Ειδήσεις

Αναστολή λειτουργίας για τη Mouzenidis Travel Greece

Σε «κενά αέρος» ο μεγαλύτερος tour operator στην Ελλάδα για επισκέπτες από Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη. Αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών στην Ελλάδα και αίτηση προστασίας από πιστωτές.

Σοβαρές αναταράξεις στην τουριστική αγορά προκαλεί η αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του ταξιδιωτικού ομίλου Μουζενίδη στην Ελλάδα από την περασμένη Πέμπτη, αλλά και οι πληροφορίες πως την Τρίτη υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τουριστών που επέφερε για δεύτερη συνεχόμενη τουριστική σεζόν τραυμάτισε καίρια τον τουριστικό όμιλο, τον μεγαλύτερο οργανωτή-διαχειριστή τουριστικών πακέτων από τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ προς την Ελλάδα.

Η εταιρεία, θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες της τουριστικής αγοράς, δήλωσε πως η αναστολή είναι προσωρινή, διάρκειας μιας εβδομάδας και αφορά μόνο την Ελλάδα, ενώ την απέδωσε σε τεχνικές και νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Ομίλου από τον ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη, που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο από κορωνοϊό, στον γιο του εκλιπόντος, Ιωάννη Μουζενίδη.

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις δεν φαίνεται να έφεραν την προσδοκώμενη ηρεμία και η ανησυχία εντείνεται στους πιστωτές του ομίλου, καθώς τα «ανοίγματα» που συσσωρεύτηκαν λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης φέρεται να φτάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους μίλησε το Euro2day.gr, προσδιορίζουν τα χρέη στο ύψος των 70 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν κυρίως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ορισμένες εξ αυτών αντιμετωπίζουν με τη σειρά τους πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω των συγκεκριμένων οφειλών σε αυτές.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν οι όποιες συνέπειες της κρίσης θα αφορούν μόνο την ταξιδιωτική εταιρεία ή θα συμπαρασύρουν -και σε ποιο βαθμό- και άλλους κλάδους στο πλέγμα εταιρειών του Mouzenidis Group, που περιλαμβάνει επίσης την αεροπορική εταιρεία Elinair, ένα δίκτυο δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα και άλλες 7 χώρες, καθώς και εταιρείες μεταφορών, διαχείρισης ακινήτων, εμπορίου, επενδύσεων κ.ά.

Τα ρωσικά δημοσιεύματα
Η είδηση για την αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis Travel Greece διέρρευσε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο στον εξειδικευμένο ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο TourDom.rus, ο οποίος μετέδωσε πως αυτό ειπώθηκε από στέλεχος του ομίλου στην κλειστή διαδικτυακή ομάδα Luxury Travel Club στο Facebook. Η ίδια ιστοσελίδα μετέδωσε, επίσης, ανακοίνωση του επικεφαλής του ομίλου Μουζενίδη στην Ουκρανία Αλμπερτ Οβανέσοφ, με την οποία ενημέρωνε για τα προβλήματα, που έχουν ως συνέπεια την αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους τουρίστες που είχαν κλείσει τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία του ομίλου στην Ελλάδα.

Η ρωσική ιστοσελίδα αναφέρει πως η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας οικονομική στήριξη που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Η δήλωση της εταιρείας
Η tour operator «Mouzenidis Travel» τοποθετήθηκε με επίσημη δήλωση που ανάρτησε στη ρωσική γλώσσα στον λογαριασμό της στο Facebook. Σε αυτήν γίνεται αναφορά σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας της εταιρείας υποδοχής στην Ελλάδα (Mouzenidis Travel Greece) από τις 18/6 ως τις 26/6, η οποία προκλήθηκε από τεχνικές και νομικές διαδικασίες, στο στάδιο μεταβίβασης κληρονομιάς, αποτίμησης περιουσίας, μεταβίβασης υποθέσεων στη νέα διοίκηση.

«Η παύση στην υπηρεσία των τουριστών στην Ελλάδα (και αποκλειστικά στην Ελλάδα) είναι προσωρινή», σημειώνεται και προστίθεται ότι οι ρωσικές εταιρείες του ομίλου Μουζενίδη, που δραστηριοποιούνται υπό το brand «Mouzenidis Travel» σε Μόσχα, Αικατερινούπολη, Αγία Πετρούπολη και Ροστόφ, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους ως συνήθως, αδιάλειπτα», παρέχοντας υπηρεσίες σε όλους του άλλους προορισμούς που έχουν την απαραίτητη υποστήριξη.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για αβάσιμες φήμες και αρνητικότητα κατά της εταιρείας, που προκλήθηκαν από ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο θα λυθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν πως η αίτηση προστασίας από τους πιστωτές που κατατέθηκε την Τρίτη στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας νέας εταιρείας, που με «ενέσεις» ρευστότητας από νέα κεφάλαια θα επιχειρήσει μια επανεκκίνηση.

Η αγορά, γνωρίζοντας τα προβλήματα του τουριστικού ομίλου, συνεργάστηκε μαζί του στην τρέχουσα τουριστική σεζόν υπό τον όρο της προεξόφλησης συμβολαίων. Αυτά αφορούσαν κυρίως επισκέπτες από τα Βαλκάνια, καθώς η Ρωσία παραμένει «κλειστή».

Ο μηχανικός αυτοκινήτων από τη Γεωργία
Ο ομογενής από τη Γεωργία Μπόρις Μουζενίδης ήρθε στην Ελλάδα το 1992, σε ηλικία 31 ετών, με αρχικό σκοπό να ασκήσει εδώ το επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτου, το οποίο είχε σπουδάσει. Η ζωή όμως τα έφερε αλλιώς και στράφηκε στον τουριστικό τομέα. Το 1995 άνοιξε το πρώτο μικρό τουριστικό γραφείο στην οδό Μοναστηρίου, πουλώντας ελληνικό «ήλιο και θάλασσα» σε επισκέπτες κυρίως από τη Ρωσία.

Η γνώση της γλώσσας και της νοοτροπίας τον βοήθησε σημαντικά στα πρώτα του βήματα, ενώ η οξυδέρκεια και το επιχειρηματικό του πνεύμα γιγάντωσε την εταιρεία μέσα σε λίγα χρόνια, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς. Το 2013, έφερε στην Ελλάδα 500.000 Ρώσους επισκέπτες.

Η Mouzenidis Travel, μετεξέλιξη της Mouzenidis Tours της δεκαετίας του ’90, αποτελεί σήμερα έναν όμιλο 18 εταιρειών με έδρα την Ελλάδα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, δίκτυο δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων σε Ελλάδα και 7 χώρες του εξωτερικού, εταιρεία real estate, εμπορικό κέντρο, cargo, εμπόριο γούνας, επενδυτικό κατασκευαστικό project στη Χαλκιδική, παιδικές κατασκηνώσεις και πολλά άλλα.

Έδρα του ομίλου, από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ λειτουργούν υποκαταστήματα σε Αθήνα, Πιερία, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Θάσο, Ζάκυνθο και άλλες περιοχές.

Το δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών – διανομέων προϊόντων του ομίλου στο εξωτερικό περιλαμβάνει δεκάδες επιχειρήσεις σε πόλης της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζακστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Γεωργίας και Τουρκίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο ιδρυτής του ομίλου Μπόρις Μουζενίδης ασθένησε από κορωνοϊό, στη Μόσχα, όπου είχε μεταβεί για τουριστική έκθεση. Στις 27 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή από επιπλοκές του κορωνοϊού, σε ηλικία 60 ετών, σκορπώντας θλίψη στους οικείους, στους συνεργάτες του και στον τουριστικό κλάδο.

Μόλις δύο μέρες μετά, η Mouzenidis Group ανακοίνωσε πως επικεφαλής του ομίλου αναλαμβάνει ο γιος του εκλιπόντος, Ιωάννης Μουζενίδης, ο οποίος θα συνεχίσει το όραμα και το έργο που υπηρετούσε ο πατέρας του.

Οι εταιρείες του ομίλου
Mouzenidis Travel (tour operator), Elinair (αεροπορική εταιρία), Grekodom (διαχείριση ακινήτων real estate), Kriaritsi (επενδυτικό έργο στην ομώνυμη περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, με κατασκευή τουριστικών κατοικιών, μαρίνας, καταστημάτων κ.λπ.), MBG Consulting (συμβουλευτικές υπηρεσίες), Cargo CSR (εταιρεία αερομεταφορών και οδικών μεταφορών), Bomo Hotels (διαχείριση δικτύου δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα και άλλες επτά χώρες), Enigma Shopping Center (εμπορικό κέντρο γούνας, κοσμημάτων κ.ά. στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής), Greek Furs (διαδικτυακή πύλη για την ελληνική γούνα), Active Mice (συνέδρια, εκδηλώσεις, εταιρικά προγράμματα), Elion Club (VIP υπηρεσίες), Elin Camp (παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική), Mouzenidis Intour (διοργάνωση ταξιδιών στη Ρωσία), Grekoleto family club (δημιουργική απασχόληση – εκπαίδευση παιδιών), Solun (Ελληνικό ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο), Perseus (υπηρεσίες ασφάλειας και ιδιωτικής φύλαξης), Parking Airport (υπηρεσίες στάθμευσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»), Igen Young travelers club (ολοκληρωμένα τουριστικά projects για τη νεολαία).

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου