Ειδήσεις

Εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας της Νέας Αγοράς

Ομοφώνως εγκρίθηκε από την Δημοτική Κοινότητα Ρόδου σε συνεδρίασή της, ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Νέας Αγοράς, που εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δ.Κ. κ. Μιλτιάδη Παγκά, ο νέος αυτός κανονισμός θα σημάνει την απαρχή μιας σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών που θέτει η δημοτική αρχή Ρόδου και για άλλα σημεία – μνημεία, όπως π.χ. η Μεσαιωνική Πόλη: «Τον νέο κανονισμό για την Νέα Αγορά, τον περιμέναμε από καιρό. Εκτιμώ ότι θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτό και τους δημότες της Ρόδου, ώστε να γίνουν οι όποιες αλλαγές θεωρούνται απαραίτητες. Το σχέδιο είχε ξεκινήσει το 2011 και ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου έναν χρόνο μετά, το 2012».
Ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Νέας Αγοράς που εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης αφορά ένα project με γενικό τίτλο: «Συμμετέχω στην αναβάθμιση της Νέας Αγοράς» και περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τους στόχους, τα σημεία αναφοράς, τα ιστορικά στοιχεία, το νομικό πλαίσιο, άδειες και κανονισμούς, κοινόχρηστους χώρους, χρήσεις, κυκλοφορία οχημάτων, καθαριότητα, άγρα πελατών, εμπορεύματα κ.λπ.
Όπως έγραψε η «δ» το σχέδιο, το οποίο ήταν έτοιμο και μοιράστηκε πριν από τρεις περίπου μήνες στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, επανήλθε για αλλαγές και επικαιροποίηση.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο όμως, προϋποθέτει και απαιτεί διαβούλευση. Μέχρι στιγμής, παρά τις καθυστερήσεις, η πρόταση αυτή απέσπασε θετικές κριτικές σε πολιτικό επίπεδο ενώ και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Νέα Αγορά, φαίνονται θετικοί.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς κ. Γιάννης Κοψιάς, δήλωσε πάντως στην «δημοκρατική» ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο μνημείο, θα εξετάσουν τις προτάσεις της δημοτικής αρχής και κατόπιν θα καταθέσουν τις δικές τους.
Ειδικά για την Νέα Αγορά, μεγάλο ‘αγκάθι’ παραμένουν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτήριο το οποίο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και κρίνεται αναγκαίο να συζητηθεί εκ νέου η ανάπλασή του συνολικά.
Όπως τόνισε ο κ. Παγκάς: «Ζητήσαμε να γίνουν μερικές ακόμη παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει και η νομική κάλυψη. Ο νέος αυτός κανονισμός, κατηγοριοποιεί τις χρήσεις των καταστημάτων που βρίσκονται μέσα στην Νέα Αγορά ανάλογα με την έναρξη επιτηδεύματος των επιχειρήσεων τους. Εκτιμώ ότι αυτό θεωρείται απαραίτητο, καθώς επικρατεί ένα… ‘αλαλούμ’. Επίσης, τίθενται αυστηροί όροι για κοινόχρηστους χώρους, αναβαθμίζεται η αισθητική της Νέας Αγοράς και της αισθητικής του μνημείου. Θα είναι ένας σκληρός κανονισμός αλλά είναι απαραίτητος για να σωθεί η ιστορικότητα του μνημείου που χρονολογείται από το 1925. Σίγουρα, απαιτούνται κι άλλες βελτιώσεις. Θα τεθεί σε διαβούλευση και θα ακουστούν όλες οι προτάσεις και οι θέσεις. Ωστόσο, θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την βελτίωση της λειτουργικότητας της Νέας Αγοράς και φυσικά και για την αισθητική της, καθώς πρέπει να τηρηθούν όροι, κυρίως για να κατηγοριοποιηθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός και να βελτιωθεί η αισθητική του μνημείου».
Σημειώνεται ότι ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κακούλης, έχει ζητήσει να έρθει ο νέος κανονισμός, υπό την βελτιωμένη του μορφή στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ
ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Στους στόχους του νέου κανονισμού, όπως αναφέρεται στην σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η προστασία και ανάδειξη ενός μνημείου, όπως η Νέα Αγορά της Ρόδου αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για το Δήμο Ρόδου και το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και όλους όσους δραστηριοποιούνται μέσα στα όρια της. Άλλωστε είναι γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση της Νέας Αγοράς δεν περιποιεί τιμή ούτε για το Δήμο Ρόδου ως ιδιοκτήτη, ούτε για το Υπουργείο Πολιτισμού ως φορέα ελέγχου αλλά ούτε και για τους μισθωτές ως καθημερινούς διαχειριστές του χώρου, οι οποίοι επωμίζονται και τον σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο της κατάστασης που επικρατεί.
Αν στα παραπάνω προστεθούν οι υπεράριθμες κακόγουστες επιγραφές, η γειτνίαση εμπορικών καταστημάτων με επιχειρήσεις εστίασης, η άγρα πελατών, και η υπερβολική κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, γίνεται κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο αυτοκαταστροφής και μιζέριας, που οδηγεί αναπόφευκτα στην απαξίωση και τη χρεοκοπία. Για το λόγο αυτό η επιβολή κανόνων προς το κοινό συμφέρον γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.
Η υποβάθμιση ενός και μόνο από αυτά χαρακτηριστικά μπορεί να αποβεί καθοριστική σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θεωρούμε ότι η κατάρτιση και η εφαρμογή του νέου κανονισμού για την αναβάθμιση της Νέας Αγοράς θα επιτύχει την:
– Ενδυνάμωση της επισκεψιμότητας αλλά και της παραμονής του τουρίστα στο χώρο της,
– Αύξηση των ντόπιων επισκεπτών και πελατών, είτε για εμπόριο είτε για αναψυχή, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των καταστημάτων καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
– Αύξηση των εσόδων των επιχειρηματιών και τόνωση της τοπικής παραγωγής και των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
– Βελτίωση των σχέσεων των μισθωτών μεταξύ τους με αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικά καλύτερων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.
– Ανάδειξη του μνημείου κατά τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και την πολλαπλή προβολή του από το Δήμο και τους ιδιώτες.
– Αποκατάσταση του ρόλου του κτηριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς ως σημείου αναφοράς.
Προκειμένου οι προσπάθεια να ευοδωθεί, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η καθολική συμμόρφωση στους περιορισμούς που τίθενται από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναδεικνύει την πόλη ως μνημείο και αποβαίνει προς όφελος των επιχειρήσεων. Βεβαίως η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Η ανάγκη για συνολική συντήρηση και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων της Νέας Αγοράς είναι συνεχής και επιτακτική. Εργαζόμαστε ώστε σύντομα να δώσουμε συνολική λύση στο πρόβλημα.
Θεωρούμε αυτονόητη τη δημιουργική συνεργασία με τους επιχειρηματίες και μισθωτές της Νέας Αγοράς, με μοναδικό κριτήριο το ενδιαφέρον για την εμφάνισή της, ώστε να επιτύχουμε αυτό που και οι ίδιοι επιθυμούν, την αναβάθμισή της. Προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και του εικοσιτετραώρου είναι ο σεβασμός των άλλων επιχειρήσεων από τους ίδιους τους μισθωτές, τόσο στην ένταση της μουσικής όσο και σε όλες τις υπόλοιπες οχλήσεις, την καθαριότητα, την άγρα πελατών, το σεβασμό του κοινόχρηστου χώρου κλπ. Στόχος και ζητούμενο είναι το αυτονόητο, δηλαδή η δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας σε συνδυασμό με το κοινό κέρδος και όχι η επιβολή ποινών και κυρώσεων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου