε τη γνώμη τους, τις ιδέες τους, ακόμη και τις διαμαρτυρίες τους. Μαθαίνουμε έτσι πράγματα, τα οποία δεν είναι πάντοτε εύκολο να αντιληφθείς μέσα στο Κοινοβούλιο

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου