ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δριμύτατη κριτική κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ

Επί­θε­ση στην κυ­βέρ­νη­ση και στον πρω­θυ­πουρ­γό Αλ. Τσί­πρα, εξα­πέ­λυ­σε χθες κατά την διάρ­κεια συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου, ο πρό­ε­δρος της ΝΟΔΕ Δω­δε­κα­νή­σου κ. Παύ­λος Μπα­κί­ρης.

Την το­πο­θέ­τη­σή του ξε­κί­νη­σε κά­νο­ντας ανα­φο­ρά στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο όπου ο πρω­θυ­πουρ­γός κ. Αλέ­ξης Τσί­πρας έδωσε μια ακόμη θλι­βε­ρή πα­ρά­στα­ση, προ­σπα­θώ­ντας να το­νώ­σει το ηθικό των υπουρ­γών του: «Άλ­λω­στε, είναι και οι μόνοι χει­ρο­κρο­τη­τές, που του έχουν απο­μεί­νει, αφού οι πο­λί­τες – προ πολ­λού – του έχουν γυ­ρί­σει την πλάτη. Να θυ­μή­σω πως:

Στο διά­στη­μα που προη­γή­θη­κε ο κ. Τσί­πρας, εξα­πα­τώ­ντας ακόμη και τους βου­λευ­τές του, με την εκτί­μη­ση ότι τα νέα είναι τόσο καλά, που θα φο­ρέ­σει γρα­βά­τα, επέ­βα­λε το τέ­ταρ­το μνη­μό­νιο. Όμως στην προ­χθε­σι­νή ομι­λία του, που την ‘διάν­θη­σε’ με ευ­χο­λό­για, ψέ­μα­τα και ανα­κρί­βειες, κ. Τσί­πρας ‘ξέ­χα­σε’ να πει ότι:

– Στο Eurogroup (15/6/2017) δεν πήρε, ούτε πο­σο­τι­κή χα­λά­ρω­ση, ούτε ρύθ­μι­ση για το χρέος, ούτε τη δόση που μπο­ρού­σε η χώρα. Το μόνο που πήρε ήταν 8,5 δις ευρώ, από το κλεί­σι­μο της δεύ­τε­ρης αξιο­λό­γη­σης, μετά από πολ­λούς μήνες κα­θυ­στέ­ρη­ση.

Και βέ­βαια ‘ξέ­χα­σε’ να πει πως τε­λι­κά πα­ρα­μέ­νουν τα μέτρα που φόρ­τω­σε στους Έλ­λη­νες με την ψή­φι­ση του τέ­ταρ­του μνη­μο­νί­ου δη­λα­δή άλλα 5,1 δις ευρώ, πε­ρι­κο­πή συ­ντά­ξε­ων, κα­τάρ­γη­ση κοι­νω­νι­κών επι­δο­μά­των για τα φτω­χό­τε­ρα νοι­κο­κυ­ριά και εξο­ντω­τι­κές ει­σφο­ρές για τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, ανε­βά­ζο­ντας τον συ­νο­λι­κό λο­γα­ρια­σμό των μέ­τρων στα 14,5 δις ευρώ.

– Δέ­σμευ­σε τη χώρα σε μα­κρο­χρό­νια λι­τό­τη­τα με με­γά­λα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα 3,5% του Α.Ε.Π. του­λά­χι­στον για την επό­με­νη πε­ντα­ε­τία.

– Η έξο­δος στις αγο­ρές, που θα μπο­ρού­σε να είχε γίνει μήνες πριν, αν είχε κλεί­σει στην ώρα της η δεύ­τε­ρη αξιο­λό­γη­ση, απο­μα­κρύ­νε­ται για την πε­ρί­ο­δο κοντά στη λήξη του τρί­του Μνη­μο­νί­ου, το 2018.

• Επί­σης, ο ‘ξε­χα­σιά­ρης’ κ. Τσί­πρας δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για:

– Τους χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χους που χά­νουν δύο έως και τρεις συ­ντά­ξεις με την κα­τάρ­γη­ση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς και τη μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του.

– Τους χα­μη­λό­μι­σθους που χά­νουν ένα μη­νιά­τι­κο με τη με­γά­λη μεί­ω­ση του αφο­ρο­λο­γή­του ορίου.

– Τα φτω­χό­τε­ρα νοι­κο­κυ­ριά χά­νουν οποια­δή­πο­τε στή­ρι­ξη για να βοη­θή­σουν τα άνερ­γα παι­διά τους και για να ζε­στά­νουν τα σπί­τια τους.

– Τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες που κα­λού­νται να πλη­ρώ­σουν 37% – 61% πα­ρα­πά­νω ασφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές για να πά­ρουν κου­τσου­ρε­μέ­νες συ­ντά­ξεις.

– Τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις όπου θα δια­τη­ρη­θεί το υφι­στά­με­νο κα­θε­στώς, και για τις ομα­δι­κές απο­λύ­σεις, που θα ευ­θυ­γραμ­μι­στούν με τις βέλ­τι­στες ευ­ρω­παϊ­κές πρα­κτι­κές, δη­λα­δή θα ελα­στι­κο­ποι­η­θούν πε­ραι­τέ­ρω.

Ξέ­χα­σε να πει για:

– Την ανι­κα­νό­τη­τα της Κυ­βέρ­νη­σής του – εδώ και δύο χρό­νια – να βάλει μπρος την πα­ρα­γω­γι­κή μη­χα­νή της οι­κο­νο­μί­ας κι­νη­το­ποιώ­ντας πό­ρους του ΕΣΠΑ, του Σχε­δί­ου Γιούν­κερ και των λοι­πών χρη­μα­το­δο­τι­κών ορ­γα­νι­σμών.

• Επί­σης, ο κ. Τσί­πρας δεν είπε τί­πο­τα και για:

– Το αί­σθη­μα ανα­σφά­λειας που κυ­ριαρ­χεί πα­ντού. Για τα άβατα, την ανο­μία και την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα που εξα­πλώ­νε­ται σε ολό­κλη­ρη τη χώρα.

– Την ιδε­ο­λη­πτι­κή και κο­ντό­φθαλ­μη πο­λι­τι­κή της Κυ­βέρ­νη­σής του στην Παι­δεία που έχει ως συ­νέ­πεια να την οδη­γεί σε συ­νε­χή οπι­σθο­δρό­μη­ση και υπο­βάθ­μι­ση.

– Την διά­λυ­ση που επι­κρα­τεί στο Εθνι­κό Σύ­στη­μα Υγεί­ας, που έχει ως συ­νέ­πεια η λει­τουρ­γία των νο­σο­κο­μεί­ων να κρέ­με­ται σε μια κλω­στή.

Τον εμπαιγ­μό των συμ­βα­σιού­χων στους ΟΤΑ, δη­μιουρ­γώ­ντας ψεύ­τι­κες υπο­σχέ­σεις σε χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νους και εγκλω­βί­ζο­ντας δη­μάρ­χους και δη­μο­τι­κά συμ­βού­λια σε αντι­πα­ρα­θέ­σεις με τους ερ­γα­ζό­με­νους και τα αρ­μό­δια υπουρ­γεία.

– Τις σο­βα­ρές απο­κα­λύ­ψεις των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών και τις συ­νο­μι­λί­ες που είχε ο κυ­βερ­νη­τι­κός του εταί­ρος κ. Πάνος Καμ­μέ­νος, με ισο­βί­τη που εμπλέ­κε­ται σε σο­βα­ρή υπό­θε­ση δη­μό­σιου εν­δια­φέ­ρο­ντος».

Ο πρό­ε­δρος της ΝΟΔΕ, ανα­φέρ­θη­κε ακόμη στον τρόπο με τον οποίο δια­χει­ρί­στη­κε η κυ­βέρ­νη­ση το θέμα των ανα­σφά­λι­στων οχη­μά­των και άσκη­σε κρι­τι­κή για την αντι­με­τώ­πι­ση των κοι­νω­νι­κών προ­βλη­μά­των:

«Κα­νείς δεν αμ­φι­σβη­τεί ότι δεν πρέ­πει να κυ­κλο­φο­ρούν ανα­σφά­λι­στα οχή­μα­τα και πρέ­πει να δοθεί μία λύση. Αυτό όμως πρέ­πει να γίνει με τρόπο ορ­γα­νω­μέ­νο και όχι με ει­σπρα­κτι­κή λο­γι­κή.

Είναι προ­φα­νές πως η από­στα­ση του κ. Τσί­πρα από τους πο­λί­τες τα προ­βλη­μα­τά τους και την ελ­λη­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα συ­νε­χώς με­γα­λώ­νει. Με­ταρ­ρυθ­μί­σεις και ανά­πτυ­ξη με τις ιδε­ο­λη­ψί­ες του χθές δεν μπο­ρούν να υπάρ­ξουν. Οσο βρί­σκε­ται στο τι­μό­νι της πα­τρί­δας μας η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ, κα­νέ­να πρό­βλη­μα από το πιο με­γά­λο έως το πιο μικρό, αυτό της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας των πο­λι­τών, δεν πρό­κει­ται να λυθεί. Κα­νέ­νας Ελ­λη­νας πο­λί­της δεν πι­στεύ­ει και δεν ανέ­χε­ται πλέον τα κα­θη­με­ρι­νά ψέ­μα­τα και τους ψεύ­τι­κους θε­α­τρι­νι­σμούς των στε­λε­χών της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ.

Κάθε μέρα που περ­νά­ει γί­νε­ται ολο­έ­να και με­γα­λύ­τε­ρη μια σιω­πη­λή πλειο­ψη­φία της κοι­νω­νί­ας, η οποία ζητά πο­λι­τι­κή αλ­λα­γή το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό. Υπάρ­χει ένα πλειο­ψη­φι­κό αί­τη­μα στην κοι­νω­νία που πι­στεύ­ει ότι η ΝΔ μπο­ρεί να οδη­γή­ση τη χώρα σε έναν δια­φο­ρε­τι­κό πολύ κα­λύ­τε­ρο δρόμο από αυτόν που πο­ρευό­μα­στε σή­με­ρα. Εμείς στη ΝΔ πι­στεύ­ου­με πως υπάρ­χει αυτή η δυ­να­τό­τη­τα και θε­ω­ρού­με χρέος μας να το πρά­ξου­με με σο­βα­ρό­τη­τα, αξιο­πι­στία και πάνω απ΄ό­λα μεσα από μιά συμ­φω­νία αλή­θειας με τους Έλ­λη­νες πο­λί­τες», τό­νι­σε ο κ. Μπα­κί­ρης.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με την επί­σκε­ψη της υπουρ­γού Του­ρι­σμού κας Έλε­νας Κου­ντου­ρά, ο κ. Μπα­κί­ρης τό­νι­σε: «Όπως έχουν μάθει τα στε­λέ­χη της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ συχνά υπό­σχο­νται πράγ­μα­τα, αλλά η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι δια­φο­ρε­τι­κή. Θεωρώ ότι αυτή την στιγ­μή είναι κοινή πε­ποί­θη­ση στην Ρόδο ότι τα οι­κο­νο­μι­κά στοι­χεία δεν είναι αυτά που πε­ρί­με­ναν. Ίσως η υπουρ­γός ανα­φέ­ρε­ται σε αριθ­μούς, όμως αυτοί δεν έχουν οι­κο­νο­μι­κό αντί­κρι­σμα».

Ερω­τη­θείς αν υπάρ­χει κι­νη­τι­κό­τη­τα στη Ν.Δ. ο πρό­ε­ρος της ΝΟΔΕ είπε ότι ο κομ­μα­τι­κός μη­χα­νι­σμός σε επί­πε­δο Νομού Δω­δε­κα­νή­σου έχει κα­θη­με­ρι­νή επαφή με τα κε­ντρι­κά γρα­φεία του κόμ­μα­τος και βρί­σκε­ται σε πλήρη ετοι­μό­τη­τα –ει­δι­κά σε ό,τι αφορά την σύ­ντα­ξη του προ­γράμ­μα­τος της Ν.Δ. σε διά­φο­ρους το­μείς ώστε, όποτε εκλε­γεί στην εξου­σία, να είναι έτοι­μη να αντι­με­τω­πί­σει όλα τα προ­βλή­μα­τα.  Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με την κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί στο Νο­σο­κο­μείο, ο κ. Μπα­κί­ρης τό­νι­σε: «Πάγια θέση μας είναι ότι το Νο­σο­κο­μείο της Ρόδου είναι μια ση­μα­ντι­κή δομή για την πε­ριο­χή μας και γι αυτό εμείς στη­ρί­ζου­με κάθε προ­σπά­θεια για να ανα­βαθ­μι­στούν οι υπη­ρε­σί­ες του. Αυτή η ανα­στά­τω­ση δε νο­μί­ζω ότι κάνει καλό στο Νο­σο­κο­μείο που αντι­με­τω­πί­ζει πολλά προ­βλή­μα­τα και ελ­λεί­ψεις. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι κα­λύ­πτουν τα κενά που υπάρ­χουν με αυ­το­θυ­σία κι επο­μέ­νως θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται με σε­βα­σμό».

Να ση­μειω­θεί ότι χτες, κλι­μά­κιο της ΝΟΔΕ είχε συ­νά­ντη­ση με την διοι­κή­τρια του Νο­σο­κο­μεί­ου αλλά και με τους ερ­γα­ζό­με­νους για την κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί.

Κα­τα­λή­γο­ντας, ο κ. Μπα­κί­ρης είπε ακόμη ότι στους σχε­δια­σμούς της ΝΟΔΕ είναι, στο προ­σε­χές διά­στη­μα, να επι­σκε­φθεί την Ρόδο ο πρό­ε­δρος της Ν.Δ. κ. Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.